Høyeste oljepris på tre år før Opec+ møtes igjen

Oljeprisen stiger til sitt høyeste nivå på nesten tre år i forkant av dagens Opec-møte. Medlemslandene stemte over en produksjonsøkning på fredag, men har foreløpig ikke kommet til enighet.

Saudia Arabias energiminister prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud oppfordrer til enighet i oljekartellet Opec+.
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Det er De forente arabiske emirater som skal ha vært årsaken til at Opec+-forhandlingene har blitt utsatt i flere dager uten å oppnå enighet.

Søndag skrev Bloomberg at De forente arabiske emirater støtter en økning i oljeproduksjonen med 400.000 fat om dagen hver måned fra august til desember. Støtten til økningen skal være ubetinget, ifølge CNBC.

– Vi møtes på mandag og jeg tror vi alle er enig om at noe må gjøres angående produksjonsøkninger, uttalte Suhail al Mazrouei, minister for energi og infrastruktur i De forente arabiske emirater.

Dersom produksjonen ikke økes, betyr det at man faller tilbake på avtalen som er gjeldende nå – og produksjonen vil forbli uendret til april 2022.

Det vil presse et allerede stramt marked, som kan føre til en merkbar økning i oljeprisen.

Søndag gikk energiminister i Saudi-Arabia, prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud, ut og oppfordret til «kompromiss og rasjonalitet» for å sikre enighet når oljekartellet møtes igjen, skriver Reuters.

Møtet i Opec+ ble pauset fredag, og vil fortsette i dag, mandag, klokken 15:00.

Prisbevegelser før møtet

Mandag morgen falt oljeprisen, og Reuters melder om nervøs stemning i forkant av dagens møte i oljekartellet Opec+. Utviklingen kommer etter en fire dagers opptur for oljeprisen.

På fredag stemte Opec-landene over en produksjonsøkning på rundt to millioner fat per dag fra august til desember i år, i tillegg til en forlengelse av den nåværende avtalen om produksjonskutt til desember neste år. Årsaken til den ønskede produksjonsøkningen er stigende etterspørsel som følge av gjenåpning i stadig flere samfunn verden over.

– Vi må ta hensyn til situasjonen i markedet samtidig som vi er i stand til å reagere på fremtidige utviklinger, uttalte energiminister Abdulaziz bin Salman Al-Saud, ifølge Reuters, og la til:

– Hvis alle landene ønsker å øke produksjonen, så må avtalen forlenges.

Det er ikke handel i brent-kontrakter i helgen, men i løpet av mandagens handel har prisen for ett fat nordsjøolje (brent spot) steget 0,95 prosent til 76,32 dollar per fat. Tidligere på dagen var prisen oppe i 75,52 dollar - det høyeste nivået siden oktober 2018.

Ved kjøp av brent olje kjøper man ikke oljen i seg selv, men en kontrakt (et verdipapir) som speiler oljeprisen.

Les også

De forente arabiske emirater støtter en økning av oljeproduksjonen med 400.000 fat om dagen

Uenighet om produksjonsnivå

På fredag skrev oljeanalytiker Helge André Martinsen i et notat at det gikk mot enighet om å forlenge samarbeidsavtalen i oljekartellet ut neste år, men at De forente arabiske emirater ønsket en forlengelse til desember 2022 med mindre de får gjennom en produksjonsøkning på 700.000 fat per dag.

Produksjonsnivået Opec+ går ut ifra, såkalt «baseline production level» er basert på produksjonsnivået fra oktober 2018, og Martinsen påpeker at De forente arabiske emirater i dag har den laveste produksjonen i forhold til kapasitet, og dermed vil støtte ytterligere økninger.

Bakteppet er at emiratene tidligere har investert flere milliarder dollar for å øke produksjonskapasiteten, ifølge Reuters.

Les også

Hvor tar oljeprisen veien nå? Dette er faktorene som avgjør og ekspertenes spådom

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljepris
 2. Nordsjøolje
 3. De forente arabiske emirater
 4. Opec
 5. Saudi-Arabia

Flere artikler

 1. Opec+ går videre med planlagt produksjonsøkning

 2. De forente arabiske emirater støtter en økning av oljeproduksjonen med 400.000 fat om dagen

 3. Høyeste oljepris på over to år: Sammenlignet IEA-rapport med «La La Land»

 4. Oljeprisen rett ned

 5. Opec-usikkerhet tynger oljeprisen: Ned mer enn fem dollar på to dager