IEA svært positive til Johan Sverdrup-oppstarten

– Enestående, skriver energibyrået om oppstarten av Equinors kjempefelt.

Oppstarten av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen ble nylig fremskyndet til oktober i år.

Carina Johansen / NTB scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Det internasjonale energibyrået IEA holder i sin ferske månedsrapport torsdag utsiktene for vekst uendret, etter kutt i flere måneder så langt i år.

Fra 2018 til 2019 ventes oljeetterspørselen fortsatt å vokse med rundt 1,1 millioner fat per dag, og med 1,3 millioner fat per dag fra 2019 til 2020, ifølge rapporten.

Energibyrået påpeker at de for øyeblikket ikke frykter en forverring av hverken global økonomisk vekst eller handelskrig i de resterende månedene av 2019.

– Enestående

IEA er også svært positive til oppstarten av kjempefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, som Equinor nylig meldte at vil skje i oktober.

– Foreløpige lasteprogrammer viser leveranser av utrolige 225.000 fat olje per dag i den første måneden med produksjon. Og selv om noe av dette volumet muligens kommer fra lager eller testoperasjoner, så virker det som at produksjonsopptakten vil bli enestående, skriver IEA.

Platåproduksjonen på Johan Sverdrups fase én er anslått til 440.000 fat per dag. Dette vil øke til 660.000 fat per dag når fase to kommer i produksjon mot slutten av 2022. Da vil Sverdrup-feltet alene stå for rundt en fjerdedel av hele Norges oljeproduksjon.

IEA trekker frem at utbyggingskostnadene er rapportert å være 30 prosent lavere enn forventet og at reservene på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter er høyere enn tidligere antatt.

– Suksessen antyder at med strikt prosjektledelse så har store offshoreprosjekter en plass i den globale tilbudsporteføljen, skriver IEA.

– IMO2020 vil trolig gå bedre enn antatt

IEA venter fortsatt at innføring av de nye utslippsreglene til International Maritime Organisation fra 1. januar (IMO2020) vil gå relativt smertefritt, og trolig enda bedre enn tidligere antatt, skriver Infront TDN Direkt.

I en rapport i mars anslo IEA at gasoil-markedene kunne stå overfor moderate tilbudsmangler i 2020 på 200.000-300.000 fat per dag, og at prisene kunne øke med rundt 20 prosent.

– Med mindre enn fire måneder igjen før reglen slår inn, mener vi at oljemarkedet trolig vil bli bedre forsynt enn vi trodde, skriver IEA.

De nye utslippsreglene bestemmer at verdens skipsflåte fra 1. januar 2020 ikke får lov til å brenne drivstoff med høyt svovelinnhold.

Grunnen er at organisasjonen IMO, der de fleste FN-land er medlemmer, har vedtatt at grensen for svovelinnhold i drivstoffet skal senkes fra dagens 3,5 prosent til 0,5 prosent.

Les også

Equinor avviser endring av platåproduksjon på Johan Sverdrup

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. IEA
 2. Oljebransjen
 3. Johan Sverdrup
 4. Aksjelive
 5. Det internasjonale energibyrået (IEA)
 6. Equinor
 7. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Equinor avviser endring av platåproduksjon på Johan Sverdrup

 2. Oljedirektoratet venter stigende produksjon på norsk sokkel

 3. Store sprik i oljepris-anslagene for 2020

 4. Annonsørinnhold

 5. Olje- og gassproduksjonen falt i fjor: Venter opptur på sokkelen

 6. Den første oljen fra Sverdrup er i land på Mongstad