Vår Energi leverer svakere resultat enn ventet

Analytikerne hadde ventet at Vår Energi skulle ende med et resultat som var over 500 millioner dollar høyere i tredje kvartal. Selskapet oppnådde høyere priser på gass, men lavere pris på olje i tredje kvartal enn foregående kvartal.

Administrerende direktør, Torger Rød, i Vår Energi.
Publisert:

Olje- og gassprodusenten Vår Energi leverer et driftsresultat på 1,45 milliarder dollar for tredje kvartal, fra 0,8 milliarder dollar på samme tid i fjor.

Det er lavere enn det som var ventet på forhånd, hvor et flertall analytikere ventet et driftsresultat (ebit) på 2,04 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Selskapets resultat etter skatt var ventet på 399,5 millioner dollar, ifølge Bloomberg. Fasit er imidlertid et minusresultat på 30 millioner dollar etter skatt.

Bakgrunnen er, ifølge selskapet, nedskrivninger på grunn av kostnadssprekken på Balder-prosjektet, som selskapet varslet om i september, og netto valutatap.

For selv om selskapet har tjent på høye olje- og gasspriser, tynges Vår Energi av en svak krone, som er den valutaen selskapet bruker mest.

Sprekk på Balder

I september meldte Vår Energi, som er det tredje største på norsk sokkel, om en sprekk knyttet til Balder-prosjektet. En ekstra kostnad på 11,5 milliarder kroner gjør at prosjektet vil koste til sammen 40,7 milliarder kroner, ifølge selskapet.

Som følge av dette, har selskapet netto nedskrivninger på 573 millioner dollar i tredje kvartal, ifølge kvartalsrapporten. Ingen andre lisenser er påvirket, opplyser selskapet.

– Makrokompleksitet og den globale sikkerhetssituasjonen påvirker energimarkedene med vidtrekkende kraft, som bare bekrefter betydningen av den norske sokkelen som en pålitelig leverandør av olje og gass til Europa, sier Vår Energi-sjef Torger Rød.

Gitt situasjonen olje- og gassindustrien står i, med blant annet økt sikkerhet rundt olje- og gassinstallasjoner, slår Rød fast at de har fokus på en trygg, effektiv og sikker drift.

– Samtidig fortsetter vi med utviklingen som er satt for at vi skal kunne levere på vår langsiktige produksjonsvekst, sier Rød.

Les også

Støre på Sleipner-feltet: – Vi kan ikke være naive

Fortsetter å øke utbytte

Selskapets inntekter utgjorde 2,53 milliarder dollar, opp fra 1,61 milliarder dollar i fjor.

Olje- og gassprodusenten øker som varslet utbytte til aksjonærene til 290 millioner dollar i tredje kvartal, opp fra 260 millioner dollar i andre kvartal. Utbytte for kvartalet, som tilsvarer 1,125 kroner per aksje, skal betales ut i november.

Planen er å øke utbytte ytterligere i fjerde kvartal til 300 millioner dollar.

Fikk høyere priser

Vår Energi oppnådde en gasspris som tilsvarer 203,9 dollar fatet for gass i tredje kvartal, opp fra 151 dollar fatet i kvartalet før.

I tredje kvartal i fjor oppnådde selskapet en gasspris på 76,3 dollar fatet.

Selskapet oppnådde en pris på 107,8 dollar fatet for olje i kvartalet, som er er ned fra 116 dollar fatet i kvartalet før.

Selskapet fikk 71,8 dollar fatet for oljen sin i tredje kvartal i fjor.

Les også

Sterkt kvartal for Vår Energi - øker utbytte

214.500 fat per dag

Produksjonen var på 214.500 fat oljeekvivalenter per dag i kvartalet, meldte selskapet tidligere denne måneden. Av dette var rundt 37 prosent gass, mens resten var råolje og annen væskeproduksjon.

I tredje kvartal i fjor produserte Vår Energi 247.200 fat oljeekvivalenter per dag.

Selskapet venter et snitt på mellom 220.000 og 225.000 fat oljeekvivalenter per dag i år. Dette ble nylig nedjustert fra en tidligere forventning om 230.000 til 245.000 fat per dag.

Vår Energi har mer enn 900 ansatte og eier andeler i 36 felt på sokkelen. Selskapets hovedkvarter ligger utenfor Stavanger.

Vår Energi gikk på børs i februar med en aksjekurs første dag på 27 kroner, og aksjen steg videre til 45 kroner på toppen i juni. Etter et lite fall i sommer steg aksjen på ny, og var igjen oppe i 45 kroner i slutten av august.

Siden slutten av august har imidlertid både olje- og gassprisen avtatt, særlig sistnevnte. Vår Energi-aksjen handlet mandag til 32 kroner, opp om lag 18 prosent siden nyttår.

Les også

Vår Energi går på børs: Sikter mot rause utbytter

Publisert:
Gå til e24.no