Vestas skal lage tidenes største vindturbin

Danske Vestas viser frem en ny, gigantisk vindturbin på hele 15 megawatt. Det kan bidra til å kutte kostnadene i havvind ytterligere.

Den nye turbinen på 15 megawatt er et nytt sprang i kappløpet om å gjøre havvind konkurransedyktig mot fossile alternativer som gass- og kullkraft, uten subsidier.
Publisert: Publisert:

Størrelsen på vindturbiner har økt mye de siste årene. Det har bidratt til å senke kostnadene for utbygging av havvind og samtidig øke produksjonen.

For bare fire år siden viste MHI Vestas frem en havvindturbin på 9,5 megawatt.

Året etter varslet amerikanske GE en turbin på 12 megawatt, og senere kom det frem at kapasiteten kanskje kunne strekkes til 14 megawatt.

Nå er danske Vestas tilbake i ledelsen og hevder seg med det som er tidenes hittil største turbin, V236-turbinen på 15 megawatt.

Det kommer samme dag som Vestas legger frem 2020-resultatet, med et resultat etter skatt på 771 millioner euro, opp fra 700 millioner euro i samme periode året før.

Omsetningen steg i fjor til 14,8 milliarder euro, fra 12,1 milliarder euro året før. Selskapet fikk i fjor ordre på turbiner med kapasitet på over 17 gigawatt, som er noe under ordreinngangen året før.

Enorm

Det betyr at diameteren på turbinbladene er 236 meter. En slik turbin kan sveipe et område på 43.000 kvadratmeter. Én slik turbin kan drive rundt 20.000 europeiske husholdninger, ifølge Vestas.

Da Vestas for noen år siden kom med en havvindturbin på åtte megawatt var diameteren 164 meter.

Slik har størrelsen på turbiner utviklet seg, ifølge et IEA-anslag fra 2019. Nå har Vestas presentert en turbin på 15 megawatt som skal være i masseproduksjon i 2024, noe IEA ventet først ventet frem mot 2030.

Sterk konkurranse

Vestas drev tidligere produksjon av havvindturbiner gjennom MHI Vestas, et felles selskap med japanske Mitsubishi. Nå har Vestas kjøpt tilbake hele virksomheten.

Inntil nå var det amerikanske GE som kunne levere den største turbinen. Blant annet valgte Equinor og SSE GE som foretrukket leverandør på sitt gigantiske havvindprosjekt Doggerbank, med Haliade-X-turbinen på rundt 12 megawatt.

Men Vestas’ nye produkt kan bli en sterk konkurrent for GE og Siemens.

– Havvind vil spille en sentral rolle i vindkraftens vekst, og V236–15.0 MW-turbinen vil drive denne utviklingen ved å kutte levetidskostnadene og gjøre våre kunder mer konkurransedyktig i anbudene på havvind fremover, sier Vestas-sjef Henrik Andersen i en melding.

En prototype av turbinen skal installeres og testes i 2022, mens masseproduksjonen skal starte i 2024.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om