Dyster klimarapport fra FNs klimapanel

Med dagens utslippsnivå av klimagasser kan den globale temperaturøkningen passere 1,5 grader Celsius så tidlig som 2030, ifølge FNs klimapanel (IPCC).

DYSTERT: Bleket korallrev i Hawaiis Kaneohe Bay ved øya Oahu. Global oppvarming har varmet havvannet, som igjen har forårsaket blekingen og skadene på det svært sårbare korallrevet.

Foto: Caleb Jones AP
 • NTB
Publisert:

Klimapanelet har hatt i oppdrag å komme fram til hva som skal til for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader over førindustrielt nivå. Rapporten ble lagt fram i Sør-Korea mandag.

– Å unngå globalt klimakaos vil kreve en endring av samfunnet og verdensøkonomien i en skala aldri tidligere sett, heter det i rapporten fra FN, som advarer kraftig om at tiden er i ferd med å løpe ut hvis man skal unngå full katastrofe.

– Den globale oppvarmingen vil trolig nå 1,5 Celsius mellom 2030 og 2052 hvis oppvarmingen fortsetter å øke med dagens hastighet, konkluderte rapporten, og tilla påstanden høy sikkerhet.

Ifølge rapporten er Jordas overflate allerede varmet opp 1 grad i snitt, noe om igjen har medført at havet har steget og en dramatisk økning i ekstremvær, med kraftige stormer, flommer og tørke. Hvis ingenting blir gjort vil kloden være på vei mot en økning på 3–4 grader, noe som vil bli katastrofalt.

Bare for å ha en 50 prosent sjanse for å nå 1,5-gradersmålet må verden klare å bli karbonnøytral innen 2050, ifølge rapporten.

– Det betyr at hvert tonn CO2 vi sender ut i atmosfæren, må balanseres med å fjerne et tonn CO2, sier leder for Oxfords klimaprogram og en av hovedforfatterne av rapporten Myles Allen.

Les også

Trenger 15 milliarder i støtte: Tror fortsatt på CO2-fangst

Les også

Oljefondet sjette best på klimarisiko i kåring

Les også

Bygger batterifabrikker i Norden: – Markedet vokser fortere enn produksjonen

Her kan du lese mer om

 1. Klima
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dyster klimarapport fra FNs klimapanel

 2. Kull- og oljebruken må kuttes drastisk: – Mulig, men svært krevende

 3. IEA frykter CO2-vekst til 2040: – En stor kollektiv fiasko

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Klimaforhandlinger i skyggen av dystre forskningsrapporter

 6. Satser mer på CO2-fangst