- Det er jo et minefelt

Men jeg klandrer ikke kapitalmarkedene,  sier Aker Solutions-sjef Øyvind Eriksen etter årets smertelige kursfall.

RYDDEÅR OG MINEFELT: Øyvind Eriksen leder restruktureringsprosessen av oljeservicekonsernet Aker Solutions.Til daglig er han også konsernsjef i Aker ASA.

Berit Roald
  • Even Landre
Publisert:

- Meldingen i dag er klar; selv om vi misset i 2011, og selv om kapitalmarkedene er som et minefelt, er målene som ble kommunisert i fjor, uforandret.

Det sier arbeidende styreleder Øyvind Eriksen i Aker Solutions på oljeservicekonsernets årlige kapitalmarkedsdag.

Han brukte sin presentasjon på å gå gjennom selskapets dyptgripende endringer de siste 12 månedene.

I desember i fjor annonserte Eriksen - som også er hovedeier Kjell Inge Røkkes våpendrager - en rekke store transaksjoner og strukturelle endringer.

Han mener at selskapet har greid å levere både i forhold til transaksjoner og operasjonelle endringer. Men han erkjenner at de finansielle målene er ikke oppnådd, og at selskapet ikke har maktet å innfri veksten de lovet.

- Vi har ennå ikke oppnådd å levere i forhold til vekstforventninger og operasjonelle forbedringer, sier Eriksen.

AksjeLongname: Aker SolutionsTicker: AKSOMarked: OSEOrganiasonsnummber: 986529551TSID:Trade time: 2011-12-08 10:45:01Last: 67.5Close: 68.75Periode: 1year

Det har også investorene fått med seg.

Utviklingen i aksjekursen i årets siste 12 måneder er langt svakere enn både konkurrenter og hovedindeksen på Oslo Børs. Hittil i år er aksjekursen i Aker Solutions ned 31,6 prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs har falt 12,9 prosent.

Eriksen sier at de hadde forventet at aksjemarkedet skulle applaudere utfisjoneringen av Kværner, og salget av Process & Construction-divisjonen til Jacobs & Co.

Så skjedde ikke.

En stor del av årsaken er selskapets problemer med driften i undervannsdivisjonen i Brasil, hvor året har vært preget av store leveranseproblemer, som igjen har gitt store økonomiske tap. Og, som ved tidligere anledninger, brukte Eriksen tid på litt selvpisking for problemene de har hatt i Sør-Amerika.

- Vi maktet ikke å tilfredsstille, og reaksjonen i aksjemarkedet snakker for seg selv, sier Eriksen, med henvisning til problemene i Brasil.

- 12. august varslet vi 100 millioner i tap, mens kapitalmarkedet diskonterte vår aksjekurs med 1,5 milliarder. Det kaller vi et kostbart tap av tillit, sier Eriksen.

LES OGSÅ: Vil ikke dra i bremsen

Store tap
Etter tredje kvartal måtte selskapet ta en tapsavsetning på 500 millioner kroner knyttet til «problembarnet» i Brasil.

Aker Solutions skal etter planen levere diverse undervannsinstallasjoner som oljeselskapet Petrobras skal bruke på sine felt. Installasjonene det dreier seg om er i bransjen kjent som «juletrær». Dette er avanserte ventilsystemer som regulerer produksjonen i en oljebrønn.

Selskapet har tidligere meldt at stramme tidsfrister og manglende erfaring i organisasjonen i Brasil, har ført til at det er blitt gjort flere feil i byggingen av utstyret.

- Imidlertid, jeg klandrer ikke kapitalmarkedet, fordi jeg hadde heller ikke tillit til informasjonen jeg fikk om subsea-arbeidet i august. Så hvordan kunne dere ha det, sier han.

LES OGSÅ: Her er Aker Solutions` akilleshæl

Han viste også til den lave verdsettelsen selskapet i dag har i forhold til inntekter.

- Aker Solutions har i dag en EBITDA-multippel på 6,4. En kan ikke finne en aksje i oljeservice med større oppsidepotensiale, sier Eriksen.

Vil nå målene

Eriksen viser til at de til tross for at vekstmålene for omsetning ikke er oppnådd, så har konsernet økt ordrereservene med 23 prosent i 2011.

- Det har vært en sterk ordreinngang i år, og det vil hjelpe til med å oppnå omsetningsmålene vi har fremover, sier Eriksen.

Selskapet opprettholder sine ambisjoner om en vekst i EBITDA-marginen på 3-4 prosent innen 2015.

- Selskapet har fullført reorganiseringen, og planer om investeringer i ansatte og i utstyr vil øke marginene på lengre sikt, sier konsernsjefen.

Men på bakgrunn av at satsingen og investeringer fremover også vil føre til økte kostnader, innser Eriksen at det på kort sikt vil bli vanskelig å innfri marginene. På lengre sikt sier han imidlertid at de er sikre på at de vil greie å øke marginene.

Aker Solutions-aksjen sendes ned 4,29 prosent til 65,85 kroner.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aker Solutions

Flere artikler

  1. Nå kalles han «The comeback kid»

  2. Aker Solutions kan doble omsetningen
    på fem år

  3. - Overdrevet fall i Aker Solutions

  4. Annonsørinnhold

  5. Økt utbytte fra Røkkes oljeservicekjempe

  6. - Et tegn på at vi er på rett spor