Kyllingstad tror oljeprisen har nådd bunnen

Oljegründer Ståle Kyllingstad tror oljeprisen har nådd sitt bunnpunkt, og forventer en opptur mot neste sommer. Men hvis vinteren blir kald, kan prisstigningen komme tidligere.

TROR PÅ OPPTUR: Oljegründer Ståle Kyllingstad tror oljeprisen har nådd bunnen.

Marie Von Krogh VG
  • Victoria Armstrong
Publisert: Publisert:

Mandag nådde oljeprisen et nytt bunnpunkt. Et fat nordsjøolje (brent spot) gikk for 36,05 dollar, som er den laveste noteringen hittil i år.

Kun ved årsskiftet 2008/09, under den amerikanske finanskrisen, har prisen vært lavere. Da ble oljen handlet for 32,19 dollar fatet.

Les også

Oljeprisnedturen svekker kronen

Kuldegrader kan gi opptur

Til tross for at prisen har dalt de siste ukene, tror Kyllingstad, som er konsernsjef i IKM Gruppen, at oljeprisen er ferdig med å falle. En kald vinter kan bli redningen for den svake handelen.

– Prisen kan få en oppgang allerede i vinter, hvis det blir kaldt. Får man for eksempel en frostbølge i USA eller Russland, vil folk bruke mer olje og gass. Da kan prisen få en opptur.

Foreløpig har ikke været vært på oljeindustriens side. Stort sett hele den nordlige halvkule har opplevd mildvær i tiden frem mot jul.

Les også

Kommentar: Slik blir 2016

Men uavhengig av kuldegradene spår Kyllingstad at oljeprisen uansett vil gå bedre tider i møte nærmere sommeren. Han presiserer at prisen ikke kommer til å være det den en gang var, men at den er på bedringens vei.

Tror oljeprisen er nær bunnen

– Jeg tror oljeprisen er i nærheten av bunnpunktet sitt nå, og der vil den nok ligge en stund. Men den skal ikke mye lenger ned, og jeg tror den vil stige opp allerede i andre kvartal.

Les også

Renterådet om 40 dollar fatet: – Vi er blitt vesentlig fattigere enn vi var

I begynnelsen av desember besluttet Opec å holde produksjonsmålet uendret på 30 millioner fat om dagen, til tross for at et kutt i produksjonsmålet antagelig ville sendt oljeprisen oppover.

TROR PRISEN VIL FALLE: Sjefanalytiker innen råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop

SEB

Opec venter at den globale oljeetterspørselen ekspanderer med 1,3 millioner fat til 94,1 millioner fat per dag i 2016, sammenlignet med 2015.

Sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB er derimot uenig i Kyllingstads spådom. Han tror oljeprisen vil fortsette å falle godt uti 2016, og at bunnpunktet fremdeles ikke er nådd.

– Alt tyder på at vi skal ned og teste under 30 dollar.

– Blir ikke lettere neste år

Oljebremsen har herjet gjennom året og ført til at flere tusen arbeidere har mistet jobbene sine. En rekke selskaper har gjennomført kuttrunder, og tidligere i desember begjærte seismikkselskapet Dolphin seg konkurs.

President Lise Randeberg i fagforeningen Tekna, har 68.000 medlemmer med masterutdanning innen teknologi og naturvitenskap, og organiserer mange av ingeniørene som har blitt hardest rammet av oljebremsen.

Til E24 har Randeberg sagt at hun forventer at situasjonen på oljemarkedet ville bli like tøff neste år.

Les også

Hemmeligholdt norsk rapport: IS-olje havner i Tyrkia

– Vi regner med at den situasjonen som er i olje- og gass-sektoren, ikke blir noe lettere neste år. Det vi ser av den generelle utviklingen i norsk økonomi, og spesielt innen olje og gass, i tillegg til arbeidsledighetstall, tilsier at utviklingen vil fortsette inn i 2016. Vi opplever at fem ganger så mange medlemmer tar kontakt om oppsigelse og permitteringer nå sammenlignet med i oktober 2013, sa Randeberg i november.

Les også

Statoil tilbyr alle norske ansatte sluttpakke: Ansetter i England

Les også

Hvem fortjener å vinne prisen for Norges beste eksportbedrift?

Les også

Næringsministeren: Slik skal Norge takle omstillingen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen

Flere artikler

  1. – Forventningene har allerede drevet prisene opp

  2. – Vil tynge oljeprisene inn i første kvartal

  3. – Oljeprisen er fortsatt ikke lav nok

  4. Markedet herjet med oljeprisen julaften 2008: Nå kan det skje igjen

  5. Oljegründer om oljebremsen: – Det har ikke vært dårlige tider