Oljeministeren besøkte én av norsk sokkels argeste konkurrenter: – Det er jo tankevekkende

Skiferoljen har klart å holde seg konkurransedyktig på langt lavere priser enn mange andre oljeprodusenter håpet på. Etter besøket sitt i Texas opplever samtidig Norges olje- og energiminister at interessen for offshore er økende.

TEXAS-VISITT: Olje- og energiminister Terje Søviknes på besøk hos ConocoPhillips i skiferoljeregionen Eagle Ford i Texas.

Foto: Olje- og energidepartementet
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Det har vært veldig hektiske dager, men også en veldig nyttig tur. Jeg har rukket å ha mange møter med folk fra energiindustrien og myndighetspersoner fra en rekke land, sier olje- og energiminister Terje Søviknes til E24 på telefon fra Washington D.C.

Han avslutter uken i den amerikanske hovedstaden etter å ha startet på energikonferansen CeraWeek i Houston. Det er for øvrig første gang Søviknes er i USA.

Under turen fikk han også anledningen til å være med oljegiganten ConocoPhillips ut til et av deres skiferoljefelt i Eagle Ford-regionen i Texas. Her har norske Statoil også satset tungt over flere år.
USA produserer nå over 10 millioner fat olje per dag, noe som ikke har skjedd på 48 år. Takket være den enorme oppblomstringen av skiferolje og annen oljeproduksjon det siste tiåret har landet blitt oljegigant i global sammenheng. USAs produksjon av råolje vil trolig ligge på 10,3 millioner fat per dag i snitt i 2018, ifølge prognoser fra det amerikanske energiinformasjonsbyrået, EIA, noe som vil være en oppgang på 10 prosent fra året før.

– Hvordan var det å se skiferoljen, en slags erkerival til norsk olje, rett inn i hvitøyet?

FIKK VINDKRAFT-TILBUD: USAs innenriksminister, Ryan Zinke, kom til nordmennenes overraskelse med et tilbud om en samarbeidsavtale på vindkraft under møtet med Terje Søviknes under CeraWeek i Houston.

Foto: Olje- og energidepartementet

– Det var veldig interessant. Skiferrevolusjonen har jo pågått i en tiårsperiode nå, og man trodde jo at den skulle få seg et skudd for baugen med det oljeprisfallet vi har hatt, og at produksjonen dermed ville falle. Men det har jo ikke skjedd, sier Søviknes, og fortsetter:

– Skiferprodusentene har jo kuttet kostnadene dramatisk, og på de beste skiferområdene, hvis vi kan kalle dem det, så er de jo nå konkurransedyktige selv med en oljepris på under 35 dollar fatet. Det er jo tankevekkende.

Les om hvordan Statoil jobber for å få lønnsomhet i skiferfeltene: – Har våknet noen ganger og vært svett i nakken

Skifer bestemmer oljeprisen

Det er nå gått 10 år siden den amerikanske skiferrevolusjonen virkelig startet. Takket være ny bore- og utvinningsteknologi har den bidratt til at man har fått «låst opp» enorme olje- og gassressurser under bakken i flere amerikanske delstater. Etter år med stadig økende produksjon, bidro også skiferoljen til at det globale markedet i 2014 var «oversvømt» av olje, noe som igjen førte til at oljeprisen falt fra en topp på over 100 dollar fatet til en bunn på 27 dollar etter hvert.

Les også

Første oljevekst på fire år: – Skaper ny optimisme

– Hvordan tenker du dette påvirker konkurransebildet for norsk sokkel?

– Det kan se ut som vi vil få en periode nå fremover der oljeprisen fortsatt vil svinge slik den alltid har gjort, men der prissyklusene blir kortere fordi skiferprodusentene kan justere produksjonen raskere enn andre, sier han og fortsetter:

– Når de er blitt så mye mer konkurransedyktige, så blir de jo på mange måter også prisregulatoren i markedet, fordi oljeprisen jo egentlig er basert på hva det siste fatet som selges koster.

SKIFEROLJE: En borerigg i Eagle Ford-området i Texas.

Foto: Olje- og energidepartementet

Fikk vindkraft-tilbud

Innenriksminister Ryan Zinke, som har ansvaret for mye av USAs energipolitikk blant annet gjennom departementets arealforvaltning, annonserte under et møte med Søviknes i Texas at han gjerne vil ha et samarbeid med Norge om vindkraft.

