Preem skroter milliardplaner etter klimaprotester

Drivstoffprodusenten har valgt å trekke søknaden om å få bygge ut det omstridte oljeraffineriet Preemraff. Klimaaktivisten Greta Thunberg jubler etter beslutningen.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Det bekrefter selskapet i en pressemelding mandag formiddag.

Beslutningen innebærer at prosjektet som etter planen skulle bygge ut raffineriet for rundt 15 milliarder kroner nå avvikles. Selskapet opplyser at prosjektet avvikles på bakgrunn av de økonomiske fremtidsutsiktene.

Nyheten ble først offentliggjort av konsernsjef Magnus Heimburg i Preem i et intervju med Sveriges Radio.

– Jeg synes at dette er en veldig viktig beslutning. Det sier med stor tydelighet at vi nå retter oppmerksomheten mot å akselerere omstillingen mot en fornybar produksjon av drivstoff. Så for meg føles det veldig bra å presentere denne beslutningen i dag, sier Heimburg til kanalen.

Les også

Greenpeace-aktivister pågrepet – stormet svensk oljeraffineri

– Enorm seier for klimabevegelsen

Det har jevnlig stormet rundt den svært omstridte utbyggingen i Lysekil, ved kysten nær norskegrensen.

I midten av september ble seks Greenpeace-aktivister pågrepet etter at de hadde tatt seg inn på raffineriets område. Da hadde Greenpeace i flere dager forsøkt å stoppe et norskeid tankskip som skulle anløpe raffineriet.

På Twitter jubler klimaaktivisten Greta Thunberg etter beslutningen.

– Det svenske oljeselskapet Preem har trukket søknaden om å utvide deres oljeraffineri. En utvidelse som ville gjort det umulig for Sverige holde seg innenfor Parisavtalen. For en enorm seier for klima- og miljøbevegelsen, skriver Thunberg.

«Kommersiell beslutning»

I meldingen fra selskapet understreker Heimburg at det er en «kommersiell beslutning» som ligger til grunn for at man nå skroter prosjektet.

– Å avvikle ROCC-prosjektet er en kommersiell beslutning som er tatt basert på prosjektets lønnsomhet og tekniske gjennomføringsbarhet. Beslutningen gjør også søknaden fra 2016 uaktuell, sier Heimburg.

Selskapet trekker frem at den økonomiske nedgangen og lavere etterspørsel etter drivstoff som en av årsakene til at det nå skroter planene. Samtidig har svenske myndigheter uttrykt en vilje til å støtte innenlandsk fornybar drivstoffproduksjon, noe som har forbedret investeringsklimaet, skriver selskapet.

– Fokuset på fornybart brensel er en hjørnesten i Preems langsiktige forretningsstrategi. I en situasjon der tøffe prioriteringer må gjøres er det avgjørende for Preems økonomiske stabilitet og konkurransekraft å allokere ressurser til de prosjekt som tydeligst er på linje med den overordnede strategien og jeg ser frem mot å lede denne store og viktige omstillingen, sier Heimburg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Preem
  2. Sverige

Flere artikler

  1. Greenpeace-aktivister pågrepet – stormet svensk oljeraffineri

  2. Her skal de dyrke 350 tonn salat i høyden

  3. Frp-politiker oppgitt over aktivister etter avtalebrudd for kobbergruve

  4. Morgendagens helter?

  5. Betalt innhold

    Nel-sjefen: – Tilfredsstillende når man kan redde verden og samtidig tjene penger