Dette er dagens lekkasjer fra Opec-møtet

Brikkene begynner tilsynelatende å falle på plass før en eventuell avtale om Opec-kutt, og oljeprisen skyter i været.

VIKTIG MØTE: Opec-landene diskuterer i dag produksjonskutt i Wien.
Publisert:

I oljemarkedet er alles øyne rettet mot det pågående Opec-møtet, der det arbeides mot å spikre en endelig avtale om produksjonskutt. Dette vil kunne vippe balansen i markedet og gi et sårt etterlengtet oppsving i oljeprisene.

Delegatene ankom møtelokalet i Wien tidligere i dag, og sitter nå samlet. Det er ventet en offisiell pressekonferanse rundt klokken 16.00 norsk tid.

Få alt om dagens Opec-møte i vår Aksjelive!

Det har imidlertid allerede lekket ut en rekke detaljer som peker mot hvordan en produksjonsbegrensende avtale kan komme til å se ut. Merk at dette er ubekreftede opplysninger:

  • Oppdatering: Bloomberg melder at Opec-landene er enige om kutt på 1,2 millioner fat til 32,5 millioner fat per dag.
  • Det ligger an til et samlet produksjonskutt på 1,4 millioner fat per dag

Ifølge noen kilder er dette inkludert kutt på 0,5 millioner fat som skal tas av land utenfor Opec, mens andre sier at 0,5 til 0,6 millioner fat skal tas utenfor Opec i tillegg til Opec-landenes kutt.

Brorparten av disse ikke-Opec-kuttene vil uansett måtte tas av Russland. Kilder opplyser imidlertid at Russland ser for seg kutt på rundt 0,2 millioner fat.

  • Iran skal angivelig få lov til å pumpe opp 3,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag

Irans produksjon har vært et av de store spørsmålstegnene før møtet. Landets oljesektor har vært rammet av sanksjoner, hvilket har redusert deres vilje til å forplikte seg til kutt.

Dersom det stemmer at Saudi-Arabia har gått med på dette, er det en enorm seier for Iran – og et kjempesteg i forhandlingene.

Oljeprisen til værs

Dagens lekkasjer fra Opec-møtet tas tilsynelatende godt imot av aktørene i oljemarkedet, som sender prisene opp ganske betydelig.

Brentoljen har i skrivende stund, noen minutter før klokken 15.00, steget over åtte prosent siden i natt. Spotprisen per fat brentolje er 51 dollar.

Den amerikanske lettoljen løftet seg 6,6 prosent til 48,33 dollar.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto mener at nøkkelen til at Opec får til en avtale nå er at Saudi-Arabia har akseptert at Iran får spesialbehandling, slik som Libya og Nigeria.

– Saudi-Arabia tilbød Iran å kutte til en produksjon på 3,7 millioner fat per dag, og Iran forlanget å få produsere 3,975 millioner fat per dag. Nå ser det ut som om det blir en avtale om at Iran får produsere 3,9 millioner fat per dag, sier Omdal til E24.

Han understreker at dette i tilfelle medfører at Iran i praksis ikke får noe tak på produksjonen.

– Mer enn nok

Saudi-Arabia har insistert på at det er som skal være grunnlaget for produksjonskuttene skal være tall for oktober fra annenhåndskilder, og ikke det landene selv rapporterer. Dette ser nå ut til å bli tilfellet.

Omdal tror at Irak ender opp med et kutt på kansje et par prosent.

– Dette betyr at de andre ti Opec-landene skal stå for et produksjonskutt på 4,5 prosent med utgangspunkt i produksjonen i oktober, sier Omdal.

Oljeanalytikeren forventer at Opec-avtalen vil resultere i en produksjon til 32,5-33 millioner fat per dag, tilsvarende kutt på 1,4 millioner fat per dag.

– Det er mer enn nok for å balansere markedet i første halvår, sier Omdal.

Han legger til:

– Så lenge du kommer under 33 millioner fat per dag, blir det lagertrekk.

Saudi-Arabia må kutte mest

Omdal mener nøkkelen til at det er mulig å oppnå en avtale nå er at markedet er på vei å balansere seg og at Opec-landene produserer maksimalt hva de kan.

Og Saudi-Arabia trenger virkelig denne avtalen.

– Hvis gjennomsnittlig oljepris ville blitt liggende på 45 dollar fatet neste år, ville Saudi-Arabia ikke ha oppnådd noe annet enn et finansielt tap, sier Omdal.

Han peker på at en gjennomsnittlig pris på 45 dollar fatet neste år, ville medføre et tap på ytterligere 100 milliarder dollar for Saudi-Arabia.

– Saudi-Arabia trenger denne avtalen mer enn Iran. De er i en vanskeligere situasjon. Derfor må de akseptere at Iran får samme spesialbehandling som Libya og Nigeria, sier Omdal.

Oljeanalytikeren viser til at et kutt med flat prosentsats, medfører at Saudi-Arabia som er den største produsenten i Opec, vil måtte kutte mest i produksjonen.

– Det var også Saudi-Arabia, Emiratene og Kuwait som kuttet mest i 2008-2009, da Opec sist ble enige om produksjonskutt. Da tok denne kjernen i Opec 83 prosent av kuttene, sier Omdal.

Les også

OPEC-topper snakket oljeprisen opp før skjebnemøte

Les også

Nervøsiteten øker før skjebnemøtet

Les også

Nå ligger kronens skjebne i hendene på disse, mener analytiker

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om