Aker om Ghana-utbygging: Produksjonsstart utsettes ikke

Akers nye oljesatsing i Ghana har bedt om mer tid for å ferdigstille utbyggingsplanene, men målet om produksjonsstart i 2021 står fast, forsikrer konsernsjef Øyvind Eriksen.

FAT I SIKTE: Aker og konsernsjef Øyvind Eriksen satser store penger på et nytt oljeeventyr, men denne gang utenfor Norge. Aker Energy skal etter planen produsere fra 2021 i Ghana. Her er Eriksen avbildet under en tur til Ivar Aasen-feltet til Aker BP.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Forlengelsen i PUD-fristen endrer ikke tidspunktet for produksjonsstart. Dette var en enkel justering for å få på plass en enda mer gjennomarbeidet plan, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker til E24.

Onsdag presenterte han og finansdirektør Frank O. Reite resultatene for industrikonsernet i andre kvartal.

Der kom det blant annet frem at Aker Energy, det nye selskapet Aker eier sammen med sin egen storaksjonær Kjell Inge Røkke, har fremforhandlet en utsettelse av frist for å sende inn plan for utbygging og drift (PUD) til myndighetene i landet til fjerde kvartal. Tidligere har Aker uttalt at PUD skulle sendes inn i løpet av 2018 en gang.

– Dette sikrer selskapet mer tid til å utvikle en solid plan, sa Øyvind Eriksen under presentasjonen.

Han forsikrer altså samtidig for at målet om en produksjonsstart i 2021 står fast.

Aksjemarkedet tok i starten godt imot Akers kvartalstall og sendte aksjen opp over tre prosent fra start. Kort tid etter var oppturen over og aksjen endte om lag uendret for dagen.

Ettersom mesteparten av verdiene og inntektene til Aker kommer fra børsnoterte selskaper som Aker BP, Ocean Yield, Aker Solutions og Kværner er både utbyttenivåer og kursutviklingen i selskapene kjent fra før.

Akkurat som i første kvartal var det også i andre kvartal det reneste «oljebonanzaet» i Akers regnskaper. Nettoverdiene i industrikonsernet steg med saftige 34,6 prosent, fra 42,4 milliarder til rekordhøye 57,1 milliarder kroner på tre måneder, ifølge kvartalsrapporten.

Av verdiøkningen på 14,7 milliarder sto oljeselskapet Aker BP for hele 13,1 milliarder, mens Ocean Yield og Aker Solutions også bidro.

– Dette var det beste andre kvartal noensinne, oppsummerte Aker-sjefen under onsdagens telefonkonferanse med investorer og analytikere.

Venter på boreresultater

I kvartalsrapporten påpeker Aker-sjefen selv at de er eksponert mot volatile industrier og at Akers resultater dermed vil kunne svinge etter stemningen i markedet og råvarepriser. Etter verdiøkningen i andre kvartal utgjør aksjeposten på 40 prosent i Aker BP ene og alene 71 prosent av Akers bruttoverdier på 61,2 milliarder kroner.

Etter første kvartal gjorde Aker-sjefen det klart at selskapet ikke vil gjøre seg mindre oljeavhengig med det første.

– Er dere på noen måte bekymret over at Aker BP nå utgjør en så stor del av Akers verdier?

– Det er noe vi utelukkende gleder oss over. Det gir oss inspirasjon til å fortsette arbeidet på norsk sokkel, og å i størst mulig grad kopiere den suksessrike modellen i vår satsing i Aker Energy, sier Eriksen.

For når Aker nå satser på et nytt oljeeventyr i Ghana sammen med Røkke, tar i de bruk så mye de kan av suksessoppskriften fra oljeselskapet på norsk sokkel, inkludert samarbeidsmodellen med utvalgte leverandørbedrifter.

Når Aker-sjefen sier at de ønsker å få på plass en enda mer gjennomarbeidet plan, er det flere elementer som skal med:

– Det gjelder både i forhold til avklaringer rundt konsept og løsninger for utbyggingen, avklaringer mot leverandører og at man vil avvente ytterligere boreresultater, sier Eriksen.

Det er foreløpig anslått at Deepwater Tano Cape Three Points-blokken inneholder rundt 550 millioner fat i betingede ressurser, med en potensielle oppside på ytterligere 400 millioner fat. Aker Energy skal bore avgrensningsbrønner i år for å oppdatere letemodellen sin, avklare hvor produksjonsbrønner skal plasseres og for å få mer data om olje-vann-kontakten.

Det er nå om lag 100 årsverk i arbeid i Aker Energy på kontorene i Oslo og i Accra. Flere av dem har bakgrunn fra leverandørindustrien. Aker Energy-sjef Jan Arve Haugan var tidligere Kværner-sjef, og flere av de ansatte har ifølge Øyvind Eriksen bakgrunn fra blant annet Aker Solutions.

– De er enten innleid eller så har de byttet arbeidsgiver, sier han.

Ønsker HitecVision velkommen etter

Etter opprettelsen av Aker BP i 2016 (gjennom sammenslåingen av Det norske og BP Norge) blir det nå skapt en ny aktør som på mange måter ligner en del på Aker BP.

Private equity-fondet HitecVision, som blant annet har sikret seg ExxonMobils norske virksomhet, annonserte nylig at de slår oljevirksomheten sin sammen med Eni Norge for å etablere oljeselskapet Vår Energi.

Vår Energi vil fra dag én sitte med en portefølje på 17 produserende felt, inkludert Balder og Goliat, og den samlede produksjonen vil ligge på 180.000 fat per dag. Dermed passerer de Aker BPs samlede produksjon som i andre kvartal lå på 158.000 fat per dag.

Aker BP, som i tillegg til egne funn har vokst kraftig gjennom en rekke oppkjøp på sokkelen, vil dermed kunne møte en solid konkurrent i kampen om de mest attraktive lisensene og feltene.

Øyvind Eriksen sier at det ser ut som et spennende selskap, og han mener utviklingen er naturlig.

– Blir det en tøffere kamp om lisenser og eiendeler på norsk sokkel nå?

– Det har alltid vært konkurranse om de gode lisensene på norsk sokkel. Så det er en situasjon vi er vant til å håndtere. At det blir flere større selskaper med ambisjoner ser vi utelukkende som noe positivt, sier Eriksen.

Han peker på at den norske modellen der hver lisens på sokkelen består av flere lisenspartnere fungerer best når partnerne «har jevnbyrdig erfaring, kompetanse og finansielle ressurser».

Les også

Denne «felt-oppussingen» kan sikre Kværner ny plattformkontrakt

Les også

Aker Solutions holder på vekstguidingen

Les også

– Alt må gå bra skal vi nå det målet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aker
  2. Øyvind Eriksen
  3. Kjell Inge Røkke
  4. Ghana

Flere artikler

  1. – Aker vil forbli i førersetet

  2. – Jeg ser på Aker som en livsoppgave

  3. Ghana-oppstart kan bli utsatt til etter 2021

  4. Verdihopp på 14,5 milliarder kroner for Aker

  5. Røkke og Aker endrer Ghana-planene