Regjeringen vil åpne ett til to områder for havvind

Danskene og tyskerne har det, og britene har det til og med i flytende form. Nå kan kanskje Norge snart få vindmøller til havs.

KLAR FOR MER VIND: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) avbildet under et besøk på havvindparken Arkona i Tyskland tidligere i år.

Foto: Olje- og energidepartementet
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Oppdatert: Regjeringen har nå varslet at de også vil åpne et område utenfor Hammerfest i Finnmark for havvind!

Regjeringen varsler tirsdag at de vil foreslå å åpne Utsira Nord, området rett utenfor kysten av Rogaland, for havvind.

I tillegg vil regjeringen be om innspill på om de også skal åpne et område i Sørlige Nordsjø II for det samme.

I en pressemelding skriver Olje- og energidepartementet at de før sommeren vil sende ut et forslag på høring om å åpne Utsira Nord slik at aktører kan søke om å bygge ut. Akkurat hvordan søknadsprosessen vil foregå eller hvilke rammevilkår som vil gjelde fremkommer ikke.

– Utsira Nord egner seg for flytende vindkraft, som er den teknologien det knytter seg mest forventning til. Jeg vil be om innspill på om vi også bør åpne området Sørlige Nordsjø II, som ligger nær territorialgrensen mot Danmark og derfor kan egne seg for tilknytning til energisystemet på kontinentet, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, i meldingen.

Kostnadene på bunnfast havvind har falt kraftig de siste årene, og har nå kommet på et nivå der det begynner å konkurrere med andre kraftkilder. Kostnadene ved flytende havvind har også falt, men er fortsatt på et høyere nivå.

Om noen aktører vil finne det kommersielt lønnsomt å bygge ut flytende havvind i Norge gjenstår dermed å se.

I Utsira Nordområdet ser regjeringen for seg produksjon på mellom 500 og 1.500 megawatt, mens de i Sørlig Nordsjø II ser for seg mellom 1.000 og 2.000 megawatt.

Les også

Høyre-topp legger press på Equinor-sjefen: Elektrifiser Melkøya!

– Uten virkemidler blir det ikke bygget noe havvind

– Åpning av områder for havvind er et skritt i riktig retning. Nå må diskusjonen starte om hvordan vi skal få bygget havvind der, sier Marius Holm, daglig leder i miljøstiftelsen ZERO i en kommentar til nyheten.

Han mener imidlertid bare regjeringen er kommet halvveis på veien, fordi Zero mener regjeringen også må trå til med støtteordningen for å få fart i byggingen:

– Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg sa at det ikke kommer noen støtteordning. Men uten virkemidler blir det ikke bygget noe havvind. Zero foreslår derfor å stille krav om elektrifisering av oljeplattformer og å utlyse auksjoner for bygging av havvind, sier Holm.

Men dette vil altså regjeringen ikke komme med. Olje- og energiministeren har flere ganger vært tydelig på at havvind må bygges ut på kommersielt grunnlag.

Han mener altså det blir feil å finne frem sjekkheftet for at skattebetalerne skal støtte slike utbygginger:

– Det er et premiss for utbygging av fornybar energi i Norge at denne skal skje på markedsvilkår, det vil si uten subsidier og støtte, sa Freiberg i Stortinget den 13. mars etter at han ble utfordret av Arbeiderpartiet om å sette et nasjonalt målt for havvind.

Les også

Kværner ser vind-muligheter fra California i vest til Japan i øst

Ikke i samme område som Hywind Tampen

Equinor sto for byggingen av verdens første flytende havvindpark, Hywind i Skottland. Nå vurderer de om de skal bygge et nytt anlegg kalt Hywind Tampen for å kunne gi strøm til oljefeltene Snorre og Gullfaks.

Ut ifra kartene som departementet presenterer ligger imidlertid ikke Hywind Tampen i de to områdene man nå snakker om, men så er også Hywind Tampen et prosjekt som er uavhengig av denne prosessen fordi det er snakk om elektrifisering av oljefelt. Equinor har uttalt at de vil trenge støtte fra Enova for å gjennomføre prosjektet.

Olje- og energiministeren mener det er store muligheter for den norske leverandørindustrien i forbindelse med utbyggingen av havvind:

– Vindkraft til havs byr på store muligheter for norske bedrifter. Norge kan bygge på unik erfaring fra olje- og gassnæringen, skipsfart, verftsindustri og fornybar energi. Kostnadene for vindkraft har falt mye, og det er sannsynlig at de vil falle ytterligere, sier Freiberg.

Les også

Rapport: Slik kan togradersmålet nås

Les også

Schlumberger sikrer milliardkontrakt fra Lundin

Les også

Korpfjell tørr på andre forsøk

Her kan du lese mer om

 1. Fornybar energi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Venstre vil koble havvind til Skottland-kabel

 2. Equinors Hywind-partnere får rettighetene til å bruke teknologien på egne felt

 3. Betalt innhold

  I sommer går starten for Norges nye offshoreeventyr

 4. Annonsørinnhold

 5. Industrien om milliardstøtte til havvind: – Viktig og godt første steg

 6. Betalt innhold

  Eldar Sætre: – Equinor er klar til å bygge ut havvind i Norge