Oljeanalytiker: Saudi-Arabias oljekrig er over

Det er ikke i Saudi-Arabias interesse å fortsette krigen om oljeprisen i nok et år, mener oljeanalytiker Trond Omdal. Han tror Opec-landene vil få på plass en avtale om produksjonsfrys. 

PRISKRIG: Saudi-Arabia har tapt mest på oljepriskrigen, mener analytiker Trond Omdal. Bildet er av et oljefelt utenfor hovedstaden Riyadh.

Foto: Ali Jarekji Reuters
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

– Fører de krigen i ett år til, øker sjansen for en oljepris på over 100 dollar fatet og en ny kollaps i markedet. Det vil også styrke konkurransen fra fornybar energi, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities.

Flere av Opec-landene, blant dem Saudi-Arabia, har vært nødt til kutte kraftig i sine budsjetter for å håndtere en oljepris på dagens nivå i underkant av 50 dollar fatet.

En avtale om produksjonsfrys for å presse prisen oppover, har landene imidlertid ikke blitt enige om.

Senere denne måneden gjør de et nytt forsøk.

Et av hindrene har vært Iran, som nekter å legge en demper på produksjonsveksten etter at sanksjonene mot landet ble hevet tidligere i år. Men nå kan det være en mulighet, mener Omdal.

– Russland produserer nær «peak», og det spørs hvor mye Iran klarer å øke sin produksjon uansett. Iraks produksjon er også på sitt høyeste nivå noensinne, sier han.

Trond Omdal i Pareto Securities

Foto: Robert S. Eik

Saudi-Arabia taper mest

I forrige uke varslet Russlands president Vladimir Putin at Iran kunne holdes utenfor en slik avtale. Russland er ikke Opec-medlem, men har deltatt på tidligere fryssamtaler.

– Spørsmålet er hva Saudi-Arabia gjør. I fjor reduserte de produksjonen før vinteren. Det tror vi de gjør i år også, uansett om de får en avtale eller ikke, sier Omdal.

Saudi-Arabia har ført en krig mot skiferprodusentene, og har derfor heller ikke vært villige til å inngå en frysavtale. Det har kostet Saudi-Arabia dyrt. I fjor gikk landet med et budsjettunderskudd på 855 milliarder kroner.

– I absolutte penger er det Saudi-Arabia som taper mest. De greier ikke å knekke Iran og de greier ikke knekke skiferprodusentene helt, sier Omdal.

Etter to år med overproduksjon er nå oljelagrene i ferd med å tømmes igjen. Torsdag kom det tall som viste det største ukentlige lagerfallet siden 1985.

Fredag ble det klart at 7 nye rigger er satt i drift i USA den siste uken. Men det er ikke nok til at produksjonsfallet i USA flater ut.

– Det betyr at produksjonen i USA vil fortsette å falle. Vi må opp på en oljepris på over 60 dollar fatet for å få vekst i USA. Oljeproduksjonen faller globalt, og jeg tror egentlig Saudi-Arabia er fornøyd, sier Omdal.

Ventespill

Bjarne Schieldrop i SEB har imidlertid ikke tro på noen oljefrysavtale nå. Det er nemlig ikke i Opec og Russlands interesse, mener han.

– De liker ikke en oljepris på dagens nivå. Men det vil være kontraproduktivt av Opec å drive opp oljeprisen nå, og det tror jeg de vet godt selv, sier han til E24.

Sjefanalytiker innen råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop

Foto: SEB

– Lagrene er høye, og vi trenger en periode der produksjonen er lavere enn etterspørselen. Løfter du prisen i dag, vil den amerikanske skiferoljeproduksjonen gå opp igjen i morgen, sier Schieldrop.

Det var ubalansen i markedet, med høyere tilbud enn etterspørsel, som gjorde at oljeprisen falt i 2014.

Ifølge Schieldrop må oljeprodusentene sitte stille i båten og vente til slutten av neste år eller begynnelsen av 2018 før de kan vente seg en prisvekst.

– Spillet går ut på å vente, vente, vente, og så er det «go!», mener han.

Skiferproduksjonen anses som en marginalprodusent i markedet, i form av at det er en produksjon som er lett å få i gang med relativt kort levetid på brønnene.

Augusttellingen til Baker Hughes av rigger i USA viste at 32 nye hadde kommet til den siste måneden. Det førte prognosen for produksjonen opp med 200.000 fat dagen neste år, påpeker Schieldrop, som mener Opec har lite å hente på å legge lokk på egen produksjon.

– Opec kan presse opp prisene nå for å tjene mer penger nå, men da må de ta til takke med en lavere pris neste år, sier han.

Hva skjer i 2018?

Tidligere denne uken varslet Russland og Saudi-Arabia at de ville samarbeide for å stabilisere oljemarkedet. Landene frykter at oljeprisen faller tilbake mot 30 dollar fatet og landene signaliserte derfor at de er villige til å gripe inn for å forhindre at det skjer.

Les også

Oljeekspert advarer mot nytt prisfall

Ifølge Schieldrop er det lite som tyder på at dette skal skje nå. Noe som bør bekymre betydelig mer er de lave investeringene i oljeproduksjon og -leting, som kan få store konsekvenser i 2018 og 2019.

– Neste år er det en del prosjekter som kommer i leveranse, blant annet i Brasil, Canada og Kasakhstan. Det kontrer fallende produksjon. Men det store spørsmålet er hva som skjer i 2018 når man ikke har de samme store prosjektene, mener Schieldrop.

– Underproduksjonen kan føre til store negative konsekvenser på tilbudssiden. Et enormt tilbudsunderskudd i 2019 kan gi en stor prisoppgang – og det vil dra opp igjen skiferolje i USA noe voldsomt. Da har vi i gang en kjempesyklus, sier han.

Les også

Oljeministeren om Lofoten-tabben: – Var klar over hvordan kartene så ut

Oljeprodusentene selger arvesølvet

Saudi-Arabia er inne i en periode med store omveltninger etter oljenedturen. Landet planlegger blant annet å børsnotere Saudi Aramco og tre andre statlige selskaper, i tillegg til kutt i drivstoffsubsidier og flere transport- og helseprosjekter.

Også Russland har måttet foreta budsjettkutt som følge av oljenedturen. I forrige uke varslet president Vladimir Putin at landet ville selge seg ned i oljegiganten Rosneft.

Olje og gass står for omkring 70 prosent av den russiske eksporten. Statsbudsjettet er med andre ord avhengig av oljeinntekter for å gå opp.

Les også

– Oljebransjen er på vei mot stupet

Les også

Nyhetsbyrå: Opec-møte om produksjonsfrys i september

Les også

Iran nekter å godta oljeproduksjonstak

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Saudi-Arabia
  3. Opec

Flere artikler

  1. - Putin fungerte som megler mellom Saudi-Arabia og Iran

  2. Én rigg til i USA

  3. – Alle priskriger har en ende. Jeg tror denne går mot slutten

  4. – Dette er et fantastisk spill fra Saudi-Arabia

  5. Russland og Saudi-Arabia vil forlenge oljekuttene: – Ekstremt viktig