Julehandlet for 20 milliarder i Brasil: Slik skal Statoil skvise ut mer olje

Statoil kjøper seg inn i Roncador-feltet i Brasil for rundt 20 milliarder kroner. Norske boretriks kan gi en halv milliard fat ekstra, tror selskapet.

NYTT STORKJØP: Statoil har brukt mye penger i Brasil de siste årene, og blar nå opp rundt 20 milliarder kroner for en fjerdedel av Roncador-feltet. Dette er Peregrino-feltet, som ligger 85 kilometer utenfor kysten av Rio de Janeiro, i BM-C-7-lisensen i sørvestre del av Campos-bassenget. Feltet opereres av Statoil med en andel på 60 prosent, mens kinesiske Sinochem eier 40 prosent.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Mandag kunngjorde Statoil at det kjøper en fjerdedel av Roncador-feltet i Brasil, og inviterte til kontraktsignering på Fornebu utenfor Oslo.

Dette er bare ett av flere brasilianske gigantprosjekter hvor Statoil har pumpet inn milliarder av kroner de siste årene (se faktaboks nedenfor). Kjøpet vil bidra med betydelige mengder oljefat til selskapet.

Det vil nemlig øke Statoils produksjon i Brasil fra 40.000 fat per dag til 110.000 fat per dag. Dermed seiler Brasil opp som Statoils fjerde viktigste produksjonsland, etter Norge, USA og Angola.

Kjøpesummen er på hele 2,35 milliarder dollar, eller 19,6 milliarder kroner. I tillegg kommer 550 millioner dollar som skal betales etter visse vilkår.

Les mer: Statoil med gigantoppkjøp i Brasil

Håper å få ut 500 mil. fat ekstra

Bakgrunnen for handelen er Statoils kompetanse på å hente ut mest mulig olje fra feltene, noe som norske myndigheter har vært svært opptatt av.

Håpet er å kunne få ut 500 millioner fat ekstra fra Roncador, hvor det per i dag skal være rundt én milliard fat igjen.

– På norsk sokkel har Statoil utviklet teknologi og ekspertise til å kunne oppnå verdensledende utvinningsrater, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

– Ved å dele teknologi, kompetanse og erfaring tror vi at vi kan øke utvinningsraten betydelig, legger han til.

DYR JULEHANDEL: Konsernsjefene Eldar Sætre i Statoil (t.v.) og Pedro Parente i Petrobras skriver under avtalen om at Statoil overtar 25 prosent av Roncador-feltet for 2,35 milliarder dollar, pluss 550 millioner dollar basert på visse vilkår.

Passerte 50 prosent

Statoils egenopererte felt i Norge passerte i 2012 en anslått utvinningsrate på 50 prosent, det vil si at halvparten av oljen i feltene blir hentet opp før feltet forlates.

– Ingen andre selskaper i verden kan måle seg med dette, sa selskapet, som samtidig satte seg et ambisiøst mål om å kunne hente ut i snitt 60 prosent fra de norske feltene.

Til sammenligning har Petrobras et mål om å hente ut 28 prosent av oljen i Roncador-feltet. Med Statoil på laget håper partnerne å kunne øke dette tallet til 33 prosent, noe som altså betyr en halv milliard fat ekstra.

– Dette vil uten tvil gjøre denne transaksjonen til en virkelig vinn-vinn-avtale, sier Petrobras-sjef Pedro Parente.

Etter å ha signert avtalen mellom partnerne var konsernsjefene likevel usikre på hvor lang tid det vil ta før tiltakene vil gi noen effekt på feltets produksjon.

Les også

Statoil og partnere gikk seirende ut av budrunde i Brasil: Styrker posisjonen i Carcará-funnet

Gode ideer

Sætre tok imot Petrobras-sjef Pedro Parente på Statoils internasjonale kontor på Fornebu, og spøkte om at selskapene burde holde junimøter i Oslo og desembermøter i Rio, noe Parente mente var en god idé siden det var 37 grader kaldere i Oslo enn i Rio.

– Kan dere gi noen flere detaljer om hvilke prosjekter som kan løfte utvinningsgraden?

– Dette er et ganske stort reservoar med kompleksitet, soner og trykksystemer, og det vil kreve erfaring av den typen vi har fra norsk sokkel hvor vi har lignende komplekse reservoarer og trykksystemer, sier Sætre.

– Hovedsakelig handler det om å øke utvinningen fra boreprosesser og komme inn og produsere fra så mange soner av reservoaret som mulig. Det handler om boreeffektivitet, legger han til.

Roncador-feltet ligger dypere enn norske felt. Havdypet på feltet er på 1.600 til 1.800 meter, mens reservoaret ligger 4.000 til 6.000 meter under havets overflate, ifølge Petrobras.

Les også

Statoils letesjef: – Brasil er et av stedene vi har størst tro på

Omfattende verktøykasse

Statoil vil ikke si hvilke norske felt de først og fremst vil trekke lærdom fra, men har en omfattende verktøykasse det kan bruke til å øke utvinningen, ifølge konserndirektør for teknologi, prosjekt og boring, Margareth Øvrum.

