Fagforeninger krever Aps oljestøtte

Torsdag markerer flere oljetunge fagforeninger støtte til oljebransjen før helgens landsmøte i Arbeiderpartiet. De krever stø kurs i oljepolitikken.

STØTTER NÆRINGEN: Flere fagforeninger holder torsdag en markering til støtte for oljenæringen, og ønsker stø kurs fra Arbeiderpartiet i oljepolitikken. Partiet skal ta stilling til et forslag om å verne en del områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men konsekvensutrede oljeaktivitet i ett område. Dette er et illustrasjonsbilde fra Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Torsdag holder Industri Energi og Fellesforbundet en politisk markering på Youngstorget i Oslo.

De ønsker å påvirke Arbeiderpartiet til å holde stø kurs i oljepolitikken, og ikke la miljø- og klimahensyn begrense en bransje som bidrar til sysselsetting og statlige inntekter.

– Den siste tiden har motstandere av næringen kjørt en innbitt kampanje. Det er viktig for oss å vise motstand, sier nestleder Frode Alfheim i Industri Energi til E24.

– Situasjonen de siste årene med katastrofalt lav oljepris har vært vann på mølla for dem som mener bransjen er på vei inn i solnedgangen. Vi skal vise at det ikke er tilfelle, sier Alfheim.

Miljøvernere og partier som SV og Venstre ønsker å begrense bransjen, og den politiske diskusjonen har gått altfor langt, mener han. Det skaper unødvendig usikkerhet om fremtiden for norsk oljevirksomhet, ifølge Alfheim.

– Det ville være løgn å si at vi ikke følte oss usikre i en periode, sier han.

– Men nå tror jeg ledelsen i Ap har gjort en grundig jobb i forkant av landsmøtet, og har lagt frem et forslag som viser at Ap vil fortsette med det som har vært en langsiktig linje i forvaltning av oljepolitikken, med å gradvis åpne områder for virksomhet, sier han.

Les også

Oljetillitsvalgte vil kjempe for Lofoten-utredning

Ap viktig for oljepolitikken

Bakgrunnen for markeringen torsdag er en frykt for at Arbeiderpartiet vil legge begrensninger på oljeselskapene, spesielt i Lofoten-området.

Arbeiderpartiets programkomité foreslo i februar å verne store deler av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men partiet gikk inn for å utrede følgene av oljevirksomhet i området som kalles Nordland 6.

Arbeiderpartiet skal diskutere dette forslaget på partiets landsmøte til helgen. Partiets miljøpolitiske talsmann Terje Lien Aasland mener fagforeningene ikke trenger å bekymre seg.

– De har ingen grunn til å rette noen pekefinger mot Ap. Vi er ganske tydelige på at vi er for den forutsigbarheten som oljenæringen trenger, sier Aasland til E24.

Arbeiderpartiets Terje Aasland

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

– De er bekymret for at kompromisset blir endret?

– Jeg tror det kompromisset som er foreslått blir vedtatt. Jeg tror ikke det er grunn til å være bekymret for det. Men det er greit at de ønsker å vise sitt behov for at forslaget går gjennom, sier Aasland.

Oljepolitikken er i endring

Klimapolitiske hensyn har preget oljedebatten i mange år, som i diskusjonen rundt behovet for gasskraftverk på Kårstø og Mongstad, og Stortingets avgjørelse i 2014 om at alle feltene på Utsirahøyden skulle bruke strøm fra land for å redusere utslipp.

Men det kan bli større uenighet om oljepolitikken, fordi klimaproblemene overskygger oljens positive virkninger. Det sier tidligere Statoil-sjef Harald Norvik ifølge en fersk bok om norsk olje- og klimapolitikk.

Les også

Tord Lien om oljemotstanderne i LO: – Dette er et forsøk på å knuse oljenæringen

– Det er på mange måter en liten skjebnetime vi står overfor nå ved Arbeiderpartiets landsmøte, sier olje- og energiminister Terje Søviknes til E24.

– Noe av det som har vært viktigst for norsk petroleumsvirksomhet og konkurranseevnen til norsk sokkelen har vært den brede enigheten i Norge om petroleumspolitikken. De store partiene har stått samlet på Stortinget, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Frp og Høyre, sier Søviknes.