Dette kom litt brått på både statsråden og embetsverket i Norge, og ifølge Søviknes har de fortsatt ikke fått så mange flere detaljer i hva amerikanerne ønsker.

– Det er snakk om en MOU (intensjonsavtale, journ.anm.) med utveksling av erfaringer innen vindkraft, og da særlig havvind, og et fokus på hva slags regulering og teknologiutvikling myndigheter kan bidra med, sier Søviknes.

Både føderalt og på delstatsnivå arbeides det med flere mulige havvindsprosjekter i USA for tiden, og Statoil har blant annet allerede blitt med i et prosjekt for havvind utenfor New York.

Merket en stor interesse for offshore igjen

– Det mest interessante etter besøket på CeraWeek i Houston var at de som har vært på der i mange år sier at det at har vært et veldig fokus på skiferressurser de siste tre til fire årene, men at det denne gangen har vært et skift mot offshore igjen, sier Søviknes.

Han sier at de opplevde fulle hus og store interesse for de norske arrangementene North Sea Dinner og på Norway House i Houston.

– Det samme var det på den norske ambassaden her i Washington, så det er åpenbart at det legges merke vil hva som har skjedd i Norge, der vi i fjor fikk inn 10 PUDer (utbyggingssøknader) og hadde det høyeste nivået med sanksjonering av nye prosjekter i verden.

Les også

Statoil med milliardbud på eiendeler i Mexico-gulfen

– Var det noen som ble fristet til å satse på norsk sokkel?

– Aktørene gjør jo sine egne vurderinger, men at både oljeindustrien og andre land retter oppmerksomheten mot offshore-prosjekter er bra for norsk leverandørindustri, og det skaper jo muligheter for eksport fra Norge, sier Søviknes.

Programmet til den norske delegasjonen fra Olje- og energidepartementet var tett, og Søviknes forteller at han rakk å knytte kjennskap til ministre fra både Australia, Mexico og den kanadiske delstaten Alberta. I Washington ble det både møter i energidepartementet, Representantenes hus og Senatet.

– Jeg fikk også treffe Alaska-senator Lisa Murkowski. Med Trump-administrasjonen har jo debatten om petroleumsvirksomhet i Alaska blusset opp igjen fordi innenriksministeren nye femårsplan legger opp til å åpne så å si alt, sier Søviknes og fortsetter:

– Nå skal jo den planen gjennom høringsrunder og tilpasses lokale interesser, men de kjører voldsomt på her oppe.

Statsråden har selv for kritikk av miljøvernere og miljøpolitikere på Stortinget for å ha sagt at «vi må kjøre på litt» i forbindelse med rekordtildelinger av nye lisenser på norsk sokkel.

Les også

Koreanske Hyundai om norsk leverandørindustri: – De er mye tøffere konkurrenter nå

Roser det norske trepartssamarbeidet

Da Aasta Hansteen-plattformen ble døpt denne uken fortalte konserndirektør S.H. Kim i Hyundai Offshore at norske leverandører har blitt langt tøffere konkurrenter de siste årene.

– Hva tenker du om den uttalelsen?

– Det økte fokuset på offshore globalt vil gi nye eksportmuligheter for norske leverandører, og med den enorme forbedringen i konkurransekraft de har hatt de siste årene, så lover dette bra, sier Søviknes og peker på at det både i Brasil, Mexicogolfen og andre regioner er nye prosjekter under planlegging nå.

– Det som har vært et av mine hovedpunkter har vært å understreke til alle jeg har truffet om at vi i Norge raskt har tilpasset oss et lavere oljeprisnivå, takket være det gode trepartssamarbeidet. Så det er ingen tvil om at både norsk sokkel og norsk industri har styrket konkurransekraften betydelig i denne perioden, fortsetter han.

Les også

Nå er «Norskehavets Eiffeltårn» døpt

Les også

Her venter IEA oljevekst

Les også

Slik skal Statoil bruke 12 milliarder letekroner

Her kan du lese mer om

 1. Terje Søviknes
 2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor selger andel i skifer-felt i Texas for nær tre milliarder

 2. Analysebyrå: Norsk sokkel på lønnsomhetstoppen

 3. Betalt innhold

  Derfor kan Norge vinne hydrogen-krigen

 4. Annonsørinnhold

 5. – Skaper ny optimisme

 6. Derfor er vindkraft billigere enn kullkraft: Får drahjelp av CO₂-priser