Ressursene på norsk sokkel

Den første oljen fra Sverdrup er i land på Mongstad

Den første oljen fra kjempefeltet Johan Sverdrup er pumpet i land på Mongstad. Feltet vil sikre en kraftig innsprøyting av kontanter til eierne Equinor, Aker BP, Lundin, Total og den norske stat.

OLJE FRA SVERDRUP: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg tar imot olje fra Johan Sverdrup-feltet, her sammen med lærlingen Sander (19).

Marius Lorentzen, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Marius Lorentzen
Publisert:

MONGSTAD / OSLO (E24): Denne uken markerer Norge at det er femti år siden Ekofisk-funnet som startet aktiviteten på norsk sokkel. Samtidig har giganten Johan Sverdrup kommet i produksjon, med løfter om femti nye år med produksjon på norsk sokkel.

Mandag markerte operatøren Equinor at den første oljen ble pumpet inn til oljeterminalen Mongstad gjennom et 283 kilometer langt rør fra feltet. Røret er det lengste på norsk sokkel og har også den største diameteren på 36 tommer, og veier 360.000 tonn inkludert stål, korrosjonsbeskyttelse og betong.

Den første oljen tikket inn på Mongstad-anlegget litt før halv ti på kvelden 16. oktober.

– Dette er en gledens dag for Equinor og Johan Sverdrup-partnerskapet, bestående av Lundin Norway, Petoro, Aker BP og Total. Første olje til Mongstad, kun dager etter oppstart, bekrefter at feltet produserer bra, sier konserndirektør Irene Rummelhoff i Equinor.

– Denne dagen markerer også starten på en ny fase, når vi nå skal bringe Johan Sverdrup-oljen til det internasjonale markedet, sier hun.

I løpet av neste år skal det strømme 440.000 fat per dag inn til råoljeterminalen og raffineriet på Mongstad, og mengden skal øke til 660.000 fat per dag når fase to av Sverdrup-feltet er ferdig utbygget i 2022.

Store inntekter

Den første oljen fra Sverdrup pumpes i land på Mongstad i en tid med oljepris på 59 dollar fatet, eller rundt 543 kroner. Når dagsproduksjonen kommer opp i 440.000 fat betyr det rundt 240 millioner kroner i daglige inntekter med dagens oljepris.

– Det er kjekt å jobbe her og det er mye å lære, sier Sander (19) som er lærling på Mongstad.

Han forteller at han har gått kjemi- og prosesslinjen og i august i fjor ble han lærling. Mandag tappet han den første flasken med Sverdrup-olje, med en begeistret olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) ved sin side.

– Har du lyst til å fortsette en karriere her og i bransjen?

– Ja. Det er mange muligheter her og i Equinor, og et veldig bra arbeidsmiljø her på Mongstad, sier Sander fornøyd til E24.

Første last går til Kina

Den første skipslasten fra Mongstad med olje fra Johan Sverdrup skal etter planen seile tirsdag, hvis alt går som planlagt. Skipet «Orpheas» skal reise via Suezkanalen til Kina, der kunden China International United Petroleum & Chemicals Co (en del av Sinopec Group) er klar for å motta lasten.

Vanligvis regner Equinor med å sende mellom 600.000 og to millioner fat av gangen, og den første lasten inneholder en million fat olje. Med dagens oljepris tilsvarer det olje for over en halv milliard kroner.

– Det er vanskelig å si noe som ikke allerede er sagt om Johan Sverdrup, men det jeg kan fastslå er at det er gigantisk og det er veldig, veldig lønnsomt, sa Irene Rummelhoff, konserndirektør i Equinor da hun talte fra toppen av trappen der Sverdrup-oljen skulle tappes symbolsk på et glass.

– Fordelen ved å få inn oljen her på Mongstad er at man kan samle den opp og laste den over i enorme tankskip, VLCC-er, noe som gir gode skalafordeler, sa Rummelhoff videre.

Les også

Høyere oljepris kan forsterke Sverdrup-effekt: – Det blir mye penger

– Et velferdsrør

Ifølge utbyggerne er feltet lønnsomt ved en oljepris på under 20 dollar fatet, om man regner med begge utbyggingsfasene. Lønnsomheten har blitt kraftig forbedret de siste årene, siden utbyggingen har blitt mye billigere enn opprinnelig ventet.

Dermed vil feltet sikre mye penger i kassen til eierne, ifølge analytikerne. Hvor mye og hvor fort, det kommer an på hvor raskt produksjonen trappes opp.

– Dette er et velferdsrør, sa olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg da han passerte under et av de store rørene som frakter olje inn til Mongstad.

– Dette prosjektet har vært veldig viktig i en krevende tid for næringen. Vi hadde hatt et helt annet aktivitetsnivå langs kysten hadde det ikke vært for dette prosjektet, sa han videre.

