Mærsk selger oljevirksomheten til Total

Betyr omveltninger på norsk sokkel.

 • Audun Hageskal
Publisert:,

Danske A.P. Møller-Mærsk har etter lang tids jakt på en kjøper, fått solgt sin oljevirksomhet. Det franske energiselskapet Total kjøper nå virksomheten for 7,45 milliarder dollar, drøye 59 milliarder norske kroner. Det melder E24.

Det er ventet at transaksjonen vil bli sluttført i første kvartal 2018. Kommunikasjonssjef hos Total i Norge, Leif Harald Halvorsen, var da Sysla tok kontakt mandag morgen ikke kjent med kjøpet eller hvilke innvirkninger det vil få for den norske driften.

Endringer på norsk sokkel

Det som imidlertid er klart, er at salget betyr omveltninger også på norsk sokkel. Dette grunnet Mærsk Oils rolle som en betydelig aktør her til lands. Selskapet har eierskap i 19 lisenser, hvorav fem er i drift. Blant prosjektene er ellers en større andel i Johan Sverdrup, som også trekkes frem i en pressemelding fra selskapet.

Transaksjonen styrker Totals tilstedeværelse i Nordsjøen, i UK og Norge. Mærsks andel i gigantfeltet Johan Sverdrup i Norge vil styrke Totals produksjonsprofil, heter det i meldingen.

Ifølge Bloomberg vil Mærsk få 97,5 millioner aksjer i Total som følge av transaksjonen. Disse skal ha en verdi på nesten fem milliarder dollar og tilsvarer 3,76 prosent av Total.

– Med Mærsk Oils tekniske kompetanse og Totals erfaring og sterke finansposisjon, har vi en eksepsjonell mulighet til å styrke den kombinerte konkurranseposisjonen i flere nøkkelregioner og levere vekst, verdiskapning og jobbmuligheter, skriver konsernsjef i Total, Patrick Pouyanné, i pressemeldingen.

Nå ventes det på godkjenning fra danske myndigheter.

Ankerpunkt for Nordsjøen

I pressemeldingen skriver selskapet også at oppkjøpet vil gi dem en eksepsjonell overlapp i oppstrømsaktiviteten globalt. Dette vil igjen gi sterkere konkurranseevne og stort vekstpotensial.

– Vi er veldig glade for at vi får et nytt ankerpunkt i Danmark, som vil være vert for vår forretningsenhet i Nordsjøen, og overvåke vår virksomhet i Danmark, Norge og Nederland. Vi har til hensikt å bygge videre på den sterke driftskompetansen til Mærsk Oil, sier Pouyanné.

Mærsk venter da en bokført gevinst etter skatt på 2,8 milliarder dollar som følge av salget.

Her kan du lese mer om

 1. Johan Sverdrup
 2. Salg
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Mærsk selger oljevirksomheten

 2. Betalt innhold

  – En av de største transaksjonene i Nordsjøen

 3. – Mærsk-salg er største Nordsjø-transaksjon på 11 år

 4. Tror dette feltet spikret giganthandelen

 5. Total forlater Gina Krog for godt

 6. Nye kutt i gigantfeltet