Tysk energikjempe blir utkonkurrert av sol- og vindkraft

RWE har sitt første underskudd på over 60 år.

VIND I SKUDDET: Vind- og solkraft gjør at RWEs konvensjonelle gass- og kullkraftverk taper penger.

Ina Fassbender
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Den tyske energi-giganten REW har gått med overskudd helt siden forbundsrepublikken Tyskland ble etablert i 1949. Men det tok slutt i 2013.

For energiganten har nemlig satset for mye på konvensjonell kraftproduksjon og er tvunget til å ta store tap på sine forurensende gass- og kullkraftverk.

Enda mindre

I alt har REW nedskrevet verdiene av kraftverkene med i alt 4,8 milliarder euro, noe som gjør at underskuddet havner på 2,76 milliarder euro. Til sammenligning fikk konsernet et overskudd på 3,79 milliarder euro i 2012.

Det fremkommer i selskapets resultatredegjørelse som er lagt frem tirsdag.

I et intervju som er gjengitt i REWs årsberetning, forklarer konsernsjef Peter Terium nedskrivningene med at elektrisitetsprisen har falt fra 42 euro i februar i fjor til 37 euro nå.

- Med andre ord kommer våre kraftverk til å tjene enda mindre enn vi fryktet i årene som kommer, sier Terium i intervjuet.

Fornybar øker

Ifølge REW er det Tysklands overgang til miljøvennlig vind- og solkraft som gjør at elektrisitetsprisene har falt slik at konvensjonell energiproduksjon ulønnsom. Vind- og solkraft står nå for 23 prosent av Tysklands energiforsyning.

Både REW og rivalen EON er rammet av endringene i markedet og reduserer nå kapasiteten ved sine konvensjonelle kraftverk for å bedre lønnsomheten.

- Fordi de blir tvunget ut av markedet av subsidiert solkraft og derfor taper penger, sier Terium i intervjuet i årsberetningen.

Men han tror fortsatt det vil være behov for fossile energikilder på kalde vinterdager når vind- og solkraft ikke er spesielt effektivt.

- Problemet er at under andre vindforhold og på andre tider på dagen bidrar flodbølgen av grønn energi til at prisene går ned, sier han og viser til at tyske elektrisitetspriser var negative ved juletider både i 2012 og 2013.

Les også:

Vindkraft-rekord i 2013Behandlingstid for vindkraft-søknader: Tar ofte 11 år– Solceller er ikke et konkurransedyktig alternativEU stenger grensene for billig, kinesisk solkraft

Publisert:

Flere artikler

  1. Leder Europas største kraftselskap: Tror gass blir mindre viktig

  2. Betalt innhold

    Sterk brems for ny kullkraft i India

  3. Sol vokser mye mer enn ventet

  4. Annonsørinnhold

  5. Mer vindkraft demper prisene: Spår lavere strømpriser etter 2030

  6. Statkraft ønsker medeiere i fornybarprosjekter: Vil følge dansk oppskrift