Equinor vil tviholde på kostnadsforbedringene: – Oljeprisfallet vi så i fjor er en kraftig påminnelse

Equinor mener de skal klare å holde produksjonskostnadene i sjakk fremover. Så langt ser ikke ledelsen noen tegn til at kostnadsnivået i bransjen er på vei opp igjen.

Finansdirektør Lars Christian Bacher (t.h.) og konsernsjef Eldar Sætre i Equinor på selskapets kapitalmarkedsdag i London, februar 2019

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

LONDON (E24): Onsdag arrangerte Equinor sin årlige kapitalmarkedsdag der selskapet la frem de siste regnskapstallene og kom med nye prognoser.

Samtidig som utbyttene skal opp sier selskapet at de har et mål om å holde produksjonskostnadene i 2020 på samme nivå som i 2017, altså rundt fem dollar per fat.

I det tallet holder Equinor dollarkursen fast og justerer for inflasjon. Selskapet snakker for øvrig kun om feltene de selv er operatør for. Hva kostnaden er når man regner med feltene de er lisenspartner for opplyses ikke, men selskapet har en anonymisert sammenligning mot konkurrentene der Equinor ligger godt foran.

Mens produksjonskostnaden skal holdes fast, skal selve produksjonen også økes. Selskapet anslår nå en årlig produksjonsvekst på rundt tre prosent i snitt frem mot 2025.

For å få til det må selskapet pøse på med nye brønner og felt, ettersom produksjonen i dagens felt faller med rundt fem prosent i året, ifølge konsernsjef Eldar Sætre.

– Dette fallet må kompenseres, og vi jobber hardt med å forbedre produksjonseffektiviteten. I tillegg handler det også om ny kapasitet og innfasingen, sier Sætre.

Les også: (+) De ti mest spennende leteprosjektene på norsk sokkel i 2019

Når tidene i oljenæringen nå er bedre, er Equinor-ledelsen svært opptatt av at kostnadene ikke må stige igjen. Finansdirektør Lars Christian Bacher peker på at man bare kan se på hva som skjedde med oljeprisen i fjor høst for å se hva som kan skje.

Fra en topp på 86 dollar fatet i månedsskiftet september/oktober falt oljeprisen raskt ned til en bunn på 50 dollar per fat i desember. Hvis ikke kostnadene holdes nede, vil et slikt oljeprisfall fort kunne spise opp overskuddene som nå pøser inn i Equinor-kassen.

– Det vi oppfordrer til og ser et behov for, er at de kraftige forbedringene som vi og leverandørene har oppnådd de siste årene, er noe vi må sørge for at vi beholder. Oljeprisfallet vi så i fjor høst, er en kraftig påminnelse for alle, sier Bacher.

Les også

Equinors sterkeste produksjon noensinne: Nå skal den øke videre

Har ikke sett tegn til kostnadsvekst – ennå

Equinor-ledelsen sier onsdag at de så langt har sett få tegn til at prisene og kostnadene er på vei opp igjen:

– Vi har tenkt at det ville kunne komme til å treffe oss, men vi har ikke sett det. For noen segmenter så begynner vi å nærme vi oss en litt strammere situasjon, men det er fortsatt mye kapasitet på konstruksjon og verft rundt omkring i verden, og mye rigger i verden som fortsatt ikke er satt i gang, sier Eldar Sætre og legger til:

– Det er fortsatt veldig mye kapasitet i industrien.

Han sier at de jobber systematisk for å møte det de ser komme i fremtiden:

– Vi har satt et mål for produksjonsenhetskostnaden i 2020 og sagt vi skal klare det på cirka fem dollar fatet, samme nivå som i 2017. Det står vi fortsatt ved.

– I fjor sa dere at dere hadde kuttet kostnadene med 4,5 milliarder mellom 2013 og 2017. Er tiden for kostnadskutt over?