– Vi har hatt våre spesialister der nede og vært ute og jobbet både på plattformene og med Petrobras på land for å se på hva som er mulig, sier Øvrum til E24.

– Vi har definert en del områder som vi tror vi kan hanke en del ut av, sier hun.

Statoil har gode relasjoner til Petrobras etter et flerårig samarbeid, og begge selskapene har høy ekspertise på offshoreproduksjon, påpeker hun.

Øvrum har allerede noen ideer om hvordan selskapene kan bore enda mer effektivt på feltet, og sier at det kan bli aktuelt å bruke pumpe- eller kompressorsystemer for å øke produksjonen etter hvert.

– Det må vi se på og begynne å grave oss ned i. Folka våre har veldig god tro på dette, sier hun.

– Du hørte at det er forholdsvis lav utvinningsrate fra før. Vi har jo mye høyere rater i Norge, så jeg er helt overbevist om at dette skal vi få til. Så fort avtalen er lukket, setter vi sammen team som skal jobbe med ulike teknologiske prosjekter, sier hun.

Les også

Statoil investerer 3,2 milliarder til i Brasil-lisens

– Brasil er veldig attraktivt

Brasil og Petrobras jobber fortsatt med å rydde opp etter en omfattende korrupsjonsskandale som har skapt mye usikkerhet, men både Parente og Sætre har tro på at det ikke er noe hinder i å utvikle brasiliansk oljevirksomhet.

Lenge var Brasil motvillig til å slippe inn utenlandske selskaper, men siden i fjor har det vært en rekke auksjoner, og kravene om lokalt innhold er redusert. Brasil er ifølge Petrobras-sjefen tilbake på den internasjonale oljearenaen.

– Av flere grunner har landet over en lang periode ikke hatt budrunder. Fra juni i fjor har regjeringen begynt å endre lovgivningen, noe som har hjulpet veldig gode selskaper med å komme tilbake, sier han.

– Vi skal ha ti auksjoner fra 2017 til 2019, som jeg tror er det samme som det vi har hatt i de siste 15 årene, sier Parente.

Statoil deltok også i den forrige auksjonen, og tok store eierandeler i Carcara Nord-området nær Carcara-funnet hvor Statoil kjøpte en eierandel på 66 prosent fra Carcara i 2016. Det er seks auksjoner igjen, og det gjør Brasil attraktivt, ifølge Parente.

– En rekke endringer sammen med den veldig høye kvaliteten på pre-salt-områdene gjør Brasil veldig attraktivt for investeringer, sier Parente.

– Vi ønsker Statoil og andre gode selskaper velkommen til å bli partnere med oss – eller ikke – men uansett til å investere i Brasil, fordi dette er veldig viktig for landet, sier han.

Les også

Så viktig er Statoil for norsk økonomi

Må selge mer

Petrobras har hatt mange jern i ilden, og er nå verdens mest forgjeldede oljeselskapet med en gjeld på over 113 milliarder dollar (944 milliarder kroner). Selskapet la i fjor opp til å selge 21 milliarder dollar i eiendeler for å redusere gjelden.

Den siste tiden har selskapet gjennomført flere salg, men så langt har det bare solgt for 4,5 milliarder dollar medregnet Statoils kjøp i Roncador. Dermed må det selge ytterligere 16,5 milliarder dollar i verdier for nå målet.

– Vi har 16,5 igjen, sier Parente, og peker bakover i salen.

– Men den damen bak der er ansvarlig for dette, og hun forsikrer meg om at vi vil klare det, sier han til humring fra salen.

EiendelOmrådeEierandelStatus
Peregrino-feltetCampos-bassenget60% (operatør)Produksjon på 70.000-80.000 fat per dag, reserver på 300-600 millioner fat olje.
Peregrino fase toCampos-bassenget60% (operatør)Bygging, produksjon fra 2020 på rundt 60.000 fat per dag, reserver på ca. 255 millioner fat olje
Roncador-feltetCampos-bassenget25%Produksjon på 280.000 fat per dag
Blokk BM-C-33 (med Pão de Açúcar)Campos-bassenget35%Evaluering/utvikling, utvinnbare reserver ca. én mrd. fat.
Ti leteblokkerEspírito Santo-bassengetOperatør i seks blokkerLeting
Blokk BM-S-8 (med Carcará-funnet)Santos-bassenget36,5% (operatør)Avgrensning
Carcará Nord-blokkenSantos-bassenget 40% (operatør)Lisens tildelt, kontrakt skal undertegnes
Apodi solprosjektQuicereé, Ceará-staten43,75%Under bygging
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Equinor
 3. Petrobras
 4. Brasil
 5. Oljebransjen
 6. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Statoil med gigantoppkjøp i Brasil

 2. Betalt innhold

  Statoil med gigantoppkjøp i Brasil

 3. – Har ikke tid til caipirinha og strandliv

 4. Statoil skal vokse kraftig i Brasil: Vil eksportere norske kostnadskutt

 5. – Styrker sin posisjon som en kandidat til å bli den neste konsernsjefen