Statoil selger i Aserbajdsjan for 15 milliarder

Men Statoil vil fortsatt satse videre i landet til tross for salget.

VIKTIG: Statoil understreker at produksjonen i Aserbajdsjan er en viktig del av selskapets portefølje. Dette er et illustrasjonsbilde fra et oljefelt utenfor hovedstaden Baku.

David Mdzinarishvili
 • Cecilie Storbråten Gjendem
 • John Thomas Aarø
Publisert:,

Den norske oljegiganten Statoil melder at de selger sin andel på 15,5 prosent i Shah Deniz-feltet i Aserbajdsjan.

Statoil mottar 14,62 milliarder kroner.

«Statoil har skapt betydelig verdi ved å delta i utviklingen av dette feltet gjennom årene, og er fornøyd med å ha inngått denne avtalen med Petronas», skriver oljeselskapet i en pressemelding.

- Salget optimaliserer porteføljen vår og styrker vår finansielle fleksibilitet til å prioritere industriutvikling og verdiskapende vekst, sier konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt Lars Christian Bacher i Statoil i en pressemelding.

Statoils egenproduksjon fra Shah Deniz-feltet i andre kvartal 2014 var 38.000 fat oljeekvivalenter per dag.

- Etter salget satser vi videre på virksomheten vår i Aserbajdsjan, som fortsatt spiller en viktig rolle i Statoils internasjonale portefølje, sier Bacher.

- Klokt salg

- Jeg synes det er et klokt og bra salg av Statoil, sier analytiker Kjetil Bakken i Carnegie til E24.

- Dette er et stort prosjekt, men er antakelig et av prosjektene med lavest avkastning i Statoils portefølje. Da er det fornuftig å selge når de får en god pris, sier han.

Bakken forteller at salget er et ledd av oljeselskapets strategi om å få opp kapitalavkastningen, og han mener dette øker de finansielle musklene Statoil har til å blant annet investere i mer lønnsomme prosjekter.

Dagens salg er et av flere såkalte «porteføljeoptimaliseringer» Statoil har gjort så langt i 2014.

- Det de primært ønsker å selge, er ting som rangerer lavt på lønnsomhet. I denne strategien passer dagens salg godt inn, sier han.

Eier ikke alene

Shah Deniz-feltet er et samarbeidsprosjekt mellom flere store internasjonale selskaper. Britiske BP er operatør og majoritetseier med en andel på 28,8 prosent.

De andre partnerne er TPAO som eier 19 prosent, SOCAR med 16,7 prosent, Lukoil med 10 prosent og Nico med en eierandel på 10 prosent.

Salgsavtalen mellom Statoil og Petronas er ventet å være fullført i begynnelsen av 2015, med forbehold om myndighetsgodkjennelse.

Med i avtalen er også Statoils 15 prosent andel i South Caucasus Pipeline Company (SCPC) og eierselskapet SCPC. I tillegg til 12,4 prosent eierandel i Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC).

Dermed blir selskapets eierandel i oljerørledningen Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) og produksjonen ved Azeri-Chirag-Gunashli de eneste interessene Statoil beholder i Aserbajdsjan.

Statoil startet nedsalget i Aserbajdsjan allerede i fjor da de solgte 10 prosent av andelene i gassfeltet Shah Deniz og South Caucasus-rørledningen for 1,45 milliarder dollar til SOCAR og BP, tilsvarende 8,9 milliarder norske kroner.

Storsalg

Salget i Aserbajdsjan er langtfra det første selskapet har gjennomført de siste årene. For få uker siden ble det klart at selskapet har solgt verdier for 20 milliarder dollar, eller 120 milliarder kroner i Norge.

For én måned siden solgte selskapet seg ned i Aasta Hansteen, Asterix og Polarled. I tillegg varslet selskapet at de også trer ut av Vega- og Gjøa-feltene og reduserer i fire letelisenser i Vøring-området.

Det er tyske Wintershall som har tilegnet seg feltene. Salgssummen skal være på rundt 8,3 milliarder kroner.

- Vi realiserer betydelige verdier som er skapt gjennom en vellykket utvikling av våre eiendeler. Transaksjonen øker vår fleksibilitet i videreutviklingen av vår portefølje, sa Arne Sigve Nylund, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge i Statoil.

Les også

Statoil svært fornøyde med salgsprisen: - Gir oss muskler til å satse videre

Selskapet har foreløpig ikke villet røpe hva de skal bruke pengene på, men understreker både i nedsalget på norsk sokkel og salget i Aserbajdsjan at de ønsker å optimalisere sin portefølje for å sikre finansiell styrke og fleksibilitet.

Kutter stillinger

Statoil varslet også i forrige uke at selskapet har vedtatt å kutte antall stillinger med 500 personer i løpet av de neste to årene.

Disse 500 kommer på toppen av planlagte bemanningsreduksjoner på mellom 1.100 og 1.400 stilligner som Statoil varslet i juni, bekrefter pressetalsmann Knut Rostad i Statoil til E24.

– Vi vil så langt det er mulig løse reduksjonene ved hjelp av naturlig avgang og overføring til nye oppgaver, sa Rostad til E24 fredag.

Kjøpt seg opp i Algerie

De siste månedene har Statoil trimmet investeringene sine både hjemme i Norge og i utlandet. Selskapet meldte for to uker siden at de har fått nye lisenser til å drive gassproduksjon i Algerie, hvor selskapet for om lag ett år siden ble utsatt for et terrorangrep.

Tør ikke spå kursen

Bakken tør ikke spå hvordan nyheten blir tatt i mot i aksjemarkedet. Oslo Børs hadde i forrige uke årsverste, med et fall på 5,5 prosent.

- Oljeprisen peker fortsatt nedover. Det at det kommer en god nyhet kan medføre at noen bare fortsetter å selge, sier Bakken.

Statoil faller 0,19 prosent umiddelbart etter handelsstart mandag, mens Hovedindeksen faller 0,64 prosent.

Les også:

Plattform-fadeser tilsvarer fire forsvarsbudsjetterAlgeries gassproduksjon øker igjenAvfallsbransjens oppfordring til Statoil-ansatte: Kom til ossTillitsvalgte: - De ansatte er blitt overkjørtStatoil kutter 500 stillingerStatoil bekrefter gassavtale med UkrainaStatoil med ny lisens 20 mil unna terrorstedet i Algerie: - In Amenas vil ikke skje igjen

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil selger for 15 milliarder kroner i Aserbajdsjan

 2. Betalt innhold

  Statoil fullfører salg

 3. Betalt innhold

  Statoil selger for 15,3 milliarder kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. – Statoil selger seg ytterligere ned i Aserbajdsjan

 6. Selger seg ned for å satse på Johan Sverdrup