Droppet børsnotering for franske fristelser

Familien bak A.P. Møller-Mærsk drømte om å bevare en betydelig andel i oljeselskapet Mærsk Oil. Men franske Totals lommebok ble avgjørende.

MÆRSK-FAMILIEN: Her er Ane Mærsk og Arnold Mærsk McKinney avbildet i 2012.

Foto: Jens Nørgaard Larsen NTB scanpix
  • Lasse Friis
  • Michael Korsgaard Nielsen
  • Michael Alsen Lauridsen
Publisert:

Tidligere denne uken ble det kjent at franske Total kjøper den danske oljekjempen Mærsk Oil.

– Våre røtter er i shipping og energi.

Slik lød det fra Ane Mærsk McKinney Uggla i september i fjor.

Mærsk-stifter Arnold Peter Møllers barnebarn, og den yngste av skipsreder Mærsk Mc-Kinney Møllers tre døtre, gjorde det den gang klart at splittelsen av selskapet ville skje med Mærsk-familien som sentral aktør, skriver business.dk.

Men det har skjedd noe siden i fjor.

Tilsynelatende jobbet selskapet lenge med en børsnotering – et scenario der familien ville styre en større aksjepost.

Men alt endret seg da franske Total – verdens fjerde største oljeselskap – kom på banen. For franskmennene sto klare med så mye penger at familien var villig til å knuse drømmen om å bevare sin innflytelse i oljeselskapet.

Totals bud på 47 milliarder danske kroner ble akseptert, i en transaksjon som blant annet gir A.P. Møller-Mærsk en eierandel på 3,76 prosent i det franske selskapet.

Les også

– Mærsk-salg er største Nordsjø-transaksjon på 11 år

Tilbakeholdne

– Det gikk ikke som de meldte i fjor. Budskapet var den gang at Mærsk-eierskapet også fremover ville medføre innflytelse over datterselskapene, sier Martin Jes Iversen, lektor og økonomihistoriker ved Copenhagen Business School.

Akkurat hva som fikk familien til å endre sine planer, er uklart. Inntil videre er A.P. Møller Holding tilbakeholden med å uttale seg, blant annet fordi aksjene i første omgang blir en del av A.P. Møller-Mærsk.

«A.P. Møller Holding har ikke tatt stilling til et eventuelt fremtidig engasjement i Total. Den inngående avtalen er mellom A.P. Møller-Mærsk og Total, så på nåværende tidspunkt er A.P. Møller Holding fokusert på å sikre at A.P. Høller-Mærsks salg av Mærsk Oil til Total gjennomføres suksessfullt og tilfredsstillende for alle involverte parter», skriver kommunikasjonsdirektør Mika Blidsøe Lassen i en epost til Berlingske Business.

En mulighet er at A.P. Møller-Mærsk distribuerer aksjene i Total til aksjonærene. Dette vil bety at Mærsk-familien gjennom selskapet A.P. Møller Holding vil kontrollere 1,54 prosent av det franske selskapet.

Les også

Kan bli Mærsks neste storsalg: – Vil være høyaktuelt for de fleste

– Vanskelig, men riktig beslutning

Det er mulig at de franske aksjene på et tidspunkt blir solgt. Det vil være forholdsvis enkelt å selge aksjene fordi aksjeposten er relativt liten, samtidig som aksjene i det franske selskapet er svært likvide.

Men uansett hva som skjer ender familien langt ifra fjorårets plan om å være en «betydelig aksjonær».

Ane Ugglas uttalelser det siste året kom i forbindelse med at ledelsen la frem sine langsiktige planer for å splitte opp det 113 år gamle konglomeratet. Det skjedde i september 2016 – cirka tre måneder etter at daværende konsernsjef Nils Smedegaard var blitt avskjediget.

– Det ser ut til at de den gang ville berolige organisasjonen på en turbulent tid. Men det viser at ikke minst for familien har prosessen vært vanskelig, sier økonomihistoriker Iversen.

Mærsk Oil har i mange år vært en ekstremt lukrativ forretning for A.P. Møller-Mærsk. Selskapet ble tildelt enerettsbevilling i Nordsjøen i 1962 og begynte å utvinne olje fra de danske områdene i 1972. Siden spredte aktivitetene seg til andre deler av verden, hvor land som Qatar og Algerie har vært store suksesser.

Mandag understreket Ane Uggla at beslutningen om å selge ikke var lett.

– I mitt hjerte var dette en svært vanskelig, men riktig beslutning. Mærsk Oil har i nær et halvt århundre vært ledende i utviklingen av dansk olje og har vært avgjørende for A.P. Møller-Mærsk, het det i en uttalelse.

Les også

Total avviser flytting fra Norge

Kraftige reaksjoner: – Setter ikke landet først

A.P. Møller-Mærsks toppsjef, Søren Skou, fremholdt at det var nødvendig å selge for å fokusere på transport- og containersegmentet.

På Christiansborg, hvor det danske parlamentet holder til, er man likevel langt ifra tilfreds med salget.

Finanspolitisk talsperson Benny Engelbrecht i Socialdemokratene mener det store danske selskapet har sviktet sitt samfunnsansvar.

– Når jeg er skuffet, så er det en skuffelse over Mærsk i forhold til deres rolle i det danske samfunnet, sier han.

– Dette er et farvel til det ærverdige Mærsk som alltid har lagt vekt på nasjonale interesser, men som nå har solgt den siste delen som var nært knyttet til den danske stat, fortsetter Engelbrecht.

Han mener at Mærk-ledelsens forgjengere ville ha bevart oljevirksomheten.

– Det har alltid ligget i deres tankegods og i deres DNA. Og vi må bare konstatere at Mærsk nå handler om business og ikke lenger er selskapet som setter flagget eller nasjonen først. Dette er ikke i A.P. Møllers eller Mærsk Mc-Kinney Møllers ånd, lyder det fra Engelbrecht.

Les også

Oljeanalytikere om Mærsk-salget: Tror dette feltet spikret giganthandelen

Tre selskap på salgslisten

Mens politikerne tordner, jobber Mærsk-ledelsen videre med oppsplittingen av konsernet.

Det er fortsatt tre selskaper på salgslisten på energiområdet. Disse er tankrederiet Mærsk Tankers, forsyningsselskapet Mærsk Supply Service og Mærsk Drilling, som leier ut borerigger.

Sjefanalytiker Frode Mørkedal ved Clarksons Platou Securities sa tirsdag til Bloomberg at strukturen som A.P. Møller-Mærsk har valgt i handelen med Total, kan gjøre det lettere å selge disse siste tre selskapene.

– Viljen til å akseptere aksjer som en stor del av betalingen indikerer for oss at den resterende delen av energivirksomheten kan bli solgt tidligere enn forventet, sier han til nyhetsbyrået.

Ledelsen i A.P. Møller-Mærsk sa i september i fjor at de ville finne løsninger for de fire selskapene innen 24 måneder.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Mærsk

Flere artikler

  1. Mærsk-sjefen: Herr Møller ville ha truffet samme beslutning

  2. Dansk gigant straffes på børs etter milliard-tap

  3. Mærsk selger oljevirksomheten

  4. Tror dette feltet spikret giganthandelen

  5. Mærsk Drilling skal børsnoteres