Vindkraft i Norge

– Jeg regner med hun tar bort sine egne personlige tanker, sier bransjetopp

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sa i sommer at vindmøller «bidrar til en forsøpling av norsk natur». – Jeg tror hun er profesjonell. Så får vi se hvordan det går, og ta det derfra, sier Norwea-sjef Øyvind Isachsen.

Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet går fra jobben som eldreminister til olje- og energiminister onsdag.

Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Sigrid Moe
Publisert:

Den nye olje- og energiministeren reiste i sommer til Haramsøya i hjemfylket Møre- og Romsdal for å protestere mot utbyggingen av vindkraft. Selv tok hun til orde for utbygging til havs.

– Jeg mener vindmøller er noe svineri fordi det bidrar til forsøpling av norsk natur, uttalte Sylvi Listhaug til TV2.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å få stanset utbyggingen av de ni vindmøllene her ute. Vi har et så vakkert land å ta vare på og da synes jeg ikke at man skal sette opp disse hvite monstrene. Når vi i tillegg ikke trenger strømmen, så er det i hvert fall ingen grunn til å gjøre det, mente Listhaug.

– Tror hun er profesjonell

Administrerende direktør Øyvind Isachsen i Norwea tror det ordner seg.

– Hun er beinhard på hva hun liker og ikke liker, men jeg regner med hun har profesjonalitet nok til at hun tar bort sine egne personlige tanker, sier Isachsen, og legger til:

– Jeg regner med at et sterkt byråkrati i Olje- og energidepartementet vil opplyse henne i vindkraftsaker. Jeg tror hun er profesjonell. Så får vi se hvordan det går, og ta det derfra, sier Isachsen

Partikollega Terje Søviknes kommer tilbake i regjeringen som eldre- og folkehelseminister.

Terje Bendiksby

Ordfører Wenche Tislevoll (H) i Fitjar kommune, som også leder Medlemsorganisasjonen for Norges vindkraftkommuner, forteller at hun ble overrasket over ministerbyttet.

– Det er lett å komme med uttalelser når man ikke har ansvar for området. Jeg tenker det vil endre seg, sier Tislevoll om Listhaugs tidligere uttalelse om vindkraft.

– Om vi skal nå klimamålene, så må vi ha mer fornybar energi, og vi har gode forutsetninger i Norge som vi ikke burde rote bort. En av disse mulighetene er fornybar energi, som burde bygges ut på en god måte, sier Tislevoll.

Vindkraftskatten

Hun forteller at hun alltid har hatt et godt forhold til statsråder, departementet og komiteer, og at hun tror det vil fortsette med Listhaug som minister.

– Men vi, som er vindkraftkommuner, har hatt en uforutsigbarhet med tanke på skattesystem for vindkraften. Der kan det egentlig bare bli bedre, sier Tislevoll.

– Hva blir den viktigste jobben for Listhaug som olje- og energiminister?

– Det viktigste vil være å fortsette arbeidet med å elektrifisere sokkelen gjennom landbasert vindkraft, som er en billig og god energikilde, sier Isachsen i Norwea.

– Nå har hun drevet en tøff valgkamp, og kommet med utspill. Jeg håper hun ser mulighetene for sektoren hun er veldig glad i, nemlig oljebransjen, og kutter utslippene med vindkraft og med dette holde olje og gass industrien relevant i mange år fremover, sier han.

Les også

Norsk olje og gass: – Godt samarbeid med Freiberg

Les også

Oljebransjen står for 63 prosent av selskapsskatten

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft i Norge
 2. Norwea
 3. Vindkraft
 4. Sylvi Listhaug
 5. Fornybar energi
 6. Olje- og energidepartementet
 7. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Listhaug skal få vurdert habiliteten i sak om vindkraftutbygging

 2. Betalt innhold

  SV frykter stopp i satsingen på havvind med Listhaug som minister

 3. Bygger vindkraft i Nord-Odal med norske pensjonspenger: – Dette har jeg ventet på i flere år

 4. Annonsørinnhold

 5. NVE vil begrense vindkraft-utsettelser: – Kan være konfliktdempende

 6. Nordisk vindkraft-topp forstår den norske utbyggings-uroen