Smitte rammer Equinors Brasil-prosjekter: – Smittetrykket er veldig stort

Equinor taper penger i Brasil, der fremdriften i prosjektene bremses av utbredt coronasmitte. – Da får du stadige nedstengninger av anleggene, sier Equinor-sjef Anders Opedal.

Dette bildet er fra produksjons- og lagringsskipet som driver Equinors brasilianske oljefelt Peregrino.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

– Vår virksomhet i Brasil leverer negative resultater i kvartalet, slik vi også rapporterte for 2020, sier Equinor-sjef Anders Opedal på en kvartalspresentasjon torsdag.

Noe av årsaken til at Equinor taper penger i Brasil er det store omfanget av coronasmitte i landet, som har ført til redusert aktivitet.

Selskapet jobber blant annet med å reparere Peregrino-feltet etter problemer med stigerørene. I tillegg er Peregrino 2-prosjektet under utbygging, men ifølge Equinor-sjefen gjør pandemien at det går sakte.

– Smittetrykket er veldig stort i Brasil. Når du får så stort smittetrykk i samfunnet, så er det – selv om vi tester folk når de reiser offshore – ikke alltid mulig å holde coronaen borte fra plattformene, slik vi i stor grad har klart her i Norge, sier Opedal til E24.

– Da får du stadige nedstengninger av anleggene, folk må reise hjem, og vi må desinfisere anlegget. Det gjør at vi har veldig lite fremdrift både på Peregrino hovedfelt og reparasjonen av riseren (stigerør, journ.anm.), men også ikke minst at vi får lite fremdrift i Peregrino-prosjektet som sådan, sier han.

Les også

Equinor mer enn dobler resultatet: – Vårt beste kvartalsresultat siden 2014

Produksjonsskipet på Peregrino-feltet.

– Lite fremdrift

Brasil er blant de hardest rammede landene i verden av coronakrisen, med 398.000 døde og 14 millioner smittet, ifølge VGs oversikt. Befolkningen i Brasil er på 211 millioner, ifølge Verdensbanken.

– Covid-19 har slått veldig hardt i Brasil. Derfor har vi stengt ned vår aktivitet til et absolutt minimum, sier Opedal.

Peregrino-feltet er fortsatt stengt på grunn av rustproblemer på stigerørene.

– Basert på at vi ikke kan ha personell offshore til å utbedre dette så har vi liten fremdrift i den modifikasjonen. Det påvirker jo også Peregrino 2-prosjektet, sier Opedal.

– Peregrino 2 var et prosjekt som var på plan og under budsjett da pandemien rammet i mars i fjor. Det har vært veldig lite fremdrift på det prosjektet det siste året, rett og slett fordi vi ikke klarer å ha folk offshore. Vi har hatt veldig mange utbrudd av covid-19 på flotellet, blant annet, sier Opedal.

Les også

Equinor har valgt løsning for gassfelt i Brasil: – En viktig milepæl

– Ganske mange smittet

Equinor-sjefen sier at usikkerheten vil være stor i månedene fremover i Brasil. Antall smittede og antall dødsfall i Brasil går nå ned, og dermed håper Equinor å gradvis kunne gjenoppta aktiviteten.

Equinor og underleverandørene har hatt mye smitte, og det har også vært et dødsfall hos en underleverandør, opplyste Opedal på kvartalspresentasjonen.

– Vi har hatt ganske mange som har blitt smittet. Med så stor smitte i samfunnet så har jo våre ansatte og leverandørene i sitt privatliv ikke klart å unngå å bli smittet, sier han.

– Det har også blitt tatt med smitte ut til være installasjoner flere ganger, som har ført til at vi har måttet evakuere disse installasjonene flere ganger. Vi er også kjent med at en som jobbet i vår leverandørkjede er død av covid-19, sier Opedal.

Brasil har slitt med stort omfang av coronasmitte og fulle sykehis. Dette er fra et sykehus i Porto Allegre i mars.
Les også

Alvorlig koronatrøbbel for Equinor, men sikter på oppstart innen juni

– Blir nok ikke i inneværende år

Utfordringene vil trolig føre til at produksjonen på Peregrino ikke kommer i gang igjen i år, ifølge Opedal.

– Opprinnelig var vi på plan i mars 2020. Produksjonen på Peregrino skulle komme i utgangen av 2020. Så har det ikke skjedd så stor fremdrift det siste året, sier han.

– Så nå er det litt usikkerhet fortsatt med pandemien, så det å gi et estimat for når det kommer, det er litt vanskelig. Men det blir nok ikke i inneværende år. Betydningen av det når det gjelder kostnader, den har jeg ikke, sier han.

Equinor kostnadsførte i fjor letebrønner inkludert signaturbonuser for drøyt 400 millioner dollar i Brasil, opplyser Equinor-sjefen.

– Vi vil frem mot sommeren bore to letebrønner med total finansiell eksponering for Equinor på rundt 150 millioner dollar inkludert signaturbonuser, sier Opedal.

Les også

Frykter smell på 15 milliarder kroner for Equinor i Brasil

Les på E24+

– Equinor har undervurdert rustproblemene i Brasil

Les på E24+

Equinor i Brasil: Taper fem milliarder på rustne rør

Les også

Debattinnlegg fra Equinor: Feilaktige påstander fra Bellona

Les også

Her skal Equinor satse utenlands: – Vi har nok gode prosjekter til å forsvare noe vekst

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinors kvartalsrapport
 2. Pandemier
 3. Brasil
 4. Offshore
 5. Equinor
 6. Coronaåret
 7. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Øker utbyttet for tredje kvartal på rad: – Et nytt forsiktig skritt

 2. Alvorlig koronatrøbbel for Equinor, men sikter på oppstart innen juni

 3. Oljeopptur for Equinor: – Vi er forberedt på volatilitet

 4. Opedal om EU-forbud mot russisk olje: – Dette vil ta tid

 5. Equinor mer enn dobler resultatet: – Vårt beste kvartalsresultat siden 2014