Vattenfall vant budkamp mot Statoil: Bygger første havvindpark uten statsstøtte

Svenske Vattenfall vant kampen mot blant andre Statoil om å få bygge den første subsidiefrie havvindparken i verden.

BLIR FØRST: Svenske Vattenfall vant kampen mot blant andre Statoil om å få bygge ut Hollandse Kust Zuid, det første havvindprosjektet i verden som ikke krever subsidier, om man ser bort fra at den nederlandske regjeringen dekker nettilkoblingen. Dette er et illustrasjonsbilde fra Vattenfalls britiske havvindprosjekt Kentish Flats Extension.

Foto: Robin Dawe, Perfectly Clear Marketing
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Den statseide energikjempen Vattenfall vant kampen om å bygge ut verdens første havvindpark som ikke trenger statsstøtte.

Prosjektet Hollandse Kust Zuid består av to delprosjekter som til sammen blir på mellom 700 og 750 megawatt. Det skal være i drift innen fem år, det vil si innen 2023.

Det skriver Vattenfall i en melding.

Det var i desember at selskapene leverte inn sitt anbud for prosjektet, som vil gi ren energi til mellom én million og 1,5 millioner husstander i Nederland.

– Å vinne budet for Hollandse Kust Zuid er et resultat av våre konstante kostnadskutt i hele verdikjeden, sier Vattenfalls vindkraftsjef, Gunnar Groebler.

Også danske Ørsted (tidligere Dong Energy) og tyske Energie Baden-Württemberg har fått tilslag på å bygge subsidiefri havvindkraft i en tysk auksjon, men disse prosjektene kommer trolig først i 2024 eller 2025.

Les mer: Dansker vil bygge havvindmøller uten statlig sponsing

Les også

Dansker vil bygge havvindmøller uten statlig sponsing

Trenger ikke støtte

Tidligere var havvindparker avhengige av statlige garantiordninger som subsidierte strømprisen opp til et visst nivå, for at utbyggere og investorer skulle tørre å satse store penger på disse prosjektene.

Nå gjør kostnadskutt og større turbiner at disse statsgarantiene ikke lenger trengs for prosjekter som kommer utpå 2020-tallet.

– Dette viser at bud uten subsidier er mulig for noen utbyggere i noen markeder, ikke minst der regjeringene tar på seg og forvalter en andel av prosjektets risiko, sier Giles Dickson, som er leder for bransjeorganisasjonen Wind Europe.

Det er nemlig noe støtte involvert i Vattenfall-prosjektet. Den nederlandske regjeringen skal nemlig betale for å koble prosjektet på landets strømnett.

– I dette tilfellet er det viktig at den nederlandske regjeringen dekker nettilkoblingen, sier Dickson.

Krever større turbiner

For å kunne bygge ut disse prosjektene uten statsstøtte er utbyggerne avhengige av at det kommer nye og enda større turbiner, og disse er nå på vei.

Nylig kom amerikanske General Electric med planer om å bruke over tre milliarder kroner på å utvikle en gigantisk vindmølle på hele 12 megawatt som skal være klar i 2021.

Bladene på Haliade-X, som turbinen heter, blir 107 meter lange, som er lengre enn en fotballbane.

Les mer: Vil lage verdens største vindmølle

Les også

Lengre blad enn en fotballbane: Dette blir verdens største vindmølle

Tas denne typen turbiner i bruk på Vattenfalls prosjekt, vil det «bare» trenge 63 turbiner.

Med den teknologien som er tilgjengelig i dag ville det ha vært behov for 94 turbiner for å levere samme kapasitet, siden de største turbinene per i dag er på åtte megawatt.

Med færre turbiner vil kostnaden for oppføringen av anlegget reduseres.

Statoil deltok i konkurransen

Norske Statoil var også med i konkurransen om det subsidiefrie prosjektet i Nederland, men tapte altså mot sin svenske konkurrent.

– En konkurranse uten bruk av subsidier understreker hvor konkurransedyktig havvind har blitt og det betydelige globale vekstpotensialet for denne teknologien, sa Irene Rummelhoff, konserndirektør for nye energiløsninger i Statoil da selskapet leverte inn sitt anbud i desember.

Selv reduserte Statoil kostnadene på det britiske havvindprosjektet Dudgeon med 15 prosent fra investeringsbeslutning til det sto ferdig i november.

Selskapet deltar nå i utviklingen av et tolv ganger større prosjekt, Doggerbank som totalt blir på opptil 4.800 megawatt. Statoil tror selv at slike gigantprosjekter kan bli med på å utløse utviklingen av nye og større vindmøller.

Les mer: Tror gigantprosjekt kan utløse kjempeturbiner

Les også

Tror gigantprosjekt kan utløse kjempeturbiner

Byttet kull med fornybart

Vattenfall har tatt kraftige grep de siste årene for å redusere sitt klimafotavtrykk, ved å selge sine tyske brunkullgruver og kraftverk og satse tungt på vindkraft.

Mandag sa selskapet at det ville nedbemanne med 1.500 stillinger som del av en plan for å kutte kostnader med to milliarder svenske kroner.

– Vi har tidligere sagt at vi vil investere 13 milliarder svenske kroner i vekstinvesteringer i vindkraft i perioden 2017 til 2018, sier Vattenfalls konsernsjef Magnus Hall.

– Nederland er et viktig marked for oss, og dette blir vårt andre havvindprosjekt der, sier han.

Hollandse Kust Zuid-anlegget skal spres over 356 kvadratkilometer, rundt 22 kilometer utenfor vestkysten av Nederland.

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft
 2. Equinor
 3. Fornybar energi
 4. Klima
 5. Teknologi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Naboland bygger mer i Nordsjøen: Åpner Danmarks største havvindpark

 2. Vil lage hydrogen med havvind

 3. Kan kutte behovet for nye gasskraftverk: Spår britisk milliardboom i sol og vind

 4. Annonsørinnhold

 5. Tror gigantprosjekt kan utløse kjempeturbiner

 6. Vil lage verdens største vindmølle