Professor om Oljefondets aksjesalg: – Finnes kun én grunn til å gjøre noe sånt

Oljefondet vil selge alle sine oljeaksjer, men høster ikke bare jubel fra økonomer.

VIL UT AV OLJE: Norges Bank vil selge sine olje- og gassaksjer.

Illustrasjonsfoto: Richard Drew AP
  • Karl Wig
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Det finnes kun én grunn til å ville gjøre noe sånt: At utviklingen i aksjekursen til oljebedriftene er nært korrelert til oljeprisen, sier finansprofessor Karin Thorburn ved Norges Handelshøyskole (NHH) til E24.

Til sammen dreier det seg om olje- og gassaksjer for 287 milliarder kroner – tilsvarende 5,5 av fondets samlede aksjeinvesteringer – som Norges Bank nå ber regjeringen om lov til å selge unna.

Begrunnelsen: Å «redusere den eksponeringen som statens formue har for endringer i oljeprisen», slik visesentralbanksjef Egil Matsen sier det til E24.

De mener altså en olje-exit reduserer risikoen for å gå på en smell.

Les også

Oljefondet vil ut av de siste års taperinvesteringer

– Ren spekulasjon uten grundig analyse

Men dette har NHH-professoren ikke sett noe bevis for tidligere.

– Dersom Norges Bank har påvist dette etter en grundig analyse, mener jeg det er fornuftig. Hvis ikke, mener jeg det bare er spekulasjon som man ikke skal drive med, sier Thorburn.

Hun var selv med i det regjeringsoppnevnte Mork-utvalget som i fjor vurderte aksjeandelen til det som formelt heter Statens pensjonsfond utland.

PROFESSOR: Karin Thorburn, NHH.

Foto: Marit Hommedal NHH

Ett av spørsmålene de så på, var det Norges Bank nå mener å ha funnet svar på: Synker statens totale risiko dersom man selger aksjene i olje- og gasselskap?

– Vi fikk Finansdepartementet til å gjøre analyser for oss, hvor det ble sett på om risikoen i statens olje- og gasstilganger i bakken kunne diversifiseres ved å selge olje- og gassaksjer i fondet, forteller Thorburn.

Men disse analysene – som NHH-professoren poengterer var foreløpige – viste at det var høyere korrelasjon mellom oljeaksjer og utviklingen i aksjemarkedet for øvrig, enn i oljeaksjer og oljeprisen.

– Dette er kun fornuftig dersom Norges Bank har gjort dypere analyser som viser noe annet, mener professoren.

Les også

Disse selskapene vil Oljefondet selge seg ut av

– Bedre sent enn aldri

Hennes reservasjoner deles ikke av økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo (UiO).

– Dette er noe mange økonomer har foreslått i lang tid, og noe jeg synes er en god idé. Det var på høy tid, men bedre sent enn aldri, sier Holden til E24.

Hittil har man sett på risikoen i Oljefondet isolert. Holden mener imidlertid det er mer relevant å se på risikoen knyttet til den fremtidige verdien av Oljefondet, som også inkluderer oljeinntektene som skal overføres til fondet i fremtiden.

POSITIV: Steinar Holden, professor ved Økonomisk institutt ved UiO, synes Norges Banks forslag er en god idé.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

Professoren viser til at Finansdepartementet i Perspektivmeldingen anslår nåverdien av statens fremtidige olje- og gassinntekter til om lag 4.000 milliarder kroner, det vil si omtrent halvparten av verdien av Oljefondet.

Ser ingen automatisk trade off

Hvis oljeprisen faller, vil disse inntektene blir mindre, og dermed blir det mindre kapitaltilførsel til fondet.

Les også

Vil gjøre Norges oljeformue mindre sårbar: Oljefondet vil ut av olje

– Da burde man ikke i tillegg være investert i olje- og gassaksjer, sier han.

Holden tror ikke det er noen automatikk i at man får lavere avkastning på fondet uten olje- og gassaksjer, og viser til at man kan justere risikoen på andre måter dersom man ønsker en større potensiell oppside.

– Dette er jo et tiltak for å redusere risikoen. Generelt pleier man å si at det er en «trade off» mellom forventet avkastning og risiko, så når man reduserer risikoen på denne måten kan man eventuelt ta mer risiko på andre måter og dermed få høyere forventet avkastning – eller si seg fornøyde med redusert risiko.

Publisert:

Flere artikler

  1. Oljefondet vil ut av olje

  2. Regjeringen har bestemt seg: Oljefondet bør selge oljeaksjer

  3. Skal Oljefondet selge oljeaksjene? I dag kommer regjeringens dom

  4. Annonsørinnhold

  5. – Fornuften har seiret

  6. Søviknes motstander av Oljefond-grep