Frp mener Ap setter tusenvis av jobber i fare

Ap må slutte med det politiske spillet rundt Utsira-høyden, krever Frp, som mener Ap skaper usikkerhet i verftsindustrien.

FØRSTE FASE: Slik blir første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen på Utsirahøyden.
Publisert: Publisert:

– Arbeiderpartiet gambler med tusenvis av arbeidsplasser i verftsindustrien, sier Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsmann Oskar Grimstad til NTB.

Tirsdag skal Stortingets energi- og miljøkomité diskutere den gigantiske Utsira-utbyggingen. Bakgrunnen er et dokument 8-forslag fra SV, som krever mer informasjon fra regjeringen og Statoil om beslutningsgrunnlaget for utbyggingen.

Viktig for miljømål

Også Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann Terje Lien Aasland ber olje- og energiminister Tord Lien (Frp) om å bidra mer til at alle fakta og vurderinger rundt en såkalt områdeløsning kommer på bordet.

Denne løsningen betyr at alle de fire oljefeltene på Utsira-høyden forsynes med kraft fra land. Foreløpig har Statoil bare vedtatt å forsyne Johan Sverdrup-feltet med miljøvennlig kraft fra land.

Beregninger som Miljødirektoratet har gjort, viser at det vil bli så godt som umulig for Norge å nå sitt klimamål for 2020 uten en full elektrifisering av Utsira. Elektrifisering av hele Utsira vil kunne hindre utslipp på rundt 800.000 tonn CO2 fram mot 2020.

Venter avklaring

Frps Grimstad viser til at verftene Kværner Verdal og Kværner Stord, med tusenvis av ansatte, nå venter på en avklaring rundt Johan Sverdrup-utbyggingen. De opplever nå at Ap uttrykker mistillit til tall som kommer fra Statoil om en områdeløsning, mener han.

– Johan Sverdrup-utbyggingen er den største utbyggingen på norsk sokkel på 20 år og vil få kraft fra land fra dag én. Prosjektet er av utbyggerne planlagt i to faser grunnet prosjektets størrelse, sier Grimstad.

– I første fase snakker en om investeringer på over 100 milliarder kroner som blir utsatt om Arbeiderpartiet fortsatt står på mistillit til Helge Lund og Statoils beregninger.

Vil vite mer

Statoil har selv varslet at en utsettelse av prosjektet på ett år vil koste inntil 20 milliarder kroner.

Statoil og regjeringen forsvarer prosessen rundt Utsira-utbyggingen. Men både opposisjonen og miljøaktivister krever å få vite mer om beslutningsgrunnlaget for prosjektet og hvilke vurderinger som ligger til grunn for Statoils kostnadsoverslag.

– Utbyggingen av Johan Sverdrup og de andre feltene på Utsira-høyden er av stor strategisk betydning for nasjonen Norge. Hvilken investeringsbeslutning som fattes i dag, vil være avgjørende for Norges utslippsnivå i 2050, sier nestleder Kari Elisabeth Kaski i miljøstiftelsen Zero til NTB.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no