Søviknes: Et svik mot oljeindustrien

Forslaget om å verne store deler av Lofoten er et stort svik mot petroleumsindustrien og norske arbeidstakere, mener olje- og energiministeren.

PÅ INDUSTRIBESØK: Olje og energiminister Terje Søviknes besøker Rosenberg på Hundvåg i Stavanger.
 • NTB
Publisert:

– Det er et helt feil signal å komme med i lys av oljeprissjokket og de utfordringene som næringen har, sier Terje Søviknes (Frp) til NTB.

– Dette blir en viktig sak i valgkampen, så får vi se hva velgerne sier. Jeg er sikker på at mange opplever dette som et stort svik fra Arbeiderpartiet, sier han.

Søviknes mener dessuten Arbeiderpartiet skyver beslutningene foran seg ved å utsette beslutningen om to av områdene Nordland 7 og Troms 2 til neste stortingsperiode.

Les også

Ap vil verne deler av Lofoten

– Det er et dårlig kompromiss. Jeg stiller spørsmål om hva slags kunnskap Arbeiderpartiet har fått i 2017 som de ikke hadde i 2013 da de gikk inn for å konsekvensutrede hele området, sier Søviknes.

Om Arbeiderpartiets landsmøte følger programkomiteens forslag, er det bare Høyre og Fremskrittspartiet som fortsatt ønsker konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Men Søviknes mener det ikke er grunn til å gi slipp på ambisjonene.

– Fremskrittspartiet og Høyre har vært tydelige på vårt standpunkt, og det skal jo være et valg til høsten. Jeg tror ikke siste ord er sagt i Arbeiderpartiet eller fagbevegelsen heller, sier han.

– Svært uheldig

Høyre mener Arbeiderpartiet opptrer svært uheldig ved forslaget om å verne store deler av Lofoten og Vesterålen for konsekvensutredning.

– Høyre og Arbeiderpartiet har stått sammen i oljepolitikken i 40 år. Nå vender Arbeiderpartiet oljenæringen ryggen i en tid der titusener mister jobben, sier Høyres Nikolai Astrup til NTB.

Han mener partiet sier nei til kunnskap ved å gå inn for at de mest kystnære delene av Lofoten ikke skal konsekvensutredes, samt å utsette beslutningen for Nordland 7 og Troms 2 til neste stortingsperiode.

– Det å utsette beslutningen er et helt galt signal å sende i den situasjonen næringen nå står i, mener stortingsrepresentanten.

Beslutningen i Arbeiderpartiets programkomité kom overraskende på Astrup.

– Ja, den gjorde det fordi fagbevegelsen har vært så tydelig på at de ønsker at det skal konsekvensutredes. Det vi ser er en snuoperasjon, et skritt tilbake fra den politikken som de har stått for, sier han.

Les også

Schjøtt-Pedersen ser ingen argumenter mot oljeutredning

Les også

Meningsmåling: – Stor motstand mot oljeboring i Nord-Norge

Les også

Lofoten-saken: Tord Lien innrømmer at han feilinformerte Erna Solberg

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ap vil verne deler av Lofoten

 2. Betalt innhold

  Ap vil verne deler av Lofoten

 3. Betalt innhold

  Industri Energi håper Ap-forslag kan føre til Lofoten-åpning

 4. Betalt innhold

  Hun er ikke imponert over Aps Lofoten-kompromiss

 5. – Oljeselskapene sier at investeringene vil snu seg vekk fra Norge