«Nye Seadrill» krympet underskuddet

John Fredriksens riggkjempe har fortsatt mange rigger og et boreskip i opplag, men venter bedre rater i markedet neste år.

Illustrasjonsfoto av en oljerigg tilhørende Seadrill

Foto: Reuters File Photo Reuters
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Riggselskapet Seadrill har sluppet regnskapet for fjerde kvartal.

Selskapets omsetning falt fra 431 til 292 millioner dollar mot samme periode året før, mens driftsresultatet gikk fra -681 til -69 millioner.

Det store driftsunderskuddet i slutten av 2017 ble preget av nedskrivninger av flåten på 696 millioner.

Selskapet betalte ut 130 millioner dollar i renter i fjerde kvartal, noe som er opp fra 20 millioner ett år tidligere.

Samtidig hadde rederiet 1,1 milliard dollar i kostnader knyttet til restruktureringen sin i slutten av 2017, noe de ikke hadde i fjerde kvartal 2018.

Samlet sett endte resultat etter skatt på -360 millioner dollar, noe som er en kraftig forbedring fra samme kvartal i 2017 da det endte på -2,69 milliarder dollar.

– Boremarkedet offshore fortsetter å vise tegn til bedring med økt anbudsaktivitet og bedre kontraktsvilkår. Vi forventer at økt aktivitet i 2019 vil føre til en strammere tilbudsbalanse og bedret prising i 2020 etter hvert som innhentingen i markedet utvikler seg, sier konsernsjef Anton Dibowitz i Seadrill i en børsmelding.

Les på E24+

Børskommentar: Snakker John Fredriksens Seadrill med to tunger?

Varsler resultatnedgang

Seadrill hadde et justert driftsresultat (justert EBITDA) på 73 millioner dollar i fjerde kvartal.

Dette venter selskapet vil falle til rundt 60 millioner dollar i første kvartal 2019, blant annet på grunn av nedetid på Sevan Louisiana- og West Hercules-riggene. I tillegg har Seadrill mottatt 26 millioner dollar i en forsinket fordring.

– Seadrill rapporterte en EBITDA (brutto driftsresultat, journ.anm.) på 52 millioner dollar i fjerde kvartal, over vårt anslag på 38 millioner og analytikerkonsensus på 36 millioner (...) Guidingen for første kvartal 2019 var på linje med vårt anslag, skriver DNB Markets-analytiker Martin Huseby Karlsen i en oppdatering tirsdag.

Seadrill-sjefen sier at selskapet fortsetter å jobbe med kostnadsreduksjoner og at de vil være forsiktige med pengebruken. Samtidig gleder han seg over et nytt samarbeid med det statlige oljeselskapet Sonangol i Angola som innebærer at Seadrill driften fire rigger gjennom et felles selskap:

– Dette samarbeidet gir oss tilgang til et marked som er ventet å vise betydelig vekst over de neste fem årene, i tillegg til å gi oss en mulighet til å fortsette å utvide flåten av premium ultradypvannsrigger, sier Dibowitz.

John Fredriksen er storaksjonær i Seadrill og stilte opp med friske penger da selskapet måtte restruktureres.

Foto: Ints Kalnins Reuters

5,2 milliarder i underskudd siden gjenoppstandelsen

Riggkjempen Seadrill har reist seg igjen etter en nær-døden-opplevelse i kjølvannet av oljebremsen. Den fallende oljeprisen i 2014 som ble fulgt av oljeselskapenes kraftige innstramming i aktiviteten førte til et kraftig fall i ratene i riggbransjen.

Med sin store gjeld var ikke inntektene store nok til å holde hjulene i gang og i september 2017 søkte riggselskapet om konkursbeskyttelse i USA (kalt Chapter 11).

Seadrill meldte 2. juli i fjor at selskapet var formelt ute av Chapter 11-prosessen.

Siden selskapet kom ut av konkursbeskyttelse har det hatt inntekter på til sammen 541 millioner dollar og driftskostnader på 737 millioner. Etter skatt har selskapet gått med et underskudd på 605 millioner dollar (5,2 milliarder kroner med dagens kurs).

Seadrill hadde i toppårene før oljebremsen store inntekter takket være en avansert og stor flåte som fikk høye rater i markedet. Selskapet betalte ut store utbytter til aksjonærene, men satte bremsene på i november 2014.

I årene etter har selskapet fortsatt tjent gode penger på en del lange kontrakter på høye rater, men etter hvert som disse har blitt avsluttet har det også presset finansene.

Les på E24+

Børskommentar: Ny gjeldsbombe truer Seadrill-aksjen

Mer i ordreboken

Av en flåte på totalt 51 rigger lå 23 i opplag ved utgangen av 2018. Da er alle enhetene i Seadrill-systemet regnet med, inkludert Seadrill Limited, Seadrill Partners og Seamex.

I Seadrill Limited er det 35 rigger, hvorav 18 er i opplag.

Seadrill opplyser at de hadde en ordrebok på rundt 2,0 milliarder dollar ved utgangen av året, og at de siden forrige regnskapsrapport har fått inn 89 millioner dollar i nye ordrer.

Seadrill har forpliktelser for åtte nye oppjekkbare rigger fra Dalian-verftet i Kina, men i januar ble verftet satt under administrasjon for å restruktureres. Seadrill skriver at de forventer å sende inn nødvendige krav når det er nødvendig.

Les også

– Vi vil ikke inngå lange avtaler på lave dagrater

Les også

Tror LNG-kostnadene må halveres for å frigi «låste gassfunn»

Les også

Fant bare oljespor i Pointer-Setter

Her kan du lese mer om

 1. Seadrill
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Seadrill tapte 11,8 milliarder i fjor

 2. Seadrill tapte 1,6 milliarder dollar i første kvartal

 3. Tor Olav Trøims Borr Drilling tapte 1,6 milliarder kroner i fjor

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Fortsatt røde tall for Seadrill

 6. Betalt innhold

  Fredriksen går av som styreleder i Seadrill