Beijing stenger det siste kullkraftverket

Myndighetene i Beijing har stengt det siste store kullkraftverket og satser nå på gass i håp om at det skal gjøre lufta i den kinesiske hovedstaden levelig. 

FORURENSET: Luftkvaliteten i Beijing får Verdens helseorganisasjon til å reagere. Nå sier de farvel til kullkraft, og satser i større grad på gass. Her fra kullfyring i et kraftverk i Beijing i februar.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Huangneng-kraftverket ble stengt ned i helga, og Beijing med sine over 20 millioner innbyggere blir dermed den første kinesiske storbyen som tar farvel med kullkraft.

Kinas statsminister Li Keqiang lovet tidligere i år «å gjøre himmelen vår blå igjen», noe den sjelden eller aldri er over Beijing og andre kinesiske byer.

Myndighetene vedtok alt i 2013 en femårsplan for å fase ut bruken av kullkraft i Beijing, og Huangneng-kraftverket er det siste av fire store kullkraftverk som erstattes av gasskraftverk.

Overgangen til gasskraft har hittil ikke gitt de store forbedringene i luftkvaliteten i den kinesiske hovedstaden, der smogalarmen gikk senest lørdag.

Målinger i forrige uke viste at lufta i Beijing inneholdt over ti ganger så mye skadelige partikler som det Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt som grense for hva som er helseskadelig.

Selv om utfasingen av kullkraft tilsynelatende ikke løser Beijings forurensningsproblem, fastholder statsminister Li Keqiang at det er riktig politikk å ta farvel med kullkraft.

– Vi kan kanskje ikke kontrollere været, men vi kan endre oppførsel og måten vi tenker utvikling på. Blå himmel bør ikke lenger være luksus, og det skal det heller ikke være, sier han.

Les også

Slik reagerer norske strømpriser på kinesiske kullgrep

Les også

Statoil legger ned gasskraftverket på Mongstad ved utgangen av 2018

Les også

Tror nytt garantifond kan utløse 80 milliarder i «grønne» investeringer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gasskraft
 2. Kina
 3. Verdens helseorganisasjon (WHO)

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Beijing stenger det siste kullkraftverket

 2. Har ikke skjedd siden 1882: Storbritannia på vei mot sin første kullfrie dag

 3. Fersk rapport: Kullkraften bremser

 4. Første døgn uten kullkraft i Storbritannia siden 1800-tallet

 5. Kina knuser USA på fornybar energi