Oljebransjen trapper opp fornybarsatsingen: – Det heteste temaet i industrien nå

Tidligere overganger til fornybar energi har stoppet opp for oljebransjen. Men denne gangen er alt annerledes, mener analysefirmaet Wood Mackenzie.

PRØVER IGJEN: Oljeselskapene er nok en gang opptatt av fornybar energi, og denne gangen vil det kunne fungere bedre enn tidligere fordi kostnadene har falt mye, ifølge Valentina Kretzschmar i analyseselskapet Wood Mackenzie.
Publisert: Publisert:

På oljemessen ONS hadde fornybar energi og batterilagring fått en større og mer naturlig plass enn tidligere.

Det skjer etter at store europeiske oljeselskaper som Equinor, Total og BP nok en gang har begynt å investere i fornybar energi.

– Energiomstillingen er det heteste temaet i industrien nå. Selskapene har en klar forståelse av at de må tilpasse seg til en ny verden, sier analytiker Valentina Kretzschmar i Wood Mackenzie til E24.

Hun deltok i en debatt om energiomstilling på årets oljemesse ONS i Stavanger, sammen med blant andre Equinors bærekraftsdirektør Bjørn Otto Sverdrup.

Kretzschmar påpeker at det går et skille på tvers av Atlanteren, der europeiske oljeselskaper som Equinor, BP, Total og Shell er mye mer ivrige på fornybar energi enn de amerikanske, som heller har fokusert på å få ned CO₂-utslippene.

– Investerer de alle i fornybar energi? Absolutt ikke. Vi mener at den store majoriteten olje- og gassaktører i verden vil forbli olje- og gassaktører. Men for å overleve og blomstre, må de sørge for at porteføljene deres passer i fremtiden, legger hun til.

Hør E24-podden fra oljemessen: Hybridene inntar havet

Annerledes denne gangen

Ifølge Kretzschmar har oljegigantenes tidligere runder med fornybarsatsinger i stor grad endt med at de gikk ut igjen, som BPs «Beyond Petroleum»-satsing hvor selskapet satset på solenergi tidlig på 2000-tallet, men la den i skuffen i 2011.

Et annet eksempel er tidligere Statoils investeringer i landbaserte vindparker i Norge, som endte med at selskapet kvittet seg med alle sine 12 vindprosjekter i 2010 for å satse på havvind.

– Vil det vare denne gangen?

– Det er et veldig godt spørsmål. Mange spør hva som er annerledes nå. De har gjort dette før, og det virket ikke, selv om de investerte milliarder, sier Kretzschmar.

– Mitt svar er at alt er annerledes. Kostnaden for fornybar energi er en tidel av hva den var for ti år siden. Drivkraften er nesten ustoppelig, sier hun.

Har skiftet strategi raskt

Hun sier det er fascinerende å se hvor raskt strategien i europeiske oljeselskaper har endret seg de siste to-tre årene.

Equinor har vært i en enkelt nisje innen fornybar energi, nemlig havvind, men nå har selskapet også investert i sol og kjøpt et selskap som driver med strømhandel.

Equinor har erkjent at kostnadene for sol- og vindkraft har falt mye, og har sagt at de går inn i disse teknologiene fordi det er penger å tjene på å satse også der. Det har også vært noe diversifisering i det, da fornybar energi har levert stabil avkastning i en periode med nedtur i oljeprisene.

Les også

Følger etter Statoil og Total: Oljegiganter kjøper mer solkraft

Fortsatt usikkert

Men for selskaper som tradisjonelt har vært vant til skyhøy avkastning på investeringene, kan det være utfordrende å skulle tjene penger på fornybar energi hvor marginene tradisjonelt har vært lavere.

– Vi lever i en helt annen verden nå, hvor trusselen fra fornybar energi og elbiler er helt annerledes enn den var for ti år siden. Noe annet er om olje- og gassaktørene er de rette til å investere i fornybar energi, og det er fortsatt et åpent spørsmål, sier Kretzschmar.

Hun er usikker på om aksjonærene kommer til å like oljeselskapenes satsing på fornybar energi, i alle fall hvis de tjener mindre penger på det enn på kjernevirksomheten.

Tsunami av innovasjon

Årets ONS-konferanse har blant annet hatt flere sesjoner om havvind, batterilagring og andre innovasjoner som bidrar til å gjøre direktører i olje, gass og kull noe mer usikre på sin plass i verden.

En rapport fra World Economic Forum fra tidligere i år omtaler «en tsunami av innovasjon» som kan skylle over energibransjen hvis dagens utvikling fortsetter.

Verdens økonomiske forum sammenligner den innovasjonen som nå står for døren med perioden da oljen og dieselmotoren eller elektrisiteten gjorde sine inntog i verden og snudde opp ned på gamle forretningsmodeller.

– Det er ikke bare fornybar energi, det er også teknologi som batterilagring og elbiler, sier Kretzschmar.

– Jeg er enig, vi kan vente oss en tsunami av nye teknologiske innovasjoner, sier hun.

– Ikke en identitetskrise

Konsernsjefene for Total og Equinor avviste i en sceneopptreden på ONS at oljeselskapene er i en identitetskrise nå som verden skal redusere CO₂-utslippene.

– Vi har skiftet navn på vårt firma. Det er ikke en identitetskrise. Jeg er stolt over å produsere olje og gass. Men vi bør være en del av omstillingen. Vi har kompetansen til det, sa Equinors konsernsjef Eldar Sætre.

– Vi er et olje- og gasselskap. Men internt er det stor entusiasme for å bygge fremtiden. Total skal fortsatt være et stort energiselskap i 2040. Vi skal ikke bli som Kodak, sa Total-sjef Patrick Poyanné.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om