Dyster klimarapport fra FNs klimapanel

Med dagens utslippsnivå av klimagasser kan den globale temperaturøkningen passere 1,5 grader Celsius så tidlig som 2030, ifølge FNs klimapanel (IPCC).

DYSTERT: Bleket korallrev i Hawaiis Kaneohe Bay ved øya Oahu. Global oppvarming har varmet havvannet, som igjen har forårsaket blekingen og skadene på det svært sårbare korallrevet.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Klimapanelet har hatt i oppdrag å komme fram til hva som skal til for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader over førindustrielt nivå. Rapporten ble lagt fram i Sør-Korea mandag.

– Å unngå globalt klimakaos vil kreve en endring av samfunnet og verdensøkonomien i en skala aldri tidligere sett, heter det i rapporten fra FN, som advarer kraftig om at tiden er i ferd med å løpe ut hvis man skal unngå full katastrofe.

– Den globale oppvarmingen vil trolig nå 1,5 Celsius mellom 2030 og 2052 hvis oppvarmingen fortsetter å øke med dagens hastighet, konkluderte rapporten, og tilla påstanden høy sikkerhet.

Ifølge rapporten er Jordas overflate allerede varmet opp 1 grad i snitt, noe om igjen har medført at havet har steget og en dramatisk økning i ekstremvær, med kraftige stormer, flommer og tørke. Hvis ingenting blir gjort vil kloden være på vei mot en økning på 3–4 grader, noe som vil bli katastrofalt.

Bare for å ha en 50 prosent sjanse for å nå 1,5-gradersmålet må verden klare å bli karbonnøytral innen 2050, ifølge rapporten.

– Det betyr at hvert tonn CO2 vi sender ut i atmosfæren, må balanseres med å fjerne et tonn CO2, sier leder for Oxfords klimaprogram og en av hovedforfatterne av rapporten Myles Allen.

Les også

Trenger 15 milliarder i støtte: Tror fortsatt på CO2-fangst

Les også

Oljefondet sjette best på klimarisiko i kåring

Les også

Bygger batterifabrikker i Norden: – Markedet vokser fortere enn produksjonen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Klima

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Dyster klimarapport fra FNs klimapanel

  2. Kull- og oljebruken må kuttes drastisk: – Mulig, men svært krevende

  3. Klimaforskerne har aldri vært sikrere: – Mer intenst for hver grad temperaturen øker

  4. Ny rapport fra FNs klimapanel: Utslippene må toppe seg i 2025

  5. Dramatisk beskjed i klimarapport: «Kode rød» for menneskeheten