Skeptisk til Equinors Argentina-satsing

I en fersk rapport sår lobbygruppen IEEFA tvil om fremtiden for skiferolje på land i Vaca Muerta i Argentina, hvor norske Equinor og selskaper som BP og Shell er aktive.

SÅR TVIL: Lobbygruppen IEEFA er skeptisk til at utenlandske oljeselskaper vil investere tilstrekkelig i skiferformasjonen Vaca Muerta til at Argentina kan nå sine mål om å doble oljeproduksjonen på fem år. Landet er i en krevende økonomisk situasjon, og subsidiene av oljebransjen er redusert. Dette er noen av argentinske YPFs borerigger i skiferformasjonen Vaca Muerta.

Foto: AFP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det var i 2017 at Equinor (da Statoil) inngikk et samarbeid om å lete etter olje i Baja del Toro-blokken i Vaca Muerta-formasjonen på land sørvest i Argentina.

– Dette er et leteprosjekt med potensial for lettolje i en skiferformasjon av verdensklasse, Vaca Muerta, sa Equinors letesjef Tim Dodson i 2017.

Equinor tok en eierandel på 50 prosent i Baja del Toro, mens argentinske YPF (Yacimientos Petrolíferos Fiscales Sociedad Anónima) eier resten av blokken, som dekker et område på 157 kvadratkilometer hvor det kan være ukonvensjonell lettolje.

Argentina har planer om doble produksjonen av olje og gass på fem år, hovedsakelig gjennom å slippe den internasjonale oljebransjen til i Vaca Muerta-området.

Men landet er i økonomiske og politiske vanskeligheter, og planen om å lokke til seg utenlandske investeringer kan komme til å feile, mener lobbygruppen IEEFA, som jobber for raskere omstilling av energisektoren og er kritisk til oljebransjens prioriteringer.

Årsaken er både finansielle, politiske og miljømessige, ifølge en fersk rapport fra IEEFA. Argentina sliter med økonomien og fikk i fjor et nødlån på nær 500 milliarder kroner fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Landet trapper også ned oljesubsidiene.

– De siste seks årene har utenlandske investorer skrevet avtaler med de største navnene i olje- og gassindustrien, men det går sakte, det er få som har forpliktet seg, og fremtidige planer er urealistiske, sier finansdirektør Tom Sanzillo i IEEFA.

Les også

IMF gir Argentina ekstra lån

Flere giganter satser

I en 56 siders rapport trekker IEEFA opp en rekke utfordringer for oljebransjens satsing i Vaca Muerta – som reduserte oljesubsidier, svak infrastruktur, svak tilgang på vann i produksjonsområdene og politisk ustabilitet.

Selskaper som ExxonMobil, BP, Total, Chevron og Shell har inngått avtaler om oljeleting i Argentina, ofte i samarbeid med statskontrollerte YPF, lokket av utsiktene til enorme ressurser i bakken og løfter om sjenerøse subsidier.

Men det er usikkert om argentinske og utenlandske selskaper vil investere nok til at Argentina kan nå sine mål, mener IEEFA. Blant annet peker organisasjonen på at YPF, som Equinor samarbeider med, sliter med svake finanser.

– Høy risiko

– Argentina håper at utenlandske investorer skal redde det potensielt dødsdømte prosjektet og gjenopplive landets økonomi, sier professor Kathy Hipple, som er analytiker i IEEFA og har vært med å skrive rapporten.

– Globale olje- og gasselskaper er avhengige av subsidier i Argentina på grunn av den høye risikoen. Antagelsen om at privat sektor vil øke investeringene når Argentina reduserer sin støtte er urealistisk, og landets aggressive produksjonsmål vil trolig ikke nås, sier Hipple.

Argentina sliter med høy gjeld, høy inflasjon på 20 til 40 prosent og en valuta som er svekket med rundt 60 prosent det siste året.

Landet har redusert den direkte produksjonsstøtten til oljeindustrien fra 4,1 milliarder dollar i 2016 til 2,8 milliarder dollar i 2018, ifølge organisasjonen. Også subsidiene av energiforbruk, som skal skjerme de fattigste, er redusert.

– Mye gjenstår

Det norske analysefirmaet Rystad Energy har påpekt at Vaca Muerta kan bli en viktig ny skiferoljeprodusent utenfor USA, og har sammenlignet ressursene i området med den produktive regionen Permian i USA.

– Det kan bli det «neste Permian» hvis de riktige forholdene blir etablert. Men mye gjenstår før det skjer, skrev Rystad i et notat i november.

Det er allerede en del produksjon i området. Rystad venter at den samlede produksjonen i Vaca Muerta vil øke fra 60.000 fat per dag i tredje kvartal 2018 til mellom 160.000 og 200.000 fat per dag i fjerde kvartal 2021.

Les også

Argentinas president kunngjør nye sparetiltak og mer skatt

Vil doble produksjonen

Argentinas energiplan fra høsten 2018 la an til å doble landets olje- og gassproduksjon i løpet av fem år, fra rundt 500.000 fat per dag med olje og 131 millioner kubikkmeter per dag med gass.

Innen 2030 skal landet produsere 1,5 millioner fat per dag med olje og 400 millioner kubikkmeter med gass, og videre utvikling av Vaca Muerta-området er sentralt for disse målene.

Landets energimiks er i stor grad fossil, med 57 prosent av forbruket fra gass, 30 prosent fra olje og mindre andeler fra kull, vannkraft, kjernekraft, bioenergi og fornybar energi, ifølge energiplanen.

Ifølge IEEFA har Equinor forpliktet seg til å dekke deler av planlagte investeringer på rundt 270 millioner dollar sammen med YPF i Argentina. Dette skal dekke to brønner i første fase og seks brønner i andre fase, men prosjektet er ifølge rapporten fortsatt i pilotfasen.

Vil selge Eagle Ford

Nylig meldte Bloomberg at Equinor vurderer å selge seg ut av skiferformasjonen Eagle Ford i USA, noe selskapet også skal ha prøvd på tidligere uten å lykkes.

IEEFA mener dette viser at ikke all «fracking» (en boremetode med hydraulisk oppsprekking av fjell for å få ut olje- og gassressurser) er like lønnsom.

– Det at Equinor vil forlate fracking-investeringene sine i Eagle Ford og det at de ikke har klart å kvitte seg med eiendelene viser de svake utsiktene for regionen. Selskapene har en begrenset mulighet til profitt, sier Sanzillo.

– Equinor har en like tøff vei foran seg for eiendelene i Vaca Muerta, legger han til.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Equinor
  3. Argentina

Flere artikler

  1. Flere av Equinors skiferfelt kan være i spill

  2. Equinor manglet kontroll i USA: – Det er jo totalt uakseptabelt

  3. Investerer milliarder for å forlenge levetiden på flere felt

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljemilliarder flommer over kommunene

  6. Storebrand om olje-lobbyisme mot klimakrav: – Kan ikke få trenere