Disse kan tjene på oljeprisfallet

I Norge har den fallende oljeprisen ført til at mange frykter for fremtiden, men noen bransjer har alt å tjene på at den holder seg lav.

BILLIG DRIVSTOFF: Særlig flyselskapene har mye å vinne på den lave oljeprisen mener ekspertene.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Klokken 20.40 mandag kveld passerte oljeprisen sitt laveste nivå på seks måneder og sank helt ned til 53,24 dollar per fat. Altså 0,03 dollar lavere enn den var i mars.

Men for enkelte kan dette bety mer penger i banken.

– Selv om dette gjør vondt for oss her i Norge som produserer og selger olje er dette gode nyheter for alle som skal kjøpe olje, sier BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik til E24.

Les også

Denne kabelen fra Notodden skal gjenåpne iranske oljebrønner

Han peker på at det er flere selskaper både i Norge og i andre land som faktisk kan tjene på prisfallet de fleste nordmenn håper vil snu.

FORNØYD: Knut Morten Johansen informasjonssjef i SAS Norge.

– Industri som er energisensitiv, altså trenger store mengder olje har opplagt noe å tjene på at oljeprisen er lav, sier Austvik.

Håper oljeprisen forblir lav

Hos flyselskapet SAS gleder de seg over at oljeprisen nå ligger lavere enn den gjorde på samme tid i fjor. Dette betyr nemlig mye lavere kostnader for selskapet.

– Drivstoff er ved siden av personell den største utgiften til flyselskapene, så det er klart at lavere oljepris er svært positivt for oss, sier pressesjef Knut Morten Johansen i SAS Norge.

Han legger til at selskapet nå har bunnet prisen på drivstoff for en periode fremover for å sikre seg lave kostnader, også selv om prisen skulle stige den nærmeste tiden.

Les også

Flyselskapene vil gjøre håndbagasjen din 40 prosent mindre

– Er det slik at dere håper på lavere oljepris over tid?

– Ja, det er klart vi gjør. Som sagt betyr lav oljepris over tid lavere kostnader for oss, noe som slår positivt ut for selskapets økonomi, sier Johansen til E24.

Også hos konkurrenten Norwegian bekrefter de at selskapet har spart penger på den lave oljeprisen som har preget markedet i år.

– Drivstoff er en betydelig utgiftspost for alle flyselskap, og da er det naturligvis positivt med lavere oljepris, skriver kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian på tekstmelding til E24.

TROR FLERE KAN TJENE: Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole.

Alle transpostnæringer

Professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole mener det er helt opplagt at flyselskapene vil tjene på den lave oljeprisen, men også andre bransjer kan få et lite løft.

– Generelt kan vi tenke at alle bransjer hvor drivstoffkostnaden er stor vil kunne dra nytte av at prisene er lav. Her kan vi for eksempel tenke transportnæringen generelt; Shipping, landtransport på hjul og flyselskaper. Der drivstoff er en stor variabel kostnad er det klart at når prisen på olje faller vil det bli lønnsomt, sier Steen.

Dette kan bety gode nyheter for blant annet John Fredriksen, som har store verdier i tank- og shippingselskaper som Frontline.

Steen får støtte av Austvik som også peker på at plastprodusenter, og annen industri vil kunne bli løftet av lavere oljepris.

– Dette gjelder nok ikke så mye i Norge, men i Europa og andre steder i verden er olje fortsatt en viktig energikilde i industrien, sier BI-professoren.

BILLIGERE: Den lave oljeprisen kan bety mye for cruise-selskapene, mener professor Frode Steen ved NHH. Her illustrasjonsbilde av et skip som ankommer Venezia.

Best for USA

Selv om også norske selskaper som Norwegian og SAS tjener godt på at oljeprisen har falt over 40 prosent siden i fjor, er både Austvik og Steen klare på at det nok ikke er de norske selskapene som får den største gevinsten.

– Dette er på grunn av at kronene den siste tiden har ligget svært lavt sammenlignet med dollaren, som olje handles i, sier Steen til E24.

– Dermed er det nok mye av den potensielle profitten som forsvinner her, men jeg tror fortsatt særlig flyselskapene fortsatt tjener godt på den lave oljeprisen, sier Steen.

Han presiserer at det er først nå når de gamle langsiktige kontraktene på drivstoff utløper at transportselskap får full uttelling for den lavere oljeprisen.

Les også

Glem Hellas, disse landene blir viktige i høst

– Særlig amerikanske selskaper kan tjene mye på dette, og jeg tror det er derfor vi har sett en bedre amerikansk vekst den siste tiden, sier Steen.

De siste månedene har USA levert svært gode økonomiske indikatorer på økonomien, som følge av vekst i mange næringer foruten olje.

– Som følge av dette har dollaren fortsatt å styrke seg mot kronen og dermed spist opp mye av profitten norske selskaper kunne hatt, sier Austvik.

Han tror ikke vi har sett den siste av oljeprisfallet og mener vi allerede i løpet av uken kan se en oljepris på 50 dollar per fat.

Les også

Denne kabelen fra Notodden skal gjenåpne iranske oljebrønner

Les også

Oljeselskapene har lagt prosjekter verdt 1.600 mrd. på is

Les også

Storbanken: - Kan bli den verste oljekrasjen siden 1986

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Amerikansk finansavis om Norwegian:
    Flybransjens Tesla

  2. Professor: Lettere for Siv å slå i bordet overfor bransjen

  3. Norwegian er ikke alene – flere europeiske flyselskap sliter

  4. Professor: Ryanair-exit gir mindre press på å holde prisene lave

  5. Advarer mot å la Norwegian fly inn i natten