Mener oljebransjen slapp unna kraftig smell med krisepakken: – Reell fare for at vi da hadde sett en bråstans

Uten Stortingets krisepakke kunne coronasmellen ha blitt enda verre for oljebransjen, tror olje- og energiminister Tina Bru (H). – Alt hadde stoppet opp på en helt annen måte, sier hun.

Mandag overrakte Equinor utbyggingsplanen for Breidablikk-feltet til olje- og energiminister Tina Bru (H) via videolink fra Stavanger.
Ressursene på norsk sokkel
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Mandag fikk Bru overrakt sin tredje utbyggingsplan etter Stortingets krisepakke.

Det skjedde i form av en videooverføring fra Stavanger, der Equinor og partnerne Petoro, Vår Energi og ConocoPhillips presenterte planen for Breidablikk til 18,6 milliarder kroner.

Breidablikk er et av de største funnene på sokkelen som ennå ikke er bygget ut, og det største prosjektet hvor det er levert utbyggingsplan etter coronakrisen og det påfølgende oljeprisfallet.

 • Aker BP vedtok Hod-prosjektet rett etter at Stortingets krisepakke ble lagt frem i juni
 • Equinor og partnerne vedtok delelektrifiseringen av Sleipner feltsenter for 850 millioner kroner rett etter krisepakken i juni
 • Mandag tok Equinor og partnerne beslutning om Breidablikk- utbyggingen til 18,6 milliarder kroner

På listen over andre prosjekter som vurderes for utbygging de neste årene står blant annet Wisting, Noaka, elektrifiseringen av LNG-anlegget på Melkøya, Ormen Lange III og Iris/Hades.

Les også

Krisen gjorde oljeutbygging i Nordsjøen mer norsk

– Reell fare

Olje- og energiministeren venter at det vil komme flere utbyggingsplaner etter krisepakken.

Hun påpeker at målet med skatteutsettelsene er å få realisert prosjekter som var forventet å komme. Uten en slik krisepakke tror hun det ville blitt en kraftig smell for oljebransjen.

– Jeg tror at det var reell fare for at vi da hadde sett en bråstans, sier Bru til E24.

– Én grunn er at likviditetssituasjonen var så alvorlig for mange av selskapene da alt bare knakk sammen i starten av mars at man var nødt til å sette ting på vent. Man kunne ikke jobbe videre i prosjektorganisasjonene. Alt stoppet opp, sier hun.

Uten en krisepakke ville det også ha blitt mer krevende å legge mer langsiktige planer, tror hun.

– Alt hadde stoppet opp på en helt annen måte, sier Bru.

De ferskeste anslagene fra oljeselskaper som driver i Norge er at de vil investere 184,6 milliarder kroner i år, mens anslaget for 2021 er på 148,6 milliarder kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Statsråden tror at Breidablikk-prosjektet er så lønnsomt at det ville blitt satt i sving også uten krisepakken. Breidablikk inneholder rundt 200 millioner fat, og skal være lønnsomt så lenge oljeprisen holder seg over 31,7 dollar fatet.

– Akkurat dette prosjektet er et godt og robust prosjekt som nok ville gått uansett. Det er i hvert fall forventningene vi har hatt til det. Men det er som de sier at skattepakken har jo bidratt til å øke robustheten, at det har blitt et mer robust prosjekt, sier Bru.

Olje- og energiminister Tina Bru (H).
Les også

Equinor bygger ut Breidablikk-feltet for 18,6 milliarder

Deler ikke SVs bekymring

Noen av de kommende prosjektene på sokkelen har vært krevende å modne frem. Upstream skrev i februar at Equinor og partnerne utsatte Wisting-prosjektet for å evaluere prosjektet videre. Ifølge bransjebladet krever prosjektet en oljepris på om lag 50 dollar fatet for å tjene penger.

SV har advart mot at skatteutsettelsene i krisepakken potensielt kan gjøre marginale prosjekter som Wisting ulønnsomme for staten, men lønnsomme for selskapene. Dette har oljebransjen slått tilbake mot, og sagt at SV ikke har noen grunn til å bekymre seg. Bru er enig med oljebransjen.

– Du kan jo bare se på tallene over hvor mye vi har tjent på oljen nå, til tross for at vi faktisk har regulert ned produksjonen etter covid, og hva det faktisk bidrar til av verdiskaping, sier olje- og energiministeren.

Les også

Oljeministeren om den historiske avgjørelsen: – Dette er betydelig og ikke bare et «papirkutt»

Statsråden mener det gjenstår å få bevist at prosjekter ikke vil bli lønnsomme for Norge, og mener at ingenting tyder på at det er tilfelle.

– Poenget med den skattepakken er ikke å utløse prosjekter som uansett ikke ville ha kommet. Den er veldig avgrenset i tid, den er midlertidig. Det skal godt gjøres å modne frem et eller annet prosjekt som ingen har hørt om for å komme inn i den pakken, det kommer ikke til å skje. Så nei, jeg deler ikke den bekymringen, sier Bru.

Les også

Equinors Norgessjef lover lønnsomme prosjekter: – Det kan jeg forsikre politikerne om

– Helt uaktuelt

Olje- og energiministeren peker på at SV var mot krisepakken til oljebransjen i utgangspunktet, og understreker at det er snakk om mange arbeidsplasser.

– De syns det er greit å støtte alle andre næringer, men man skal ikke stille opp for Norges største og viktigste næring. For meg er det i alle fall helt uaktuelt, sier Bru.

– Dette er ufattelige mengder arbeidsplasser, og så viktig rundt om i hele landet, og det er gode, solide prosjekter som kommer til å gjøre at vi tjener penger, alle sammen, legger hun til.

Hun sier at selskapene har ansvaret for å sikre gode prosjekter, og at de og staten har en felles interesse av at prosjektene har god lønnsomhet.

– Vi har felles interesse for dette. Jeg har tiltro til at de fortsatt kommer til å være opptatt av det, til tross for at vi har en midlertidig liten endring i skatteregimet vårt, sier Bru.

Les også

Olsen venter investeringsfall i oljen til 2023

Les også

Oljebransjen varsler økte investeringer etter statens krisepakke

– Ikke for enhver pris

Breidablikk skal tilknyttes Grane-feltet, som dermed vil få forlenget sin levetid. Breidablikk vil få strøm fra tungoljefeltet Grane, som er for dyrt til å forsyne med strøm fra land.

Grane drives med diesel og gassturbiner, og hadde i fjor CO₂-utslipp på rundt 200.000 tonn.

– Man skal ikke elektrifisere for enhver pris. Det må jo være et tiltak som det er mulig å regne hjem, sier Bru.

Digital overrekkelse av utbyggingsplanen for Breidablikk.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Oljebransjen
 3. Oljepris
 4. Norsk sokkel
 5. Breidablikk
 6. Equinor
 7. Gass

Flere artikler

 1. Breidablikk-feltet «slipper unna» Stortingets øyne: – Vi mener grensen må senkes

 2. Equinor bygger ut Breidablikk-feltet for 18,6 milliarder

 3. Krisen gjorde oljeutbygging i Nordsjøen mer norsk

 4. Venter høyere oljeinvesteringer i 2021

 5. Kostnadssprekker og usikker etterspørsel: SV krever nye olje-regnestykker