Sjeføkonom tror oljeinvesteringene er ved et vendepunkt

Toppen er passert for oljemotoren i norsk økonomi, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen. Han venter et kraftig investeringsfall på norsk sokkel de neste to årene.

  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Det er ikke sånn at oljen gir bidrag til veksten fremover. Det gir et fradrag, sier Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24.

Oljeinvesteringene har beveget seg mye de siste årene, og i fjor bidro en investeringsboom til opptur i norsk økonomi.

Ifølge SSB steg investeringene i fjerde kvartal til 45,9 milliarder kroner, det høyeste nivået på fire og et halvt år.

VENTER INVESTERINGSFALL: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Nå er det duket for en ny nedtur, som vil legge en demper på veksten i økonomien, på grunn av færre nye prosjekter og at investorer presser oljeselskapene til å investere mindre, tror sjeføkonomen.

Fra toppen i fjerde kvartal 2019 tror Andreassen oljeinvesteringene vil krympe med 17 prosent i de to neste årene frem til utgangen av 2021, justert for prisvekst.

Sparebank 1 Markets har kuttet prognosene etter den siste tellingen av investeringsplanene til oljeselskapene på norsk sokkel.

SSB-rapporten gir ny informasjon om at utviklingen i oljeinvesteringene blir svakere enn tidligere antatt, mener sjeføkonomen.

I rapporten blir vanligvis anslagene justert opp gjennom året etter hvert som nye utbyggingsplaner blir levert inn. Anslagene starter derfor gjerne på et lavt nivå, men ender høyere.

Statistikkbyrået tror imidlertid denne normale oppjusteringen av anslagene blir mindre fremover, delvis fordi det er ventet færre nye prosjekter.

– Den guidingen indikerer etter vår vurdering et større fall enn noen har lagt til grunn, sier Andreassen.

Les på E24+

Disse oljeselskapene er best posisjonert for å ri den grønne bølgen

– Skal mye ned

– Nivået i fjerde kvartal ligger langt over nivået som selskapene indikerer i 2020. Det vet vi allerede nå ganske presist hva blir. Da skal investeringene på et eller annet tidspunkt i 2020 mye ned fra hva de var i fjerde kvartal, sier Andreassen.

Oljeinvesteringene har endret seg mye de siste årene. Frem til 2014 ga de en boom i økonomien, men stupte sammen med oljeprisen i årene etterpå.

I fjor økte oljeselskapene investeringene kraftig.

– Hvis det er i nærheten av å være hold i hva selskapene nå forteller, med supplement av informasjonen byrået har fått fra selskapene og gjengir i pressemeldingen, så står vi foran et ganske stort fall i aktiviteten, i alle fall i pengebruken, fra selskapene, sier sjeføkonomen.

Les også

Oljegiganter vil bruke norsk kraft til å elektrifisere britiske oljefelt: – Uaktuelt

Les også

Aker økte verdiene med 6,9 mrd. før oljesmellen

– Oljeselskapene er under press

Andreassen mener grunnen til investeringsbremsen er todelt, deriblant at det er færre nye, store oljeprosjekter.

– Så er det at oljeselskapene over hele verden er under press fra eierne for å være forsiktige med å investere. Investorene er ikke sikre på hvor lenge oljealderen varer. Det er ikke uten grunn at oljeselskapene har vært svake i forhold til oljeprisen.

– Investorene ser at dette er skummelt, fordi de skjønner at det skjer noe med klimaet – det er i alle fall vår tolkning. De er tilbakeholdne med fossile investeringer. Vi må ta inn over oss at det også kommer til å påvirke aktiviteten i Nordsjøen, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljeinvesteringer
  2. Harald Magnus Andreassen
  3. Sparebank 1 Markets
  4. Norsk sokkel

Flere artikler

  1. SSB oppjusterer anslaget for oljeinvesteringer i 2020

  2. Dette skjer denne uken: - Forventer ikke store signaler fra Norges Bank

  3. Venter høyere oljeinvesteringer i 2021

  4. Tror skyhøy oljepengebruk spikrer raskere rentehopp

  5. Oljeselskapene hever investeringsanslagene