Selskaper kutter i nettleien: – Næringslivet i vår region ble sterkt påvirket

En rekke nettselskaper har kuttet i nettleien for å hjelpe lokale bedrifter. – Dette handler særlig om store forbrukere som hoteller, reiselivsbedrifter og alpinanlegg, sier Gudbrandsdal Energi Nett.

En rekke nettselskaper har redusert nettleien for å gjøre det lettere for bedrifter i en tid med lav eller ingen omsetning (illustrasjonsbilde).
Strømprisene
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

– Vi gikk tidlig ut med dette fordi næringslivet i vår region ble sterkt påvirket, sier konsernsjef Per Oluf Solbraa i Gudbrandsdal Energi Nett til E24.

Nettselskapet har kuttet nettleien med 30 prosent i tre måneder. Gudbrandsdalen er et område med mange reiselivsbedrifter, som ble hardt rammet av coronakrisen.

– De gikk fra høy omsetning til nesten null over natten. Vi tok derfor en vurdering på hva vi kan gjøre for å avhjelpe likviditetssituasjonen disse selskapene kommer opp i, og tok grepet med å redusere nettleien i mars, april og mai, sier Solbraa.

Konsernsjef Per Oluf Solbraa i Gudbrandsdal Energi Nett.

– Dette handler særlig om store forbrukere som hoteller, reiselivsbedrifter og alpinanlegg, og at de skal være sikret lavere utgifter i en periode med stor omsetningssvikt, sier han.

Sist selskapet reduserte nettleien var i 2018, da det var tørke i Gudbrandsdalen og på Østlandet, og bønder måtte ta i bruk strømkrevende vanningsanlegg. Da kuttet selskapet nettleien for alle sine kunder, på samme måte som nå.

Ifølge Energi Norge har minst 11 nettselskaper gjort lignende grep (se faktaboks).

«I disse «corona-tider» er det mange som allerede sliter med økonomi og arbeidssituasjon, og har uro for hvor lenge situasjonen vil vare», skriver Everket på Notodden i en melding.

For å bidra til å lette litt på situasjonen for kundene, reduserer selskapet nettleien med 30 prosent for perioden 1. mars til 30. juni for private og bedrifter.

«For et vanlig husholdningsforbruk på 20.000 kilowattimer vil dette utgjøre totalt cirka 800 kroner», skriver Everket.

Les også

Nå tilbyr flere strømselskaper å betale deg for å bruke strøm

Betaler det samme over tid

Nettleien utgjør normalt en drøy tredjedel av strømprisen, mens statlige avgifter utgjør en drøy tredjedel og selve kraftprisen en tredjedel.

Den siste tiden har imidlertid strømprisen vært uvanlig lav, på rundt fem øre kilowattimen mot normalt 30 til 40 øre kilowattimen. Dette bidrar til at strømregningen allerede er lavere enn vanlig, og gjør at en vanlig familie kan spare 500 til 1.000 kroner i måneden.

Med redusert nettleie på toppen, vil bedrift- og husholdningskunder i områdene til Gudbrandsdal Energi Nett og en rekke andre nettselskaper spare seg for store utgifter de neste månedene.

Over tid vil imidlertid kundene betale det samme i nettleie selv om noen selskaper midlertidig reduserer innbetalingene.

– Over året tar nettselskapet inn visse beløp, og så vil man regne på om dette er mer eller mindre enn det vi skal ta inn. Har vi tatt inn for lite, vil dette bli krevet inn via nettleien senere, sier Solbraa.

Les på E24+

Laveste strømpris på 27 år

– For noen kan dette bli krevende

Ikke alle selskaper har god nok økonomi til å strekke ut hånden på denne måten. Det opplyser Distriktsenergi, som organiserer en rekke kraft- og nettselskaper i distriktene.

– Det er forskjell mellom nettselskapene. Noen har hatt merinntekt, som er penger kundene har til gode. Da kan de gi lettelser i nettleien i en periode, sier daglig leder Knut Lockert i Distriktsenergi til E24.

NVE har lettet på reglene slik at alle nettselskaper som ønsker det, kan gi lettelser under coronakrisen, uten å komme i strid med reglene. Så kan pengene heller hentes inn igjen senere.

– Men ikke alle selskaper har like mye penger på bok, og for noen kan dette bli krevende, sier Lockert.

NVE begrunner regelendringen med at dagens regler gir nettselskapene for lite rom til å sette ned nettleien i en krise.

– Vi innfører derfor nå en midlertidig dispensasjon ut året. Dette er ikke ment som en generell oppfordring til selskapene om å sette ned nettleien, men gir en mulighet for det, til nettselskaper som finner det hensiktsmessig og forsvarlig, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Les også

Stortinget: Enige om åpne kontantstøtte-lister for bedriftene

– Behovet kan variere

Distriktsenergi mener at selskapene selv må vurdere om det er behov for at de bidrar til dugnaden i sitt område, eller om det holder å hjelpe enkeltkunder gjennom krisen.

– Det reelle behovet for kutt i nettleien kan variere mellom nettselskapene. Noen selskaper har mye reiseliv i sitt område, og der har mange mistet omsetning. Andre regioner er mindre rammet, og der kan det være viktigere å tilby enkeltkunder lettelser i en periode, enn å kutte nettleien for alle, sier han.

Kraftbransjens organisasjon Energi Norge vil heller ikke at alle nettselskaper skal kutte nettleien.

«Vårt råd er nok heller å målrette innsatsen mot dem som trenger det mest, enn å gi en midlertidig rabatt til alle kundene. Selskapene er fleksible når det gjelder å utsette eller dele opp betalingen», skriver informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge i en e-post til E24.

Les også

Slik utnytter kriminelle coronakrisen

Slipper billigere unna

Noen regioner har langt høyere nettleie enn andre, så strømregningene varierer allerede mye fra sted til sted.

Distriktsenergi har tidligere tatt til orde for lik nettleie over hele landet.

Det at noen selskaper nå har rom til å kutte nettleien, vil gjøre at noen kunder slipper billigere unna enn andre.

– Det vil være en forskjell på hva kundene betaler. Det som er litt av dilemmaet er at selv om selskapene kutter nettleien til kundene, så må de fortsatt betale elavgift til staten. Så da må de ta dette fra egne lommer, sier Lockert.

Distriktsenergi tok nylig til orde for at staten burde droppe elavgiften, som er på 16 øre kilowattimen, i en periode etter coronakrisen.

– Det kunne vært en håndsrekning til kundene. Men nå har staten i stedet gitt kontantstøtte som skal dekke deler av bedriftenes faste utgifter, hvor strøm er én av disse, sier Lockert.

Les også

Var 12 dager inne i storkontrakt – kan gå glipp av corona-hjelp: – Vi faller helt utenfor

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Gudbrandsdal Energi
 3. Energi Norge
 4. Strøm
 5. Strømpriser

Flere artikler

 1. Støre og Vedums regjeringserklæring: «Kraftfulle tiltak» skal gi billig strøm

 2. Vil utnytte nettet bedre: Senker nettleien om natten

 3. Bekymret for store forskjeller i strømpris: – Uheldig både for kundene og bransjen

 4. NVE justerer omstridt forslag: Slik blir den nye nettleien

 5. Nok en ny årsrekord for strømprisen