Norske ansatte om gigantfusjon i oljeservice: – Ledelsen holder kortene tett til brystet

Fusjonen mellom Baker Hughes og GE Oil & Gas skal sluttføres mandag. Det får konsekvenser for ansatte i Norge, men hva som skjer når avtalen er signert, er det lite informasjon om.

BLIR OLJESERVICEGIGANT: Fusjonen mellom de to selskapene gjør de til verdens nest største selskap innen oljeservice, kun bak Schlumberger.

Foto: Reuters
 • Christian Gran Svenningsen
Publisert:

Fredag ble det kjent at Baker Hughes og GE Oil & Gas offisielt godkjente en fusjon. Under et ekstraordinært møte stemte 99 prosent av aksjonærene for en sammenslåing av de to oljeselskapene.

Det har siden oktober i fjor vært kjent at de to skulle gå sammen og danne en gigant innen oljeservice. De har måttet vente på det amerikanske Justisdepartements gjennomgang og godkjenning av fusjonen. Avtalen skal etter planen sluttføres i løpet av mandag.

Det nye selskapet får en samlet omsetning på 32 milliarder dollar (264,4 milliarder kroner), med aktivitet i 120 land. Hovedkvarteret vil bli delt i Houston og London og noteres på børsen i New York under forkortelsen (tickeren) «BHGE».

Har ikke blitt inkludert

Hva som kommer til å skje med det administrative og kommersielle er det lite informasjon om. Begge selskap har kontorer her til lands i Stavanger.

– Vi hører veldig lite, så vi sitter med samme informasjon som dere. Vi venter å høre noe i løpet av kort tid. Ledelsen holder kortene tett til brystet. Det har vært noen dialog mellom ledelsene i selskapene, men vi blir ikke inkludert, sier klubbleder Atle Bertelsen i Industri & Energi i Baker Hughes.

Les også

Oljeprisen falt kraftig i første halvår: Dette venter oljeekspertene nå

Det er derimot noe han kan se for seg:

– Det er jo to forskjellige selskaper, så jeg ser ikke at det vil bli noen konflikt med tanke på arbeidsplasser. Vi gjør jo forskjellige ting ute i havet, men det jeg sier nå blir bare spekulasjoner, sier han.

– Raskt og sømløst

Kommunikasjonssjef i GE i Norge, Ivar Simensen, forklarer at kommunikasjonen i slike fusjoner er strengt regulert.

– Fra vi annonserte denne avtalen for åtte måneder siden har vi informert medarbeidere via en rekke kanaler, inkludert dedikerte intranettsider, blogger, epost og møter. Kommunikasjonsflyten i transaksjoner som denne er begrenset og strengt regulert, spesielt frem til prosessen er sluttført, noe som først skjedde i dag. Vi kan nå øke informasjonsaktiviteten ytterlige, ettersom vi i dag feirer at vi har blitt GE-selskapet Baker Hughes, sier Simensen til E24.

Mandag ettermiddag var fusjonen gjennomført. I en pressemelding fra selskapet skriver Lorenzo Simonelli, president og konsernsjef i Baker Hughes, a GE company:

– Vi skapte BHGE fordi kundene i olje- og gassindustrien må håndtere volatilitet, jobbe smartere, og bringe energi til flere mennesker. Vår løsningsportefølje skiller seg ut i bransjen, og gjør våre kunder i stand til å bedre produktiviteten, samtidig som kostnader og risiko minimeres, sier Simonelli.

– Vi prioriterer å integrere virksomhetene raskt og sømløst så vi kan skape varige verdier for alle interessenter», skriver han videre i meldingen.

Ble tilbudt sluttpakker

Da fusjonsplanene ble kjent i fjor, fikk alle ansatte i Baker Hughes Norge tilbud om frivillige sluttpakker. Planen var å nedbemanne med 80–100 stillinger blant de 1.000 ansatte her i Norge, skrev Stavanger Aftenblad.

I 2014 nedbemannet Baker Huges i Norge med 10 prosent av de da 1.400 ansatte. Året etter måtte de nedbemanne med ytterligere 120 ansatte.

Les også

Statoil har funnet mer olje i Barentshavet

Siden oktober har flere ansatte godtatt tilbudet om frivillige sluttpakker. Dette kan klubbleder Atle Bertelsen bekrefte.

– Etter nedbemanningsprosessen ble satt i gang var det rundt 100 ansatte som godtok tilbudet om sluttpakke, så nå er vi rundt 900 ansatte igjen, sier Bertelsen.

Les også

Rekordhøye veddemål på oljeprisfall: – Markedet har mistet troen fullstendig

Les også

Goldman Sachs: Anbefaler kjøp av oljeaksjer

Les også

Nye tall fra Statoil: Så mange skal jobbe med Johan Castberg

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Baker Hughes
 2. Ledelse
 3. Stavanger
 4. Norge
 5. Halliburton
 6. Olje og gass
 7. Schlumberger

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Baker Hughes med stort underskudd, men sjefen fikk kjempelønn

 2. Baker Hughes sier opp ansatte i Norge

 3. Betalt innhold

  Baker Hughes og GE skiller lag etter bare to år

 4. Coca-Cola varsler kraftig nedbemanning

 5. Betalt innhold

  Opptil 70 risikerte oppsigelse, men ingen blir tvunget ut av Total