Eksperter om sokkelstreik:
– Vi trenger lavere lønnsvekst i Norge

Når det er dårligere tider i bransjen er det naturlig at antall arbeidsrettigheter og lønninger faller, mener ekspertene.

KAN MÅTTE KUTTE FLERE: Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Olje og Gass har varslet at kutt i arbeidstagerkostnader er helt nødvendig for at selskapene skal klare å holde hodet over vann.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Ved midnatt kan 6 prosent av norsk oljeproduksjon bli stanset dersom oljearbeiderne og selskapene på norsk sokkel ikke blir enige om en ny tariffavtale.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management tror det er sunt om norske arbeidere godtar mye mer moderate lønnsoppgjør i år.

– Vanligvis er det slik at kostnadene stiger i oppgangstider, og mange mener de har steget altfor mye. Særlig kostnadene på arbeidskraft har steget mye i Norge, særlig i oljesektoren.

– Når lønnsomheten til oljeselskapene faller, slik den har gjort nå er det rimelig å forvente at lønnsveksten vil være lavere og enkelte rettigheter må vike for å sikre konkurransedyktighet- Men selvfølgelig har arbeiderne rett til å slåss for rettighetene sine, sier han til E24.

Les også

Norsk oljestreik kan presse oljeprisen høyere

I tillegg til lavere lønninger, mener arbeidstagerorganisasjonen Safe at Norsk Olje og Gass, som representerer oljeselskapene, blant annet ønsker å stryke bestemmelser i forbindelse med svingskift, fjerne kompensasjon for tapte fridager i forbindelse med endringer i arbeidsplanen, og at kurs på fritiden skal bare gi normal timelønn for medgått, normert kurstid.

Fristen for meklingen går ut ved midnatt fredag.

Kommer ikke partene til enighet innen da, kan hundrevis av oljearbeidere bli tatt ut i streik.

* Safe har varslet at de tar ut 156 medlemmer i Esso Norge og forpleiningsselskapet ESS. De 156 er ansatt på Balder, Jotun A, Jotun B og på Ringhorne.

* Forbundet Industri Energi varsler på sin side at de vil ta ut rundt 500 medlemmer innen oljeboring på plattformene Oseberg, Gullfaks, Statfjord og Kvitebjørn.

* Lederne har varslet at de tar ut 75 medlemmer på Engie-installasjonen Gjøa.

Wilhelmsen vil ikke gå akkurat inn på denne streiken, men peker på at generelt må norske arbeidere vente færre rettigheter og lavere lønnsvekst fremover.

Kan ikke vente på kronen

Tidligere i år viste beregninger fra Statistisk sentralbyrå at svak norsk krone hadde visket ut mye av den lønnsveksten nordmenn har hatt de siste årene. Wilhelmsen mener likevel det usannsynlig at denne redningen vil vare.

– Vi er avhengig av å ha en konkurransedyktig industri, og vi bør ha en lav lønnsvekst og utvikling i rettigheter i dårligere tider. Vi kan ikke forvente at den svake kronen vil holde seg slik i svært lang tid, sier sjeføkonomen.

Også seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken understreker at kronen er viktig for å holde kostnadene nede.

– Konflikten her går ut på at oljearbeiderne har all rett og ønsker å slåss for sine hardt tjente rettigheter. Samtidig sliter oljeselskapene med å holde hodet over vann og er avhengige av å få kuttet kostnader.

– Norge har et svært høyt kostnadsnivå forbundet med lønn i Norge, og særlig i oljebransjen er lønnskostnadene høyere. Dette kan tyde på at vi trenger en svakere krone fremover, sier han til E24.

Mange oljeselskaper har allerede kuttet antall ansatte i forsøk på å senke kostnadene.

Viktig med kostnadskutt

– Oljearbeidernes rolle er å kjempe for sine rettigheter, så det er ikke unaturlig at de vil gjøre det nå. Oljearbeiderne har fortsatt mye makt fordi de betjener en viktig inntektskilde for selskapene og staten, sier oljeanalytiker Kjetil Bakken i Carnegie.

Han legger likevel til at kostnadskutt på norsk sokkel er viktig for at prosjektene skal få en fornuftig avkastning.

Les også

Oljetransportstreiken er over

– Flere av prosjektene som er planlagt på norsk sokkel har høyere «break-even»-pris enn hva dagens oljepris er på. Da må kostnadskutt til for at prosjektene skal bli lønnsomme, både på driften og selve byggingen, boringen og rørleggingen, sier Bakken.

Han legger til at riggkostnader allerede er kuttet kraftig, og at vi trolig vil se mer av standardisering innenfor utviklingen av plattformene.

Kortvarig streik

– De store norske selskapene er sterke nok til å tåle litt dårlige tider, og streiken kommer ikke til å berøre produksjonen til hverken Statoil eller Det norske noe særlig. Det er først når en streik direkte berører produksjonen at det går utover selskapenes inntjening, sier Bakken.

Oljeanalytikeren legger også til at han tror ikke streiken vil bli særlig langvarig, da staten raskt vil sende partene til tvungen lønnsnemnd hvis konsekvensene for oljeproduksjonen blir for store.

Tidligere denne uken understreket oljeanalytiker Bjarne Schieldrop og Ole Gunnar Austvik det samme. Foreløpig er det ikke kommet noen beskjeder fra meklingen, og partene har ikke gitt noen tegn på at de vil avslutte samtalene før fristen. Både Austvik, Bakken og Schieldrop påpeker at dersom Norge våkner opp til sokkelstreik lørdag kan det bety høyere oljepris neste uke. Rett før klokken 21.00 fredag kveld er oljeprisen opp 1,37 prosent til 50,42 dollar per fat.

Les også

Skipet som viser at Iran er tilbake

Les også

Oljestreik kan ramme 6 prosent av produksjonen

Les også

Petroleumssektoren venter noe lysere tider

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Lønn
 2. Olje og gass
 3. Arbeidsliv
 4. Oljebransjen
 5. Arbeidsledighet
 6. Equinor
 7. Esso Norge

Flere artikler

 1. Oljemekling på overtid

 2. Streik på norsk sokkel kan gi oljepris over 50 dollar

 3. Enighet i sokkeloppgjøret

 4. Oljetransportstreiken er over

 5. Lørdag kan flere hundre bli tatt ut i streik på norsk sokkel