Tekna-presidenten om statsbudsjettet: – Mye er bra, men det blir litt for puslete
Regjeringen har aldri satt av mer oljepenger i et budsjettforslag og foreslår fire milliarder i ny tiltakspakke til arbeidsmarkedet. Fagforeningen for kriseutsatte ingeniører etterlyserer større langsiktig satsing.
SER LANGT FREM: President i Tekna Lise Lyngsnes Randeberg mener regjeringen er for forsiktig i budsjettforslaget som ble lagt frem onsdag.
– Den langsiktige satsingen uteblir, statsbudsjettet leverer mange gode tiltak på kort sikt, men de store linjene og en overordnet master-plan mangler, sier Lise Lyngsnes Randeberg til E24.
Hun er president i fagforbundet Teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna), og øverste leder i foreningen for 70.000 ingeniører.
NHO-sjef om norsk oljefremtid: – Vi må tørre å tenke nytt
– Med den kompetansen som nå er i flyt har vi muligheten til å virkelig satse på en langsiktige planene og få til et grønt skifte. Det er nå vi bør bygge lyntog mellom Stavanger og Oslo. Mye er riktig i budsjettforslaget, men det blir for puslete. Vi trenger mer fremtidsrettet satsing på samferdsel, ikke bare flikking på gammel vei og bane, sier Tekna-presidenten.
Hun viser til da Bergensbanen ble bygget (1883–1909) kostet den ett helt statsbudsjett. Da var de økonomiske tidene langt trangere enn i dag, og ett lyntog ville ha kostet langt mindre enn et statsbudsjett nå.
Hør podcasten til Valebrokk & co om statsbudsjettet: – Norge har blitt fattigere
– Bedre infrastruktur er en av Høyre/Frp-regjeringens viktigste satsinger. En effektiv og moderne infrastruktur legger grunnlaget for økt verdiskapning og styrker vekstevnen i norsk økonomi, uttalte Siv Jensen fra talerstolen under presentasjonen av budsjettet onsdag.
Saken fortsetter under bildet
SÅ MYE, MEN IKKE MER: Siv Jensen møter fremmøtt presse i etterkant av finanstalen i Stortinget onsdag.
60,2 milliarder er kroner øremerket samferdsformål. Dette er 4,9 milliarder kroner mer enn i fjor.
Tord Lien avviser oljeindustriens budsjettklaging: – De har ingen grunn til å være misfornøyd
Tøffere tider for ingeniørene
Rundt 25.000 ingeniører har mistet jobben i oljebremsen som har skylt over landet det siste halvannen året.
Nå ønsker Tekna-lederen å vite hvor mange arbeidsplasser regjeringen ønsker å skape med den tiltakspakken til arbeidslivet.
– Vi sitter selv å regner på dette nå. Vi laget selv en egen tiltakspakke uken før statsbudsjettet ble presentert i Stortinget og de har tatt med flere av våre innstillinger, sier en engasjert president.
Regjeringen kommer om budsjettforslaget vedtas uendret i Stortinget til å bruke 23 milliarder flere oljekroner neste år enn det har blitt i år.
Totalt skal det brukes 194 milliarder kroner fra Oljefondet. Som andel utgjør dette 2,8 prosent av fondet, eller rundt 37.000 kroner per innbygger.
Saken fortsetter under bildet
STADIG FÆRRE: Oljeingeniører i tusentall har det siste året måtte søke etter nye jobber etter masseoppsigelser i en rekke selskaper. Bildet viser ansatte på boredekket på Oseberg B, den sørlige delen av Oseberg-feltet.
Randeberg etterlyser en tydeligere kobling mellom ledige ingeniører og uløste arbeidsoppgaver.
– For er det noe ingeniører virkelig kan er det planlegging og iverksetting, sier Randeberg med glimt i øyet.
En av Teknas kampsaker trumfet imidlertid igjennom statsbudsjettet:
– Vi har jobbet mye for at teknologer lettere må kunne omskoleres til pedagoger. Det skjer nå. Regjeringen har også rettet særtiltak mot Sør- og Vestlandet der ledigheten er størst.
– Teknoliogimilliarden er vi også veldig fornøyde med. Den har vi etterlyst, avslutter Lise Lyngsnes Randeberg.