Grønn teknologi

NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft

Ekstra nedbør grunnet klimaendringer vil i år medføre at norsk vannkraftproduksjon øker. Strømmen vil dekke årsforbruket til 175.000 husstander, anslår NVE.

Nedbøren klimaendringene har medført i 2019, har gitt en ekstra vannkraftproduksjon på 3,5 terawattimer i år, som ville gitt 175.000 husstander strøm i ett helt år. Skulle vindmøller på land dekket samme behovet, måtte man hatt 400 stykker. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

På lengre sikt anslår NVE at det kommer til regne så mye mer at den årlige veksten i nordisk vannkraftproduksjon kan øke til hele 12 terawattimer, hvorav 11 i Norge, fram mot 2040. Illustrasjonsfoto: Mariam Butt / NTB scanpix

 • NTB
Publisert:

Det er Klassekampen som legger fram tallene fra Norges Vassdrags -og energidirektorat (NVE) sine analyser av det nordiske kraftmarkedet fram mot 2040.

Klimaendringene vil gjøre at det bare vil bli våtere og våtere framover, og det vil få følger for norsk vannkraftproduksjon – og har allerede fått det.

Nedbøren klimaendringene har medført i 2019, har gitt en ekstra vannkraftproduksjon på 3,5 terawattimer i år, som ville gitt 175.000 husstander strøm i ett helt år. Skulle vindmøller på land dekket samme behovet, måtte man hatt 400 stykker.

På lengre sikt anslår NVE at det kommer til regne så mye mer at den årlige veksten i nordisk vannkraftproduksjon kan øke til hele 12 terawattimer, hvorav 11 i Norge, fram mot 2040. Anslaget er imidlertid på 6,3 terawattimer ekstra vannkraft.

Utgangspunktet for beregningene for klimaeffekten på vannkraft er at verden blir i snitt 4,5 grader varmere i 2100, noe som er sannsynlig, men dystert.

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. Vannkraft
 3. Fornybar energi
 4. Klima

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft

 2. Havvind kan dekke mange ganger verdens kraftbehov: – Potensialet er enormt

 3. Betalt innhold

  Slik vil vindkraft-boomen påvirke kraftprisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljebransjen skal sluke store mengder strøm: Tror likevel strømprisen faller

 6. Hydro mener Norge trenger vindkraft: – Uten vindkraft ville vi hatt kraftunderskudd