IEA ser mer optimistisk på oljemarkedet – øker prognosene

Etter dystre prognoser under coronakrisen venter Det internasjonale energibyrået nå høyere etterspørsel etter olje resten av året.

Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN
  • Infront TDN Direkt
Publisert: Publisert:

Oljeprisoppgangen den siste tiden antyder at første halvår 2020 avsluttes mer optimistisk. Hvis trendene i produksjonen blir opprettholdt og etterspørselen bedrer seg, vil markedet være mer stabilt, men man skal imidlertid ikke undervurdere de store usikkerhetene.

Det fremgår av Det internasjonale energibyråets (IEA) oljemarkedsrapport for juni 2020, fremlagt tirsdag.

Anslaget for verdens oljeetterspørsel i andre kvartal 2020 er på 81,42 millioner fat per dag, mens det for tredje kvartal og fjerde kvartal er på henholdsvis 94,58 millioner fat per dag og 96,86 millioner fat per dag.

Estimatet for andre kvartal 2020 er oppjustert med 2,13 millioner fat per dag, mens estimatet for tredje kvartal 2020 er nedjustert med 0,50 millioner fat per dag. For fjerde kvartal 2020 er estimatet nedjustert med 0,05 millioner fat per dag sammenlignet med forrige månedsrapport.

IEA skriver at ny data viser at etterspørselsfallet i den tidlige delen av året var noe mindre enn ventet, men fortsatt ekstraordinær.

Les på E24+

Dette kan bli Equinors nye superfarkost

Kraftig nedgang fra flybransjen

Flere indikatorer på mobilitet i mars-mai-perioden ga støtte til etterspørselen, der spesielt etterspørselen i Kina i april var nesten tilbake til nivåene i samme periode året før. IEA har også sett en sterk innhenting i etterspørselen i India i mai, men noterer at etterspørselen fortsatt er lavere enn i samme periode året før.

«I andre halvår 2020 bør lettelser av tiltak knyttet til nedstengninger i mange land gi et boost», skriver IEA.

Oljeetterspørselen i 2020 er ventet å være 8,1 millioner fat per dag lavere enn i 2019, med det største avviket i første halvdel av året. IEAs første prognose for den globale oljeetterspørselen for 2021 viser at etterspørselen vil stige med 5,7 millioner fat per dag på årsbasis, som er 2,4 millioner fat per dag lavere enn i 2019.

Avviket på 2,4 millioner fat per dag mellom 2021 og 2019 er ifølge IEA i stor grad forklart av situasjonen i luftfartssektoren. Ifølge data fra Den internasjonale luftfartsforeningen (IATA) viser passasjertrafikken i 2020 et fall på nær 55 prosent sammenlignet med året før.

Les på E24+

Alvorlig Equinor-ulykke: Petroleumstilsynet vil ikke si noe om godkjenning av gassflasker

«Bør ikke undervurdere den enorme usikkerheten»

Hva gjelder det globale oljetilbudet venter IEA et fall på 7,2 millioner dag per dag i snitt i 2020, og vil bare stige med 1,8 millioner dag per dag i 2021, hvis en antar at alle land i Opec+ kutter produksjonen i henhold til avtalen.

Videre skriver IEA at en WTI-oljepris som handlet nær 40 dollar per fat ikke er tilstrekkelig for å tillate en betydelig økning i amerikansk oljeproduksjon. I mellomtiden vil høye råolje- og oljeproduktlagre begrense omfanget for mange produsenter i mange land for selge mer til raffinerier, skriver IEA.

«Så langt har initiativer i form av Opec+-avtalen og møtet mellom energiministrene i G20 vært et stort bidrag i å gjenopprette stabilitet i markedet. Hvis de nylige trendene i produksjon er opprettholdt og etterspørselen bedrer seg, vil markedet være mer stabilt innen utgangen av andre kvartal. Vi bør imidlertid ikke undervurdere de enorme usikkerhetene», skriver IEA.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. IEA
  3. Opec
  4. Oljeproduksjon

Flere artikler

  1. Nedjusterer anslagene for verdens oljeetterspørsel

  2. IEA: Oljeetterspørselen forblir svak på kort sikt

  3. IEA: Coronavaksine hjelper ikke oljemarkedet før godt ut i 2021

  4. IEA avblåser «supersyklus»: – Det er mer enn nok olje på tank

  5. Equinor tør ikke spå årets produksjon