Derfor jekker Statoil ned synet på oljeprisen

Statoil trodde at oljeprisen skulle opp i 75 dollar fatet allerede i 2020. Usikkerhet gjør at oljegiganten forskyver forventningen med to år.

UTSETTER PRISØKNING: Statoil tror fortsatt at oljeprisen skal opp på sikt, men forventningen om 75 dollar per fat vil ikke oppnås før i 2022, to år senere enn det selskapet tidligere ventet.
Publisert: Publisert:

Både Statoil og mange oljeeksperter forventer høyere oljepriser fremover.

Så sent som i sommer så Statoil for seg en oljepris på 75 dollar fatet i 2020 og 80 dollar i 2030.

Nå tror oljegiganten at dette vil skje to år senere.

– Nå har vi forskjøvet dette til 2022, sa Statoils konsernsjef Eldar Sætre da han la frem tall for tredje kvartal torsdag.

Sætre bedyrer overfor E24 at dette ikke vil påvirke selskapets investeringsplaner.

– Det betyr ikke noe. De prosjektene vi jobber med er godt timet uansett for en slik oppgang. Om det er 2020 eller 2022, så betyr det ikke så mye, sier han.

Han peker på gigantfeltet Johan Sverdrup som starter produksjonen i slutten av 2019, og skal produsere frem til 2050. Da spiller det ikke noen stor rolle om prisen stiger noen år senere, sier han.

– Vi ser jo en oppgang. Det betyr jo at vi fortsatt vil ha en høyere pris i 2020 selv om akkurat 75 dollar er skjøvet litt ut i tid. Så effekten er ikke veldig stor på dette, sier han.

Årsaken til at Statoil forskyver tidspunktet for når det tror at oljeprisen når 75 dollar er usikkerhet.

Det skyldes faktorer som at USAs skiferoljeproduksjon som har økt mer enn ventet, spørsmålet om Opec vil forlenge sine produksjonskutt, samt geopolitiske forhold.

Fortsatt ligger selskapets fundamentale syn fast. Etterspørselen fortsetter å vokse, og de globale investeringene i oljeprosjekter har falt kraftig de siste årene, noe som etter hvert vil kunne få innvirkning på tilbudet av olje.

– Usikkerheten rundt denne utviklingen gjør likevel at vi har foretatt en justering av våre oljeprisutsikter, sier Sætre.

Følg nyhetene om Statoil og oljeprisen. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

Les også

Svakere enn ventet fra Statoil i tredje kvartal

Nedjusterte spådommer

E24 har en rekke ganger omtalt anslag om at oljeprisen skulle opp i 60 eller 70 dollar fatet allerede i år, men oljeprisen er et vanskelig beist å temme.

Analytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets justerte nylig ned sitt anslag for fjerde kvartal til 60 dollar fatet fra 70 dollar fatet, etter overraskende høy produksjon i enkelte land.

Les mer: Derfor bommet Olje-Kjus

Det er mange faktorer som kan endre utsiktene for oljeprisen, ikke bare tilbud og etterspørsel men også politiske faktorer. Prisen har løftet seg kraftig siden i sommer, men holder seg fortsatt godt under 60 dollar fatet.

– Mye usikkerhet

– Det er fortsatt, som Eldar sier, mye usikkerhet, sier finansdirektør Hans Jakob Hegge i Statoil til E24.

– Hvor store bevegelser får du knyttet til skiferolje i USA, vil Opec fortsette å forlenge produksjonskuttene? Mange tror, og situasjonen tilsier det, i hvert fall inn i andre kvartal neste år. Og så langt har jo etterlevelsen av produksjonskuttene vært veldig bra, sier han.

I tillegg har etterspørselen vært sterk, mener Hegge. Etterspørselen vokser med rundt 1,5 million fat per dag i år.

– Om det er bedre eller dårligere enn ventet? Det er vel langt på vei langs de linjene vi så i sommer. Når det er sagt har jeg veldig respekt for å gi den type prediksjoner. Det er veldig mange elementer i den ligningen, sier Hegge.

55-60 dollar neste år

Mange analytikere har gjort som Statoil, og forskjøvet det forventede prisløftet ut i tid, blant annet fordi USA, Libya og Nigeria har produsert mer olje enn ventet.

Nylig viste en rundspørring fra Reuters blant internasjonale analytikere at de i snitt ventet en oljepris på under 55 dollar fatet neste år.

En rundspørring blant norske analytikere som E24 gjorde i august viste at mange hadde forventninger om en pris på mellom 55 og 60 dollar fatet i 2018.

Les mer: Dette tror de om oljeprisen i 2018

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om