Tysk energikjempe blir utkonkurrert av sol- og vindkraft
RWE har sitt første underskudd på over 60 år.
VIND I SKUDDET: Vind- og solkraft gjør at RWEs konvensjonelle gass- og kullkraftverk taper penger.
Den tyske energi-giganten REW har gått med overskudd helt siden forbundsrepublikken Tyskland ble etablert i 1949. Men det tok slutt i 2013.
For energiganten har nemlig satset for mye på konvensjonell kraftproduksjon og er tvunget til å ta store tap på sine forurensende gass- og kullkraftverk.
Enda mindre
I alt har REW nedskrevet verdiene av kraftverkene med i alt 4,8 milliarder euro, noe som gjør at underskuddet havner på 2,76 milliarder euro. Til sammenligning fikk konsernet et overskudd på 3,79 milliarder euro i 2012.
Det fremkommer i selskapets resultatredegjørelse som er lagt frem tirsdag.
I et intervju som er gjengitt i REWs årsberetning, forklarer konsernsjef Peter Terium nedskrivningene med at elektrisitetsprisen har falt fra 42 euro i februar i fjor til 37 euro nå.
- Med andre ord kommer våre kraftverk til å tjene enda mindre enn vi fryktet i årene som kommer, sier Terium i intervjuet.
Fornybar øker
Ifølge REW er det Tysklands overgang til miljøvennlig vind- og solkraft som gjør at elektrisitetsprisene har falt slik at konvensjonell energiproduksjon ulønnsom. Vind- og solkraft står nå for 23 prosent av Tysklands energiforsyning.
Både REW og rivalen EON er rammet av endringene i markedet og reduserer nå kapasiteten ved sine konvensjonelle kraftverk for å bedre lønnsomheten.
- Fordi de blir tvunget ut av markedet av subsidiert solkraft og derfor taper penger, sier Terium i intervjuet i årsberetningen.
Men han tror fortsatt det vil være behov for fossile energikilder på kalde vinterdager når vind- og solkraft ikke er spesielt effektivt.
- Problemet er at under andre vindforhold og på andre tider på dagen bidrar flodbølgen av grønn energi til at prisene går ned, sier han og viser til at tyske elektrisitetspriser var negative ved juletider både i 2012 og 2013.
Les også: