Oljeprisen til himmels etter Trump-uttalelse

Nordsjøoljen hoppet 38 prosent på få minutter etter Trump-tweet om mulig produksjonskutt.

Publisert:

På Twitter skriver USAs president at han akkurat har snakket med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, som igjen har snakket med Russlands president Putin - og at han som følge av samtalene forventer og håper at de to oljegigantene kommer til å kutte produksjonen med omtrent 10 millioner fat per dag.

– Hvis det skjer, vil det være strålende for olje- og gass-industrien, skriver Trump.

Oljeprisen skjøt til værs som følge av tweeten. Et fat nordsjøolje bykset i halv fem-tiden fra 26 til over 36 dollar på få minutter.

Reaksjonen i oljemarkedet har deretter dempet seg. Like før 17:00 er oljeprisen igjen under 30 dollar fatet, før Trump fulgte opp med nok en tweet:

– Det kan bli så mye som 15 millioner fat. Gode (strålende) nyheter for alle!

Fra Vladimir Putins kontor blir imidlertid Donald Trumps påstander benektet.

– Nei, det har ikke vært noen samtale, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov til det russiske nyhetsbyrået Interfax, ifølge NTB. Han legger til at det så langt ikke heller er planer om slike samtaler.

Saudi-Arabia har på sin side fulgt opp med en pressemelding der de tar til orde for et hastemøte for Opec pluss-landene.

Les på E24+

Oljeservice-aksjene som er rustet for børscomeback (+)

Slutt på avtale

Det er nettopp uenighet om å opprettholde kutt i oljeproduksjonen i Opec pluss-samarbeidet som har sørget for at oljeprisen har falt kraftig den siste måneden.

Den forrige avtalen utløp første april, og det er høyst usikkert hvor nærstående en eventuell ny avtale er.

Onsdag sa Donald Trump ifølge Reuters at han tror at Russland og Saudi-Arabia kommer til å inngå en avtale i løpet av de neste dagene, en uttalelse som også sørget for oljeprisoppgang.

Tror på varig lav oljepris

I tillegg har coronakrisen bidratt, ved at lavere forbruk senker etterspørselen.

Analyseselskapet Rystad Energy påpeker at oljeprisen trolig vil holde seg svært lav inntil videre, fordi etterspørselen rammes kraftig av at fly står på bakken og store deler av næringslivet ligger brakk.

Da går overflødig olje til lagring. Globale oljelagre er nå i ferd med å fylles til randen. Det kan legge en demper på oljeprisen i lang tid, også etter coronakrisen, tror Rystad Energy.

Les på E24+

Fest setebeltene – april blir grusom for økonomien (+)

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om