Oljesmellen tvinger Putin til å vurdere privatisering
Den enorme bortfallet i Russlands statsinntekter har aktualisert privatisering av landets største selskaper.
MØTTE SJEFEN I RUSSLANDS STØRSTE OLJESELSKAP: Russlands president Vladimir Putin og Rosneft-sjef Igor Setsjin i samtaler under en konferanse i 2014. Partene skal ha møttes mandag for å diskutere eventuell privatisering.
Russlands president Vladimir Putin sliter med å få endene til å møtes etter oljeprisfallet.
Den russiske olje- og gassvirksomheten sto for over halvparten av Russlands statsinntekter i 2014, og utgjør nærmere 70 prosent av landets eksportinntekter.
Sommeren 2014 begynte oljeprisen å falle fra 115 dollar fatet, samtidig som den russiske annekteringen av Krim-halvøya skjøv Russland ut i kulden gjennom et omfattende sanksjonstrykk fra Vesten.
Siden har landet havnet i resesjon, og den russiske sentralbankens prognoser fra i høst gir ikke håp om BNP-vekst før 2017.
14 prosent av den russiske befolkningen, eller om lag 20 millioner, lever nå under fattigdomsgrensen.
Tungvektere kutter i oljeprisprognosene
Bommet kraftig på oljeprisen
I januar ble vondt verre da oljeprisen falt under 30 dollar fatet. Da falt også den russiske valutaen rubel til historiens svakeste nivå mot dollar.
Etter forrige ukes rykter om produksjonskutt fra Opec, satt ut av Russlands energiminister, har oljeprisen klatret over 30-tallet. Tirsdag morgen koster et fat nordsjøolje 33,55 dollar fatet.
Russland har budsjettert med en gjennomsnittspris per fat på 50 dollar i år.
Både statsinntektene i 2014 og 2015 var bare en skygge av det regjeringen hadde budsjettert med. Hittil har deler av inntektsbortfallet og stimulansetiltak blitt dekket inn gjennom budsjettkutt, svekkelse av rubelen og utstrakt tømming av det russiske oljefondet.
Nå har inntektsgapet en vedvarende lav oljepris vil gi i 2016, tvunget ledelsen i Kreml til å vurdere privatisering av landets syv største statseide kjempeselskaper, ifølge Financial Times.
Russland vil bare kutte oljeproduksjonen hvis alle andre blir med
OLJEGIGANT: Den russiske logoen for Rosneft pryder både bensinstatsjonen og bygningen i bakgrunnen. Rosneft er Russlands største oljeselskap, og utgjør over 8 prosent av Russlands bruttonasjonalprodukt.
Rosneft under lupen
Det gjelder blant annet oljegiganten Rosneft, som er under kraftig sanksjonstrykk fra USA.
Mandag møtte Putin ledelsen i flere av selskapene for å diskutere privatiseringsplanene for 2016, ifølge Financial Times.
Privatisering er et betent tema i Russland og skaper negative historiske assosiasjoner til velmaktsdagene under Boris Jeltsin.
I løpet av 90-tallet var Jeltsin ved roret da en rekke statlige eiendommer gikk under hammeren for skampris og skapte en styrtrik oligarki-elite i Russland på bekostning av folket.
Putin uttalte mandag at staten ikke må miste kontroll over strategiske selskaper, og at aksjer bare kan selges til russere. I tillegg avviste han at noen fikk kjøpe aksjer for slikk og ingenting, ifølge Financial Times.
STATSEID FLYSELSKAP: Det russiske flyselskapet Aeroflot er ett av selskapene som vurderes privatisert.
Øvrige kilder: NTB, Store norske leksikon.
Oljeprisen stiger på uttalelser fra Russlands energiminister
20 millioner russere lever i fattigdom
Derfor holder russisk oljeproduksjon stand
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Oljenedturen tvinger Russland til nedsalg i oljegigant
Mens Norge har sanksjonert mot Russland, har Statoil styrket forholdet til russerne
Mens Norge har sanksjonert mot Russland, har Statoil styrket forholdet til russerne
- Annonsørinnhold
Putin: Russland er klar til å samarbeide om kutt i oljeproduksjonen
Sanksjonene mot Russland: Rubelen mot verste uke siden 1999