– Jeg bruker ikke begrepet kutt, det er ikke sånn vi jobber. Det er en forbedring. Vi ser og har alltid sett at når markedet går opp så begynner folk å løpe litt fortere, kapasiteten blir satt under trykk og prisene stiger. Det skal du ikke se bort fra skjer nå også, sier Sætre.

Les også: Snart kan Equinor lusksusshoppe oljefelt utenfor denne eksotiske strandbyen

– Så er det viktig for oss å ha kontrakter og ha måter å jobbe med leverandørene på så vi klarer å fange opp dette og skape bedre resultater og verdier som vi kan dele i dette samarbeidet fremover, fortsetter han.

Finansdirektør Lars Christian Bacher sier at selskapet for ett år siden påpekte at de går fra å jobbe med forbedringsprogrammer til å jobbe med en forbedringskultur. Altså, at man nå jobber for å sikre at kostnadene holder seg lave

– Vi jobber for at dette virkelig setter seg i veggene. Vi ser fortsatt muligheter for ytterligere forbedringer. Vi har blant annet en ambisjon om å hente ut to milliarder gjennom digitalisering, sier Bacher.

Les også

Equinor vil investere mer og øke utbyttene med 13 prosent

Strammer seg litt til i USA

Tidligere i januar var National Oilwell Varcos teknologidirektør Hege Kverneland ute og advarte mot en ny lønnsspiral i bransjen. I et intervju med E24 sa hun at hun så utviklingen både i USA og i Norge:

– I Norge er det særlig i Stavanger, for der begynner stemningen å ta seg opp. Jeg ser foreløpig ikke tegn til at man bruker sign-on-bonuser, men lønnsspiralen begynner å gå igjen, sa Kverneland.

Hun påpekte samtidig at aktiviteten i rigg- og offshoremarkedet fortsatt går trått, og hun tror det går et par år før den delen av leverandørmarkedet er tilbake. Det er både fordi selskapene i dag borer langt mer effektivt enn før, og fordi aktiviteten ikke har tatt seg opp i alle regioner.

I skifermarkedet i USA, der NOV er en av aktørene som selger utstyr, er aktiviteten langt bedre, påpekte Kverneland.

Equinor ser også tegn til at prisene i noen segmenter i USA er på vei opp.

– Vi ser ikke noe nevneverdig press (oppover, journ.anm.) på leverandørprisene, sier finansdirektør Lars Christian Bacher i Equinor onsdag.

Han sier at det er enkeltsegmenter der det begynner å stramme seg litt til i leverandørmarkedet og at de derfor har oppjustert prognosene sine for kostnadsnivået på land i USA noe.

Dette påvirker imidlertid ikke det overordnede bildet, forklarer han.

– Jeg ser at det er en viss diskusjon om leverandørpriser og noen mener det bør gå opp. Da gjentar jeg det jeg har sagt hele tiden siden jeg kom inn i denne rollen (som finansdirektør i 2018, journ.anm.), de prisene blir avtalt på markedsplassen og er en sammenheng mellom tilbud og etterspørsel, sier Bacher.

Han er opptatt av at bransjen nå ikke glipper de forbedringene man har oppnådd de siste årene:

– Vi kan godt diskutere rater, men man må ikke miste det vi har klart å oppnå. Vi har nå en avkastning på 14 prosent med en oljepris på 70 dollar. Det er vesentlig høyere enn vi hadde da oljeprisen var 100 dollar. Det er en påminnelse på hvordan ting kan bygge seg opp.

Les også

Svakere enn ventet fra Equinor

Les også

Equinor-sjefen om resultatbommen: – Mister fem dager med 85 dollar fatet

Les også

– Hvis brønnresultatene er positive, så mener vi at vi har et prosjekt

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Det sier litt om hva vi tror om butikken vår fremover

 2. Disse feltene skal levere Equinors vekst

 3. Betalt innhold

  Stolt Eldar Sætre lover enda mer olje etter rekordår, og mener det er bra for klimaet

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinors belåning kan falle kraftig: – Det er jo en luksussituasjon

 6. Lars Christian Bacher går av som finansdirektør i Equinor