Amerikansk lettolje tilbake på 2014-nivå i kjølvannet av Opec-usikkerhet

Men analytikerne sier diskusjonene fortsetter på bakrommet, og at det plutselig kan komme et gjennombrudd.

Digitalt Opec-møte, her fra april 2020.
Publisert:

Ett fat nordsjøolje (brent spot) koster ved 14-tiden 77,36 dollar. Oljeprisen har den siste måneden vaket rundt 70-dollarmerket. Fra månedsskiftet har oppgangen skutt fart, særlig i forbindelse med Opec+-møtet.

Oljekartellet har siden torsdag forsøkt å bli enige om produksjonen skal øke fra august, og om avtalen om å kutte produksjonen skal forlenges ut 2022.

Avtalen ble inngått for å løfte oljeprisen under pandemien og det tilhørende etterspørselssjokket som traff oljemarkedet i fjor. Møtet ble mandag utsatt, uten at en ny møtedato ble fastsatt.

– Opec håper å sette en ny dato for et møte i løpet av ti dager, etter at Opec+ holder seg på juli-nivåene for august, skriver partner og oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i et notat tirsdag.

Tirsdag ettermiddag er det forholdsvis store svingninger i oljeprisen. Ved 15.30-tiden har prisen på ett fat Nordsjøolje falt til 75,80 dollar.

Diskusjoner på bakrommet

Bjarne Schieldrop i SEB Research skriver i et notat at «diskusjonene naturligvis fortsetter på bakrommet». Også Rystad Energy skriver det er uoffisielle samtaler som pågår.

Ifølge flere amerikanske medier, er det i hovedsak en bitter krangel mellom Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som skaper problemer i forhandlingene.

De forente arabiske emirater ville ikke gå med på avtalen, før bunnlinjen for deres egne produksjonskutt blir justert, og øker deres mulighet til å produsere og selge mer olje, skriver Wall Street Journal.

– De forente arabiske emirater har brutt den mest grunnleggende regelen innen Opec, som er å holde investeringer i sjakk, fortsetter Schieldrop.

WTI-oljen til 2014-nivå

Wiggen i Pareto Securities skriver videre at torsdagens EIA-rapport vil være «kritisk» for å videreføre den amerikanske lettolje-rallyet.

WTI-oljen er på sitt høyeste nivå siden 24. november 2014. Ett fat amerikansk lettolje koster 76,44 dollar fatet.

– Situasjonen kan fremdeles endre kurs og prisene kan normaliseres ettersom uoffisielle samtaler pågår, og det kan komme et plutselig gjennombrudd. Men mangelen på en ny offisiell møtedato bekymrer markedet, som skynder seg og endrer prisene på porteføljene foran et mulig superstramt marked i august, skriver oljeanalytiker Louise Dickson fra Rystad Energy.

Hun skriver videre at mangelen på tilstrekkelig respons på tilførselen fra skiferprodusentene i Nord-Amerika, som har holdt utgiftene konservative til tross for et «bullish» prismiljø, var forventet å bli møtt av flere Opec-fat. Dette ser nå ut til å være et mindre sannsynlig scenario.

– Tradere klør seg nå i hodet over hvordan USAs etterspørsel vil bli møtt uten flere internasjonale fat, og den umiddelbare responsen er WTI-oljen, som er det mest tilgjengelige i området, skriver Dickson, og legger til:

– Fordi WTI-tilbudet ikke er massivt, så ser oljen et betydelig prisløft.

Publisert:
Gå til e24.no