Opec-optimisme ga prishopp

Opecs generalsekretær gir markedet styrket tro på produksjonskutt, og nå reiser han på turné for å sikre enighet blant medlemslandene.

TROR PÅ KUTT: Opecs generalsekretær Mohammed Barkindo sier han har tro på produksjonskutt blant sine medlemsland.
Publisert: Publisert:

Positive signaler fra Opecs generalsekretær Mohammed Barkindo sendte oljeprisen opp nesten 6 prosent tirsdag ettermiddag. En forventet nedgang i skiferoljeproduksjonen i USA, rapporter om at militante grupper i Nigeria har sprengt en oljerørledning og positive signaler fra Opecs generalsekretær Mohammed Barkindo, virker å stå bak den kraftige økningen, skriver Reuters.

Barkindo ble intervjuet i forbindelse med klimakonferansen COP22 i Marrakech hvor han uttalte at det nå er «alle mann på dekk for å nå målet om en avtale til 30. november», skriver Bloomberg.

Følg oljeprisen i E24s Aksjelive.

Opecs medlemsland jobber mot et felles mål om å få implementert et produksjonskutt, og ifølge Barkindo har ingen av medlemslandene han har vært i kontakt med vært negative til kutt.

Les også

Fersk energirapport: IEA frykter oljeskvis om få år

Målet det snakkes om er å redusere produksjonen til mellom 32,5 millioner og 33 millioner fat per dag, et mål som som ble besluttet på Opec-møtet i slutten av september. Til tross for dette økte oljeproduksjonen blant Opec-landene i oktober.

Ut på turné

For å sikre et kutt i produksjonen reiser Barkindo nå verden rundt for å møte aktører i oljebransjen. Senere denne uken møter han Russland og Saudi-Arabia i Doha, før reisen går videre til Venezuela, Ecuador og Iran. Russland har tidligere stilt seg positive til å bli med på en avtale om produksjonsfrys.

– Russland er klar for å bli med på avtalen om å begrense oljeproduksjonen og ber andre oljeeksportører om å gjøre det samme, uttalte Russlands president Vladimir Putin i oktober.

Russlands støtte sees på som essensielt for at en avtale skal komme på plass.

Les også

IEA spår full gass - men ikke i Norge

Irak som er Opecs nest største produsent uttalte i oktober at de ikke er interesserte i å fryse produksjonen, og at de burde bli fritatt fordi de må finansiere kampen mot IS. Ifølge Barkindo vil ikke Iran få fritak, han gjentok derimot at det vil bli tatt «spesielle hensyn» til Nigeria, Libya og Iran.

Et ekstremt viktig møte

Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt uttalte til E24 forrige uke at utfallet av møte vil få store følger for oljeprisen resten av året, og at forskjellen på en avtale eller ikke kan utgjøre en forskjell på nærmere 20 dollar fatet.

Dersom Opec kommer til enighet om å redusere produksjonen vil dette være første gang på åtte år.

Les også

Fersk energirapport: IEA frykter oljeskvis om få år

Les også

Sterkt oljeprisfall: Derfor faller oljeprisen

Les også

Sjefanalytiker: Trump-seier positivt for oljeprisen

Publisert:
Gå til e24.no