Aker-sjefen avviser rykter om oppkjøp av Lundin og salg av Noaka-funnene

Aker-sjefen avviser at det har vært noen prosess for å kjøpe oljeselskapet Lundin. Nå ønsker han å få til en enighet om det konfliktfylte Noaka-området i Nordsjøen, men noe salg er Aker lite interessert i.

Aker-sjef Øyvind Eriksen avbildet i helikopteret på vei ut til et besøk på Aker BPs Ivar Aasen-plattform i Nordsjøen. Arkiv.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Ryktebørsen har de siste ukene gått varm over hva som har skjedd på bakrommet mellom Aker og Røkke, Equinor og oljeselskapet Lundin.

Noe av bakgrunnen er den pågående konflikten over Noaka-området i Nordsjøen, der Equinor og Aker BP fortsatt ikke har blitt enige om hvordan man skal få opp de enorme ressursene.

Dagens Næringsliv meldte 1. juli at det skulle være forhandlinger der Aker skulle kjøpe seg opp i oljeselskapet Lundin, i bytte mot kontanter og eierandeler i Noaka-området.

Noen dager senere ble det klart at Lundin hadde inngått en avtale med Equinor om å kjøpe tilbake mesteparten av Lundin-aksjene til Equinor.

Lundin-sjefen sa at de ikke hadde noen diskusjoner med Aker BP, og det samme sier Aker-sjefen:

– Det har ikke vært noen prosess med Lundin, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker til E24 i forbindelse med fremleggelsen av Akers kvartalsrapport.

Aker opplevde et verdifall på over 11 milliarder, blant annet grunnet usikkerheten i aksjemarkedet. I første halvår klarte selskapet likevel å levere en verdiøkning. På Oslo Børs var Aker-aksjen ned rundt 6,5 prosent ved lunsjtider torsdag.

Øyvind Eriksen sier at de har hatt en dialog med Equinor, men at dette handler om å få på plass en løsning for å utnytte de store ressursene i Noaka på en god måte.

– Vi har en dialog om ulike løsningsalternativer og vi vil fortsette den dialogen, sier Eriksen.

– Er Lundin et interessant selskap å kjøpe opp eller fusjonere med for Aker BP?

– Lundin er et bra selskap og har en dyktig hovedeier gjennom Lundin-familien, som vi kjenner og samarbeider godt med. Vi har stor respekt for det de har oppnådd, men en sammenslåing av selskapene er ikke på agendaen, sier Aker-sjefen.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik var i forrige uke ordknapp da E24 spurte om de var interessert i Lundin, men han ga en indikasjon på hvorfor et Lundin-oppkjøp ikke er på agendaen for Aker nå:

– Per i dag er Lundin-aksjen priset betydelig over Aker BP. Det er en kompliserende faktor for å si det sånn, sa Hersvik, som ikke ønsket å kommentere saken ytterligere.

Uinteressert i å selge

Noaka er en forkortelse for de engelske navnene til funnene i Alvheim Nord (der Aker BP er dominerende eier) og Krafla/Askja (som Equinor og Aker BP eier halvparten av hver).

Aker BP kunne i forrige uke melde om at de har gjort et nytt funn i området, kalt Liatårnet. Funnet gjør at enda flere milliarder er i spill. Aker BP eier mesteparten av lisensen, men Equinor er ikke eier i denne lisensen.

Ressursene anslås foreløpig til å ligge på 80 til 200 millioner fat, noe som gjør Noaka-området til den største utbyggingen på norsk sokkel siden Johan Sverdrup-feltet.

– Avhengig av størrelsen på Liatårnet anslår vi at Aker BPs eierandel i hele Noaka-området ligger på mer enn 60 prosent, sier Eriksen.

– Er Noaka til salgs?

– Noaka er en viktig og verdifull eierandel i Aker BPs portefølje. Vi arbeider for at Aker BP skal ha en sentral rolle i både utbygging og drift av Noaka. Det tror vi vil være den beste løsningen for Aker BP og andre aktører, sier Eriksen.

Les også: Stadig flere milliarder i spill: Aker BP og Equinor forhandler om den største utbyggingen siden Johan Sverdrup

Usikkerhet i markedene

Selv om den verdijusterte egenkapitalen i Aker falt med over 11 milliarder kroner, hadde selskapet en vekst på 4,7 milliarder hvis man ser første halvår under ett.

Den kraftige nedgangen i andre kvartal skyldes i hovedsak kursfallet i oljeselskapet Aker BP, som har fått medfart av en fallende og ustabil oljepris.

Aker BP har på få år vokst til å bli den desidert mest verdifulle og største eierposten Aker sitter på i sin portefølje. Oljeselskapet sto per utgangen av andre kvartal for 35,2 av Akers netto verdier på 44,8 milliarder.

– Jeg er fornøyd med hva vi har oppnådd i første halvår. Det har vært en sterk påminnelse om å holde seg til vår konsistente strategi og fokus på våre verdidrivere, skriver Aker-sjefen til sine aksjonærer.

Til tross for at markedet er ustabilt og aksjekursene har svingt, så er krigskassen til Aker rikelig fylt opp.

Selskapet hadde ved utgangen av andre kvartal 3,4 milliarder i kontanter og ytterligere 2,6 milliarder i tilgjengelig kreditt.

Selskapet mottok i 2018 2,2 milliarder kroner i utbytter fra porteføljeselskapene. Mesteparten av dette kom fra Ocean Yield og Aker BP.

I 2019 tror Aker de vil motta over 3,0 milliarder kroner, godt hjulpet av et økt utbytte fra Aker BP og ved at Kværner igjen har begynt å betale utbytter til sine aksjonærer.

Les også

Unntakstilfelle kan føre Aker BP over på britisk sokkel

Les også

Har funnet enda mer olje i konfliktområdet Noaka

Les også

– Jeg tror Eldar har all grunn til å være fornøyd

Her kan du lese mer om

 1. Aker
 2. Det norske oljeselskap
 3. Lundin Petroleum
 4. Equinor
 5. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Aker BP vs. Equinor: Noaka-konflikten på ett minutt

 2. Aker BP-sjefen åpner for Noaka-løsning før nye boreresultater

 3. Stadig flere milliarder i spill i Noaka-konflikten

 4. Annonsørinnhold

 5. DN: Equinor og Aker BP i samtaler om milliardtransaksjon

 6. Aker-sjefen kaller Noaka-avtale et gjennombrudd: Håper å få bygge ut havvind samtidig