Årene etter oljeprisefallet fra 2014 til 2016 har vært krevende for næringen

– Nå har jeg bare én oppfordring: Finn flere Johan Sverdrup, utbrøt en begeistret oljeminister mens han kjente varmen fra den lille flasken med Sverdrup-olje.

FERSK OLJE: Konserndirektør Irene Rummelhoff understreker at Sverdrup-feltet er veldig, veldig lønnsomt. I dag markerte hun at oljen nå har begynt å strømme gjennom røret til oljeterminalen Mongstad.

Marius Lorentzen, E24
Les også

Venter lavere produksjon og resultat fra Equinor

Utelukker ikke rask opptrapping

– Vår produksjonsprofil på Sverdrup antar en oppgang til 440.000 fat per dag som går noe saktere enn en lineær opptrapping. Men vi vet at åtte produksjonsbrønner er forhåndsboret og at partnerskapet er veldig ivrige på å levere bedre enn det som har vært kommunisert offentlig, skrev Sparebank1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen i et notat da Sverdrup startet produksjonen tidligere i oktober.

– Derfor utelukker vi ikke at det kan være oppsidepotensial sammenlignet med våre anslag. Men oppstart av produksjon kan noen ganger gi uventede utfordringer, så vi beholder våre anslag, skrev han.

Sveen-Nilsen håper å få ny og oppdatert informasjon til å forbedre anslagene sine fra kvartalsrapportene fra Aker BP og Equinor denne uken og Lundin neste uke. Han peker på at Lundin har den største eksponeringen til Sverdrup av partnerne, relativt sett. Hvor fort produksjonen øker kan derfor få mye å si for selskapets resultat i 2020.

– Vårt basisanslag er et resultat per aksje på 2,1 dollar for Lundin i 2020. Hvis vi antar sakte opptrapping på Sverdrup venter vi et resultat per aksje på 1,7 dollar, mens en rask opptrapping indikerer resultat per aksje på 2,5–2,6 dollar per aksje, skriver Sveen-Nilsen.

Les også

Venter bratt resultatfall for Equinor: Pareto spår kjøpsmulighet etter rapporten

10 millioner i timen

Partnerne bak Sverdrup-feltet er Equinor med 42,6 prosent, svenske Lundin Petroleum med 20 prosent, statlige Petoro med 17,36 prosent, Aker BP med 11,5733 prosent og Total med 8,44 prosent.

Operatør Equinor venter et overskudd fra feltet på 10 millioner kroner i timen, og beregner de samlede inntektene fra produksjonen til 1.430 milliarder kroner over prosjektets levetid, hvorav rundt 900 milliarder vil gå til staten.

Equinor er for tiden i ferd med å kjøpe tilbake aksjer for 45 milliarder kroner fra aksjonærene sine, blant annet fordi selskapet vil få inn mye penger fra Sverdrup og ønsker å dele dem med eierne.

Johan Sverdrup antas å inneholde rundt 2,7 milliarder fat olje. Første fase med fire plattformer kom i produksjon i oktober, og skal nå 440.000 fat per dag på topp til neste år. Andre fase legger til en ekstra prosessplattform, og skal være i produksjon i fjerde kvartal 2022. På topp ventes feltet å levere 660.000 fat per dag.

Les på E24+

Børskommentar: Har aksjemarkedet tatt høyde for Johan Sverdrup-oppstarten?

Venter på Aker BP

En første indikasjon på opptrappingen av Sverdrup-produksjonen kan komme allerede i Aker BPs kvartalsrapport tirsdag. Sparebank1 Markets har en kjøpsanbefaling og kursmål på 305 kroner på Aker BP-aksjen, som handles til 246 kroner mandag.

– I tillegg til selve tallene er det særlig fire temaer vi vil se på i kvartalsrapporten: anslaget på produksjon i 2019, tempoet i opptrappingen av Sverdrup-produksjonen, forventninger til utbytte samt statusen når det gjelder Noaka-området, skriver Sveen-Nilsen i en forhåndsomtale.

Equinor og Aker BP har lenge vært uenige om utbyggingen av Noaka-området.

Les også

Store milliardsprekker på Njord- og Martin Linge-feltene

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Johan Sverdrup-feltet
 3. Equinor
 4. Norsk sokkel
 5. Mongstad
 6. Aker BP
 7. Lundin

Flere artikler

 1. Johan Sverdrup kan bli den siste store norske «oljekjempen»: – Vi gjør alt for at den ikke skal bli det

 2. Betalt innhold

  Her kommer «sjampanjeoljen» til Mongstad

 3. Gigantfeltet Johan Sverdrup er nå i produksjon

 4. Betalt innhold

  Nå er gigantfeltet Johan Sverdrup i produksjon

 5. Oljedirektoratet venter stigende produksjon på norsk sokkel