Strømprisene

Strømprisrekord i første kvartal

Til tross for rekordhøy strømpris i første kvartal, har husholdningene betalt mindre i strøm enn i forrige kvartal på grunn av strømstøtten og reduksjonen i elavgiften.

En viktig årsak til at kraftprisene har vært så høye i Europa er svært høye priser på gass, kull og CO₂-kvoter, ifølge SSB.
 • Ada Lea
Publisert: Publisert:

Den totale strømprisen for husholdninger, medregnet avgifter og nettleie, var i gjennomsnitt 188,8 øre/kWh i første kvartal 2022, viser ferske tall fra SSB. Dette er prisen før strømstøtten er trukket fra.

Dermed ble den forrige strømprisrekorden som ble satt i fjerde kvartal 2021 slått med god margin.

Men dersom man trekker fra strømstøtten fra myndighetene, som utgjorde 55,3 øre/kWh, blir totalprisen betraktelig mindre.

– Når vi trekker fra strømstøtten var totalprisen husholdningene måtte betale rundt 25 prosent høyere enn gjennomsnittet for første kvartal de siste fem årene, sier Thomas Aanensen i SSB i en pressemelding.

 • I fjerde kvartal 2021 var den totale strømprisen for husholdninger, medregnet avgifter og nettleie, i gjennomsnitt 186,6 øre/kWh. Det var tidenes høyeste strømpris uavhengig av periode.
 • I første kvartal 2022 var den totale strømprisen for husholdninger, medregnet avgifter og nettleie, i gjennomsnitt 188,8 øre/kWh. Dette er prisen før strømstøtten er trukket fra.
 • Fratrukket strømstøtten var den totale strømprisen husholdningene måtte betale, inkludert avgifter og nettleie, på 133,5 øre/kwh
Les på E24+

I år skulle borettslaget endelig lage egen strøm. Nå utsetter regjeringen avgjørelsen til 2023.

Tallene fra SSB viser gjennomsnittet på landsbasis. Den siste tiden har det vært store prisforskjeller i ulike deler av landet, særlig mellom Sør-Norge og Nord-Norge.

– Derfor er det ikke sikkert alle kjenner seg så godt igjen i tallene, sier Thomas Aanensen.

De siste fem årene har gjennomsnittsprisen ligget på litt over 40 øre/kWh i første kvartal. I årets første kvartal var prisen nesten tre ganger så høy. Dette er den høyeste strømprisen SSB har målt siden de startet i 1998.

– Selv om vi har rekordhøy strømpris i første kvartal, har husholdningene i gjennomsnitt hatt en lavere totalpris sammenlignet med fjerde kvartal i fjor på grunn av strømstøtten og reduksjonen i elavgiften, sier Thomas Aanensen.

Statens strømstøtte ble innført i desember 2021, og skal vare til og med mars 2023.

I tillegg reduserte myndighetene elavgiften midlertidig i vintermånedene januar til mars i år, som et tiltak mot de høye strømprisene.

I denne perioden var avgiften på elektrisitet 8,91 øre/kWh. Satsen for resten av 2022 er satt til 15,41 øre/kWh, som er 1,28 øre/kWh lavere enn i 2021.

Les også

Ber om brede forlik og mer vindkraft: – Må ha mer strøm

Les også

Ocean Space Center utsettes: – Fikk kaffen i vrangstrupen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strømpriser
 3. SSB

Flere artikler

 1. Vedums omstridte regnestykke: Ligger an til å bomme kraftig på strømprishoppet

 2. Betalt innhold

  Vedum gir like mye tilbake til strømkundene i år som statens kraftselskap tjente på tre måneder

 3. Tibber omsatte for to milliarder i første kvartal

 4. Regjeringen: En vanlig familie sparer over 17.000 kroner på strømstøtten i år

 5. Strømprisene i sør holder seg høye: – Veldig lavt nivå i vannmagasinene