ABB med Johan Sverdrup-kontrakt til 1,1 milliard

Skal forsyne kjempefeltet med strøm.

KRAFT FRA LAND: Illustrasjon av Johan Sverdrup-feltet som skal drives med strøm fra land.

Statoil
 • Jostein Nissen-Meyer
 • Sigrid Moe
Publisert:

ABB Norge, et datterselskap av sveitsiske ABB som driver innen kraft og automasjon, har blitt tildelt en kontrakt for levring av elektroutstyr som skal forsyne Johan Sverdrup-feltet med kraft fra land.

Kontrakten har en verdi på rundt 1,1 milliarder kroner.

Kontrakten innebærer leveranser av høyspennings likestrøms (HVDC) elektroutstyr til omformerstasjonene i hver ende av den 200 kilometer lange kraftforbindelsen som går fra landnettet og ut til Johan Sverdrup.

– Viktig prosjekt

– Dette er et viktig prosjekt for oss. Vi har et stort håp om at de neste leveransene også skal komme vår vei, men de må vi konkurrere på. Vi ser lyst på fremtiden, sier Svein Knudsen, direktør elektrifisering i ABB, til E24.

– Sikrer dette prosjektet arbeidsplasser hos dere?
– Hos oss er arbeidsplassene sikrere gjennom at vi er en prosjektorganisasjon som bygger kompetanse, og beholder den.

Les også

På disse plattformene fyrer de minst for måkene

De fire plattformene som utgjør første fase i utbyggingen av feltet vil i sin helhet bli drevet med kraft fra land. Første fasen i utbyggingen av Johan Sverdrup vil også legge til rette for å dekke kraftbehovet for en full utbygging av feltet, samt for øvrige felt på Utsirahøyden innen 2022.

Tredje systemet til Statoil

– I ABB er vi stolte over å få fortsette det gode samarbeidet gjennom å få levere et tredje HVDC-basert kraft fra land-system til Statoil. Dette er ABB-teknologi som gjør det mulig å eliminere behovet for gassturbiner om bord, noe som vil redusere CO2-utslippene, samt kutte drifts- og vedlikeholdskostnader, sier ABBs administrerende direktør, Steffen Waal.

Les også

Elektrifisering kan likevel være mer klimavennlig enn gassturbiner på sokkelen

ABB har tidligere levert to likestrømssystemer som forsyner elektrisk drevne gasskompressorer på Statoils Troll A-plattform og et tilsvarende system som forsyner hele BPs Valhall-felt med kraft fra land.

– Denne kontrakten posisjonerer ABB som en leverandør for kraft-fra-land-markedet, og kommer i rekken av andre prosjekter på norsk sokkel – som Valhall, Troll og Johan Sverdrup, sier Knudsen.

Johan Sverdrup-feltet ligger rett vest for Stavanger, og produksjonsstart er planlagt til sent 2019. Full produksjon er estimert til 550.000-650.000 fat oljeekvivalenter per dag.

- Betydelig høyere pris

Tidligere har den politiske debatten rast rundt om en elektrifisering av kjempefeltet.

Uten elektrifisering ville Statoil og de andre partnerne ha måttet kjøpe kvoter i det europeiske kvotesystemet for alle utslippene

Øivind Reinertsen er direktør for Johan Sverdrup i Statoil. På spørsmål om lønnsomheten av å elektrifisere i forhold til å kjøpe kvoter for utslippene, bekreftet han overfor E24 at strømmen fra land blir langt dyrere.

Les også

Her er regnestykket som viser at elektrifisering er et klimatiltak

- Det vi må sammenligne med er hva vi betaler i CO2-avgift og kvotekostnader. Det er i dag rundt 450 kroner per tonn, ifølge departementets tall, sa Reinertsen til E24.

- Det er helt klart at for Johan Sverdrup er den løsningen vi har valgt, og den løsningen som ville ha vært med full områdeelektrifisering, betydelig høyere enn de 450 kronene. Selv den løsningen med elektrifisering på Sverdrup alene er det, sa Sverdrup-direktøren.

Det har blitt spekulert i media at prisen for å få strøm fra land er rundt 17 milliarder. Statoil sier imidlertid at deres anslag ligger langt lavere.

- Vårt anslag for en områdeelektrifisering er på rundt 12,5 milliarder, det er ikke det samme beløpet som anslaget vi har for Fase 1-utbyggingen, sier Øivind Reinertsen.

Les også

Årets kontraktsrunde avgjør Sverdrup-regningen

Les også

Det norske krever ny vurdering av Sverdrup-feltet

Les også

– Kan finne de siste gigantene i Arktis

Publisert:

Flere artikler

 1. Årets kontraktsrunde avgjør Sverdrup-regningen

 2. Staten går glipp av avgiftskroner: Så mye kan oljebransjen spare på CO₂-kutt

 3. Betalt innhold

  Statoils strøm-nei får etterspill på Stortinget

 4. Betalt innhold

  Stor Sverdrup-kontrakt til ABB

 5. Statoil: Uenigheten skal ikke forsinke Sverdrup-utbyggingen