Dogger Bank kan måle seg med verdens største oljeprosjekter: – En håndsrekning til leverandørene

Havvindprosjektet Dogger Bank er blant verdens største offshoreprosjekter de neste årene, og kan gi muligheter når investeringene på norsk sokkel avtar. – En håndsrekning til leverandørene, sier Audun Martinsen i Rystad.

PROSJEKT I VERDENSKLASSE: Havvindprosjektet Dogger Bank som Equinor og SSE skal bygge ut for rundt 100 milliarder kroner er større enn de fleste olje- og gassprosjekter, og blir det sjette største offshoreprosjektet i verden i perioden 2020–2026, ifølge Rystad Energy. Megaprosjekter i havvindmarkedet kan skape muligheter også for norske offshoreleverandører.
Grønn teknologi
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

I forrige uke kunne Equinor og SSE melde at de har vunnet auksjonen om å få bygge ut et enormt havvindprosjekt til 100 milliarder kroner – Dogger Bank på britisk sokkel.

Megaprosjektene i havvind tar steget opp i klassen til de aller største olje- og gassprosjektene, ifølge Rystad Energy.

– Dogger Bank blir et av de virkelig store offshoreprosjektene i perioden 2020 til 2026, uavhengig av energitype. Det blir Equinors største offshoreprosjekt, større enn det de gjør i Brasil og i Nordsjøen, sier Audun Martinsen til E24.

Investeringen i Dogger Bank er altså større Equinors største oljeprosjekter, som Carcará i Brasil, britiske Rosebank og fase to av Johan Sverdrup i Nordsjøen.

Les på E24+

Bonheur er en grønn aksje som den «grønne bølgen» neppe har gjort overpriset

Martinsen er leder for research innen oljeservice i Rystad Energy, og påpeker at det bare er noen ytterst få prosjekter offshore som kan måle seg med investeringene i Dogger Bank i den neste seksårsperioden. Blant de få som er større er Marjan-feltet utenfor Saudi-Arabia og Lula-feltet utenfor Brasil.

– Blant de store operatørene i verden blir Dogger Bank-prosjektet den sjette største investeringen i denne perioden. Det er ikke ofte man sanksjonerer et offshoreprosjekt til et tosifret antall milliarder dollar, sier Martinsen.

– En håndsrekning

Det enorme havvindprosjektet kan bli en hjelp for oljeleverandører som kan vente seg en nedtur i kontrakter på nye olje- og gassutbygginger (greenfield) offshore fra rundt 60 milliarder dollar i 2019 til 43 milliarder dollar i 2022, fordi skiferolje og Opec tar en større andel, ifølge Rystad Energy.

– For leverandørkjeden her vil det bli et løft i en periode hvor oljeprisen er relativt lav, på under 70 dollar. Det er få store prosjekter på gang i norsk oljebransje etter at Johan Sverdrup er ferdig, og nå kommer Dogger Bank som en håndsrekning til leverandørene, sier Martinsen.

– Det krever at en del leverandører må omstille seg. Ikke alle kan delta, de som driver med boring og brønn og rigger har ikke så mye der å gjøre, men de som driver med installasjon som Subsea7 eller vedlikehold som Aker Solutions og Aibel kan finne nye oppgaver innen havvind, legger han til.

Les også

Equinor har råd til både olje og havvind: – Har en veldig sterk balanse

STORT PROSJEKT: Dogger Bank kan måle seg med de største olje- og gassutbyggingene, og er det sjette største offshoreprosjektet som er ventet bygget ut i verden de neste seks årene, ifølge Rystad Energy.

– Klart signal

Fornybarbransjens organisasjon Norwea jubler over størrelsen på Equinors britiske prosjekt, og mener det gir muligheter for leverandørindustrien til olje og gass.

– Et særlig klarere signal fra Equinor til leverandørene er det ikke mulig å gi, sier rådgiver Daniel Willoch i Norwea til E24.

Den største andelen av investeringene i havvind går til turbinleverandører, som danske Vestas eller tyske Siemens Gamesa. Men i installasjonsfasen vil det også bli investert i alt fra subsealøsninger og fundamenter til bruk av installasjonsfartøyer, hvor Norge allerede har flere aktive selskaper.

– Norge har en bred leverandørindustri som kan levere til et slikt prosjekt, selv om det ikke er på norsk sokkel, sier Willoch.

– Er norske leverandører klare til å ta en stor andel av Dogger Bank-prosjektet?

– Den norske leverandørindustrien er fortsatt for smal. Vi ser at britene har vært flinke til å bygge opp en leverandørindustri. Norske aktører har tatt markedsandeler der de har satset, men vi kan klare å ta en større andel av havvindmarkedet gjennom langsiktig satsing, sier Willoch.

Les også

Equinor har fått verdens største havvindkontrakt

STADIG STØRRE: Vindturbinene til havs har vokst mye med årene, ifølge denne grafikken fra danske Ørsted. Det senker også installasjonskostnadene. På Dogger Bank vil Equinor og SSE bruke turbiner på over 10 megawatt.

– Setter skeptikerne på plass

Equinor har også planer om å bygge ut havvindprosjektet Empire i USA til 25 milliarder, en investering på linje med Gina Krog-feltet på norsk sokkel. Men det enorme Dogger Bank-prosjektet setter en helt ny standard for størrelsen på slike prosjekter.

– Kostnadene har kommet så mye ned at store selskaper er villige til å investere i store prosjekter. Avkastningskravene er også senket hos bankene. Dermed kan havvind ta over mye for olje og gass i tiårene fremover, sier Martinsen.

– Du mener også at dette fyller navnebyttet fra Statoil til Equinor med innhold?

– Det har vært en del festtaler og pilotprosjekter, men nå setter de skeptikerne på plass, sier han.

Equinor ser leverandør-muligheter

– Dette er det desidert største prosjektet innen havvind som vi har vært involvert i noensinne, sier Equinor-talsmann Eskil Eriksen til E24.

– Hva kan det bety for leverandørindustrien, vil det meste skje i Storbritannia?

– Det er bygget opp en leverandørindustri i Storbritannia gjennom flere år gjennom langsiktig satsing på havvind. Dette er verdens største havvindprosjekt, og det innebærer muligheter også for norsk leverandørindustri, særlig i maritim industri, sier Eriksen.

STØRSTE PROSJEKT: I Equinors portefølje er Dogger Bank den største kommende utbyggingen i antall investerte milliarder, godt over prosjekter som Carcará i Brasil og britiske Rosebank, ifølge Rystad Energy.
Les også

Slik blir Statoils New York-«imperium»

STORT PROSJEKT: Equinors havvindprosjekt Dogger Bank kan måle seg med de virkelig store olje- og gassprosjektene, ifølge Audun Martinsen, leder for oljeservice-research i Rystad Energy.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. Leverandørindustri
 3. Rystad Energy
 4. Havvind
 5. Equinor
 6. Nordsjøen
 7. Storbritannia

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nå starter kampen om milliardkontrakter innen havvind

 2. Equinor og SSE foretrekker GE til gigantprosjekt: Vil bruke verdens største turbiner

 3. Giek-garantier bidrar til havvind-suksess: Aibel har kontrakter for åtte milliarder

 4. Aibel får havvindkontrakt på minst 2,5 mrd. kroner

 5. Equinor selger Doggerbank-andel til Eni for 2,4 milliarder