Les mer: – Vanskelig å si nei til seddelpresse

Bred enighet om et stabilt skatteregime og stadig tilgang på nye letearealer har gjort norsk sokkel attraktiv, påpeker Søviknes. Han synes det er bra at oljeindustrien og de fagorganiserte mobiliserer før Aps landsmøte.

– Den debatten som har gått i det siste, både i LO-systemet og i Arbeiderpartiet, er litt urovekkende, sier olje- og energiministeren.

– Ser vi en gryende tendens til at det kan bryte opp? Jeg håper jo inderlig ikke det, men debatten om LoVeSe har vært et lite varsko, sier han.

Aasland i Arbeiderpartiet avfeier kritikken, og sier at Arbeiderpartiet fortsatt vil legge opp til en forutsigbar og langsiktig oljepolitikk.

Les også

LO-forbund i oljekrangel

Håper opinionen snur

Blant talerne på fagforeningenes markering torsdag er Fellesforbundets leder Jørn Eggum, Industri Energi-nestleder Frode Alfheim, konserntillitsvalgt Atle Tranøy i Aker ASA og hovedtillitsvalgt Terje Nilsen ved Statoil Melkøya.

Det sentrale budskapet fra fagforeningene blir at Arbeiderpartiets kompromiss om Lofoten er det absolutte minimum, og ikke kan svekkes ytterligere for oljebransjen.

Alfheim sier til E24 at han føler seg mer sikker på at Ap og de andre store partiene vil lytte til budskapet fra oljenæringen enn han gjorde for ett år siden. Årsaken er at bransjen har kuttet kostnader og viser vilje til å investere mer.

OLJETOPP: Tidligere Ap-finansminister Karl Erik Schjøtt-Pedersen.

Foto: Ole Gunnar Onsøien NTB scanpix

– Jeg tror det vil bli et skifte i opinionen når folk ser at aktiviteten tar seg opp igjen, sier Alfheim.

– Ingenting er mer deprimerende enn å se forsyningsbaser hvor kapasiteten ikke brukes og supplybåter som ligger i opplag. Når folk ser at det skal brukes titalls milliarder i Barentshavet så tror jeg de skjønner at det ikke var slutt likevel, sier han.

Les også

Lavkarbon-diett er trendy i oljebransjen

Ønsker høy oljeaktivitet

Utspillet fra fagforeningene kommer etter et lignende budskap fra oljeselskapenes fremste talsmann, direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

– Det er avgjørende viktig at de dominerende partiene står sammen om å sikre den norske velferden, og det gjør de ved å legge vekt på en høy aktivitet i olje- og gassvirksomheten også i 2030 og 2040, sa Schjøtt-Pedersen til E24 i forrige måned.

Les mer: Ber de store partiene verne oljebransjen

En rekke ordførere fra oljekommuner har også engasjert seg. Før vårens landsmøter gikk de sammen for å be partiene om å programfeste at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja bør utredes for oljeleting.

Les mer: Ordførerkrangel om olje i nord

Flere Ap-markeringer

Men også motstanderne av oljeboring engasjerer seg. Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten skal stifte eget lokallag i oljebyen Stavanger, ifølge NTB.

Miljøvernerne vil også markere seg før Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo, fordi partiet har makten til å endre norsk oljepolitikk.

– Arbeiderpartiet er vippepartiet. Derfor stiller vi sterkt på landsmøtet deres, sier leder Hans Dahle Kvadsheim i Natur og Ungdom Rogaland og Jasmin Alimari i Naturvernstudentene i Stavanger til NTB.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Lofoten
 2. Politikk
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Olje og gass
 5. Fremskrittspartiet (Frp)
 6. Høyre (H)
 7. Senterpartiet (Sp)

Flere artikler

 1. – Vi har absolutt ikke tapt kampen om Lofoten

 2. Betalt innhold

  Duket for nytt oljeslag på Ap’s landsmøte

 3. Ap-Jonas vil fortsette oljefesten – men han krever mer til norske lokalsamfunn

 4. – Oljeselskapene sier at investeringene vil snu seg vekk fra Norge

 5. Jonas Gahr Støre fikk overveldende støtte til delvis åpning for oljeutredning utenfor Lofoten