Enda flere må gå i Sodexo

Ytterligere 30 kantine- og rengjøringsansatte mister jobben i Sodexo på grunn av oljenedturen på Vestlandet.

IKKE NOK ARBEID TIL ALLE: Sodexo leverer rengjøring- og kokketjenester til oljebransjen, og har totalt mistet 305 ansatte som følge av oljenedturen.
Publisert:

Fra før har 450 ansatte mistet jobben i oljeforpleiningsselskapet de to siste årene, og Sodexo reduserer ytterligere når kontrakten med Statoil på riggen West Elara går ut i mars. Riggen går da i opplag, skriver Stavanger Aftenblad.

– Jeg håper at vi har nådd bunnen nå, men det er ennå en del usikkerhet i markedet, sier administrerende direktør Jan Øyvind Jørgensen i Sodexo.

5. september skrev E24 av Sodexo var inne i sin tredje nedbemanningsrunde på under ett år.

Under et drøftelsesmøte ble ansatte da informert om at selskapet måtte nedbemanne med ytterligere 45 ansatte.

I oktober i fjor mistet 50 ansatte jobben, mens 120 årsverk ble varslet kuttet i mars i år.

Ifølge DNB Markets, har 40.000 oljejobber blitt borte fra norsk sokkel siden 1. januar 2014. Dette tallet ble lagt frem 1. november.

22. april i år viste opptellingen at 35.000 oljejobber var borte.

Flere nedbemanningsrunder

Senest 10. oktober varslet oljeserviceselskapet Beerenberg at de kutter ytterligere 250 stillinger. En tilsvarende nedbemanning ble varslet hos selskapet i september, og selskapet vurderer også nye kutt neste halvår.

Totalt, medregnet de sist varslede kuttene, har Beerenberg kuttet hele 900 stillinger i løpet av oljebremsen, viser DNB Markets' oversikt.

Et annet selskap som gjentatte ganger har varslet kutt, er National Oilwell Varco (NOV). Oljeserviceselskapet har tilsammen nedbemannet med 2.585 personer siden begynnelsen av 2104. I september ble det kjent at NOV vurderer enda en runde med jobbkutt.

Blandede tall

Det siste halve året har det kommet flere positive makrotall som tyder på at nedgangen i oljesektoren, og norsk økonomi generelt, er over. Likevel vokste norsk økonomi mindre enn ventet i tredje kvartal, med en BNP-vekst på 0,2 prosent.

Tirsdag ble rapporten Regionalt nettverk lagt frem. Den viste at oljenæringen merker lite til lysere tider.

De siste tre månedene melder de om en «markant nedgang» i produksjonen, fremkommer det av rapporten. Flere melder om lavt aktivitetsnivå som har vært dårligere enn ventet.

DNB Markets la imidlertid frem sin rapport «Økonomiske utsikter 2017», tirsdag. Der varsler de et nytt, kraftig fall i oljeinvesteringene, og at dette vil følges av enda litt høyere arbeidsledighet i Norge. Men de mener vi kan se frem til oljepris-comeback og høyere BNP-vekst.

Spår tøff vinter

Oljegründeren Ståle Kyllingstad tror vinteren kommer til å bli tøff for oljebransjen.

– Jeg tror det kommer til å gå litt oppover mot slutten av neste år. Men vi må først over denne vinteren, som for noen av oss blir tøff. I noen bransjer, særlig innenfor olje, blir den veldig tøff, sa Kyllingstad i slutten av november.

Statistisk sentralbyrå meldte forrige uke at de tror nedgangen i petroleumsinvesteringene vil bremses og snu til en moderat oppgang neste år, og at arbeidsledigheten vil falle.

SSB har lagt til grunn for sine prognoser at Opec-landene ble enige om moderate produksjonskutt slik at oljeprisen raskt stabiliseres på rundt 53 dollar per fat, før den gradvis stiger til 60 dollar ved utgangen av 2019. 30 november ble Opec, for første gang på åtte år, enige om et produksjonskutt.

Opecs beslutning om å kutte i oljeproduksjonen vil neppe resultere i mer aktivitet i norsk oljenæring neste år, tror flere oljetopper, som deltok på Statoils årlige høstkonferanse i Oslo tirsdag.

Les også

Ytterligere 45 må gå i Sodexo

Les også

250 må gå i Beerenberg

Les også

– Det er trist og beklagelig

Publisert:
Gå til e24.no